Paspalj za SK: Večiti nemaju budućnost, ali koga briga!

Skener 21. jun 20179:26 > 9:29
Olimpijski komitet Srbije

Legendarni Žarko Paspalj nagomilane finansijske i organizacione probleme Košarkaškog kluba Partizana generalizuje i podiže na nivo srpskog klupskog sporta.

U mandatu Vlada Divca bio je potpredsednik Olimpijskog komineta Srbije i ovim periodom svog života uopšte se ne ponosi. U intervjuu za „Sport klub“ kaže da je mnogo toga ružnog video i da ne bi ulazio u olimpijsku priču da je znao šta se krije iza glavne scene.

Povod našeg razgovora bilo je stanje u klubu u kojem je Paspalj bio i igrač i kasnije jedan od potpredsednika. Nije do tančina obavešten o dešavanjima u Partizanu, ali i ono što zna potpuno je dovoljno.

„Ne čitam novine već godinu i po dana, ne znam šta se piše, ali kapiram da ne moram ni da budem upoznat da bih shvatio na kakvim su mukama. Vidim ni da situacija u Crvenoj zvezdi nije dobra. Nije bitno gde sam igrao i za koga navijam, ali Nebojši Čoviću treba da se oda priznanje za sve što je uradio u Zvezdi“, ističe Paspalj za „Sport klub“.

Nekadašnjem asu pitanja nije bilo potrebno postavljati. Mnogo toga mu se nakupilo.

FK Partizan

Ovo je sve mizerija. Održavanje klubova na način na koji funkcionišu decenijama nije moguć. Na duže staze to je utopija. Status kvo je najgora opcija, a u Srbiji ne postoji želja da se to reši. Uopšte nije bitno ko će da dođe na čelo kluba, nije bitno ime čoveka. Doneće neku milostinju i šta posle? Problem je u nepoznatom statusu klubova. Ne može da se funkcioniše tako što će se gledati da li je premijer ili neko drugi ko odlučuje partizanovac ili zvezdaš. Od godine do godine, od problema do problema istu priču pričamo i iskreno kod mene ne postoji nada da će ne nešto promeniti“.

Partizan je skoro deceniju i po dominirao srpskom, pa i regionalnom košarkom. Pre sedam godina plasirao se na Fajnal-for Evrolige, ali činjenica je da crno-beli nisu na pravi način materijalizovali uspehe sa terena.

Kada pričamo o novcu Partizan ništa nije uradio. Uz svo poštovanje pravljenju igrača, to je lepo, ali svi klubovi imaju školu košarke i žele nešto da urade. U vremenu kada je novac primaran druge stvari se brzo zaboravljaju. Ovo je igra novca“.

Nekadašnji as Olimpijakosa i Panatinaikosa smatra da je budućnost srpske klupske košarke sumorna. Od naknadne pameti, kaže, nema nikakvog benefita.

Partizan kao najtrofejniji klub i Zvezda koja je protekle dve, tri godine ostvarila zapažene rezultate nemaju nikakvu budućnost. To sam pričao i pre 11 godina. I šta se u međuvremenu promenilo? Ništa. Sada su svi kao nešto pametni. Ljudi, ne može sistem da se pravi na godinu, dve. Rešenje je u privatizaciji. Neko mora da se obaveže da vodi klub. Ovakav status kvo na niskom nivou nije održiv. Povremeno bljesne neka ekipa ili igrač i na tome se završi. Ne vidim da više od toga može da se postigne“, ističe Paspalj i nastavlja:

Olimpijski komitet Srbije

Ne postoji volja i želja da se nešto uradi. Bavimo se trenutnim problemima, vizija ne postoji“.

Osam godina, od 2009. do 2017. Paspalj je bio potpredsednik Olimpijskog saveza Srbije. Upoznao je sistem i mnogo se razočarao, a na rastanku je otvoio dušu.

Duboko sam razočaran. Bolje da nisam bio deo OKS. Ništa ne bih znao. Sad znam sve. Svo to baljezganje, uvlačenje… U sportu si, koji smatraš velikim i posebnim, i na kraju te bude sramota što si deo toga. To sam doživeo. Jednostavno, osećaš se kao glup čovek„.

Paspalj naglašava da je sistem nakaradan i da kao takav na duže staze ne može ništa dobro da donese timskim sportovima u Srbiji.

Košarkaška reprezentacija je odlična, a mi nemamo ligu, nemamo jednog mladog igrača za koga bismo mogli da kažemo: „Da, on je budućnost“. Fudbal je nešto najgore što nam se dogodilo. Ne postoji nivo! Stara je ovo priča, ali kao da ih nije briga„.

Naravno, kao i brojne škakljive teme u Srbiji i ova se svodi na politiku i (ne)volju onih koji odlučuju da nešto radikalno promene.

Uvek je viši nivo u pitanju, a postoje i razlozi. Nisam siguran da nešto može da se reši na veliku sreću svih„, završio je Paspalj.

Vujošević je bio specifičan

Godine Partizanove dominacije obeležio je Duško Vujošević. Urušavanje giganta iz Humske poklopilo se sa odlaskom iz kluba najtrofejnijeg trenera u istoriji.

ABA liga

„Dule je bio specifična ličnost. Niko njemu ne može da oduzme jak motiv kada je košarka u pitanju i stvaranje nečeg. Poznato mi je na kakav je način otišao iz Partizana i ne vidim da bi se nešto promenilo i da se vrati u Humsku. Uostalom, Dule mora da vodi računa o zdravlju“, kaže Paspalj.