KK Partizan

Branimir Smilić

23.03.2018 | 18.51

"Ne pada mi na pamet da razgovaram sa Vujoševićem"

Došao je u Humsku da ugasi požar. Uprestižnu fotelju najtrofejnijeg sprskog kluba niko nije hteo da sedne, a vreme je prolazilo. Partizan je imao trenera, "skrpio" je tim, prateći objekti bili su tu, ali glavnokomandujući se čekao...

Ostoja Mijailović

SK

Mesecima se spekilisalo da je Ostoja Mijailović najozbiljniji kandidat da nasledi Nikolu Pekovića, ali vlasnik "Britiš motorsa" nije želeo preko noći da donese tako tešku odluku i preuzme rukovođenje postnulim gigantom samo na osnovu najvičkim emocija.

Konačno, krajem septembra kockice su se složile. Uspešni privrednik je procenio da je spreman i da može da pomogne crno-belima u trenutku kada izbora skoro više nije bilo. Finansijski urušen velikan u tom trenutku jedva je stajao na nogama... Teturao se, ali nije pao.

Mijailović je u opširnom intervjuu za "Sport klub" pričao o prvim danima u Humskoj, odlučnosti da klub vrati na staze stare slave, odnosu sa Crvenom zvezdom i Nebojšom Čovićem, nedomaćinskom rukovođenju Partizanom, dugu prema Dušku Vujoševiću, narušenim relacijama sa čelnicima FK Partizan...

U klubu ste punih pet meseci. Šta bi se dogodilo sa Partizanom da se niste prihvatili više nego odgovornog posla?

"Ne mogu da odgovorim. Na to pitanje trebalo bi neko drugi da odgovori jer oni bolje vide moj rad. Znam dobro šta sam preuzeo i svestan sam bio situacije u kojoj se Partizan nalazio kada sam ga preuzeo. Da li sam se ijednog trenutka razočarao? Neodlučni budu razočarani. Ja nisam neodlučlan, ja sam odlučan i kad odlučim nešto da radim nema razočaranja. Gurate napred i pravite rezultate. Mislim da je Partizan bio u mnogo težoj situaciji pre nekoliko meseci nego što je danas. Ni danas nije dobra situacija, i danas je teško, ali je mnogo lakše nego pre pet meseci. Nikad sebi i neću da postavim pitanje da li sam pogrešio što sam došao u Humsku. Kad prihvatim nešto da radim onda sagledam celokupnu situaciju i više nema pitanja da li je trebalo ili ne. Da, trebalo je! To je prosto deo moje sudbine," izjavio je Mijailović za "Sport klub."

Koliko je Partizan danas finansijski manje opterećen? Šta je to u međuvremenu urađeno što vas posebno raduje?

"Javnost i vi novinari vidite isključivo rezultate. Ne vidite ono šta se dešava iznutra, a rezultati su proizvod nekog rada. Dakle, dobri rezultati i trofeji su isključivo proizvod rada. Mnogo smo uradili na kompletnoj organizaciji, mnogo se radi, mnogo još treba da se uradi da Partizan bude sportska organizacija, odnosno kompanija koja će da živi od svog rada. Generalno, mislim da su mnoge stvari bile postavljene na pogrešan način i da su se jurili samo rezultati, a da su se neke važne stvari zapostavljale. Ponavljan, rezutati su proizvod našeg rada."

Koliki je dug kluba prema bivšim igračima i trenerima, a koliko prema poveriocima?

"Upravo pregovaramo sa jednom grupom igrača i bivših trenera. Obaveza prema njima je u ovom trenutku oko 2.4 miliona evra. Smatram da bi Partizan u naredne četiri godine mogao da plati oko 1.5 miliona evra, odnosno oko 400.000 po sezoni iz budžeta bismo koristili za pokrivanje starih dugova. Cilj mi je da ne idemo na sudske postupke i BAT jer oni prozvode dodatne troškove. Veliki uspeh nas koji pregovaramo sa igračima i trenerima je da većina njih ima razumevanja da im se to plati u nekom odloženom roku. Mnogo njih je oprostilo deo potraživanja, neki i celokupna, ali neki nemaju razumevanja. Uskoro ćemo znati konačnu situaciju. Ta pozicija isključivo zavisi od njih, ne od nas. Na nama je da im prenesemo poruku u kakvoj se Partizan situaciji nalazi. Nama su trenutno potrebni saveznici i prijatelji. Mislim da su mnogi iz kluba otišli zadovoljni, mnogi su kasnije napravili karijere, a ovo je trenutak kada treba nešto da vrate svom klubu da bi Partizan nastavio da postoji. Zbog budućnosti, zbog naše dece."

Klub iz Humske je na dobrom putu da u svoju korist reši spor sa Ekspo bankom (nekada Marfin banka), o čemu smo juče pisali, a drugi veliki problem je dug prema Dušku Vujoševiću.

Partizan je zbog dugovanja najtrofejnijem treneru u istoriji crno-belih, ali i Nemanji Gordiću, pod blokadom BAT i ne može da registruje nove igrače. Kako ćete da rešite ovaj problem i da li je bilo kontakta sa Vujoševićem proteklih nedelja?

Duško Vujošević

fiba.basketball

Duško Vujošević

"Obaveze koje mi plaćamo danas su nastale iz perioda Duška Vujoševića. Nismo se videli. Nemam potrebu da razgovaram sa njim. On je rekao šta je njegov stav i šta je njegova želja... Ne pada mi na pamet da razgovaram sa njim. Ja njega ne vređam kao što on vređa mene. Sa 22 godine otvorio sam servis, a danas imam kompaniju koja je prošle godine dobila nagradu za najbolju u Istočnoj Evropi po svim parametrima. To je moja referenca. A to što će neko da kaže da sam samo član neke stranke i da nisam to što jesam, to je njegova sramota, a ne moja. Ne želim da ga komentarišem apsolutno. Mi ćemo se protiv njega boriti na svoj način. Ne želim da Partizan njemu ostane bilo šta dužan. Borićemo se i sa BAT. Vujošević ima svoja prava, mi imamo svoja. On ima određenu podršku, što mislim da i zaslužuje, u javnosti, ali na ovakav način funkcionisati stvarno nema smisla," kaže Mijailović i dodaje:

"Ispada da je meni pripalo da do 2018. moram da vratim dugove koji su nastali u proteklih deset godina. On verovatno razmišlja da bi ja trebalo iz svoje kompanije da uzmem jedno 7 miliona evra kako bih ispeglao sve njihove gluposti koje su napravili. I to onda nema nikakve veze sa njima, nego ima sa mnom. Ja sam dužan njima, a ne oni meni. To nije istina, oni su sami sebi ostali dužni."

U leto 2015. tadašnje novo rukovodstvo Partizana na čelu sa Nikolom Pekovićem nije produžilo ugovor sa Vujoševićem i pre nego što je dogovoren reprogram dugovanja trofejnom treneru je isplaćeno 150.00 evra. U sledećih pet godina klub iz Humske se obavezao da će u ratama da isplati preostali deo novca, ali u septembru 2016. i 2017. sporazum nije ispoštovan i Vujošević je preko BAT utužio klub za 100.000 evra (plus sudski troškovi 16.000). Koji je cilj Partizana?

"Želimo da postignemo sporazum sa bivšim igračima i trenerima i ne idemo na BAT. Mnogo je teško ovako da funkcionišemo. Stalni postupci pred BAT, stalne blokade, planiramo da pustimo plate kako bi igrači i zaposleni bili zadovoljni, a onda vas banka blokira... Javnost isključivo gleda rezultate jer je ne zanima ovo ostalo. Mi ćemo nastaviti da se borimo. To sam prihvatio kao obavezu, ali boriću se na određeni način."

Đorđe Gagić, Partizan

KSS

Koliki je budžet Partizana i da li da li očekujete da će ove sezone plate biti isplaćene do poslednje, što odavno nije bio slučaj?

"Tako se i gomilao dug i došli smo u ovu situaciju. Moj cilj je da ove sezone prvi put u poslednjih deceniju i po konačno zaustavimo taj negativan trend i isplatimo sve plate. Čini mi se da smo do sada isplatili oko pet plata igračima i radnoj zajednici. Na platnom spisku imamo i Miroslava Mutu Nikolića koji će još pet meseci dobijati platu. Biće mnogo teško s obzirom na to da presude BAT dobijamo neprestano, a nedavno nam je i blokada banke odnela skoro jednu celu platu. Imamo BAT za Vujoševića i Gordića koja moramo da plarimo kako bismo registrovali nove igrače. To će nam odneti još dve plate... Mnogo je teško, ali moramo da se izborimo i sa tim."

Do skoro su odluke u Partizanu donosila dva, tri čoveka. Utisak je da su se stvari promenile i da danas svako zna svoj deo posla i odgovara za svoj učinak?

"Od prvog dana želeo sam da postavimo sistem, zasad uspevam u tome. Potrebna nam je potpuna sistematizacija. Ja kao kormilar treba da tražim od svojih saradnika da rade ono što se dogovorimo. Na čelu svih klubova treba da budu menažderi, a na čelu sportskih sektora - sportisti. Ne mora da znači da neko ko je bio dobar i proslavljen sportista da će biti i dobar menadžer. Možda i hoće, ali ta osoba mora da ima taj gen. Isključivo sam za sistematski rad. Kroz priču sa ljudima iz Partizana, kao i bivšim igračima vidim da se ne razumemo po tom pitanju. Partizan treba da funkcioniše kao jedna kompanija. Partizan je pravno lice koje ima svoj PIB, svoj matični broj i svoje obaveze. Treba da se razdvoji upravljački deo kluba od sportskog sektora. Kada uspostavim sistem, za šest meseci, za godinu, dve, nije bitno koliko, Partizan može da vodi neko ko će da vrši samo kontrolu i održava taj sistem. Mi sada imamo klub od milion navijača, a nemamo dinar prihoda od njih. U julu ćemo da otvorimo "Kuću Partizana" gde će sedeti novi sportski sektor, nova služna za PR i marketing. Takođe, podižemo aplikaciju preko koje će korisnici moći da dobijaju informacije o Partizanu, na kojoj ćemo moći da čujemo njihovo mišljenje... To će biti naš alat koji će nam služiti za komunikaciju između navijača i kluba."

"Ne tako davno Partizan je prodavao 3.000 do 4.000 sezonskih karata, a sada je taj broj spao na 350. Siguran sam da postoji više od 350 ljudi u Srbiji koji žele dobro Partizanu i koji mogu kupovinom sezonske karte da pomognu svom kluibiu da bude bolji i kvalitetniji. Ja sam kao predsednik tu da garantujem da će svaki dinar biti upotrebljen samo za sportske rezultate, odnosno deo za vraćanje starih dugova koji znače i život Partizanu. Kada postavimo sistem i Partizanu obezbedimo sigurne izvore prihoda Ostoja Mijailović može i da se povuče. Kada uspostavimo moderne standarde klubom će moći da upravlja bilo ko samo da poštuje sistem koji smo postavili."

Navijači Partizana

Srdjan Stevanovic, Getty Images

Navijači Partizana

Evroliga je najjače i finanisjki najisplativije takmičenje. Koliko je Partizan organizaciono i finansijski daleko od povratka u elitu?

"Izuzetno je teško u isto vreme jurite rezultate i klub stabilizovati finansijski, međutim, nikad klub ne možete da stabilizujete, dovedete sponzore i dobre igrače ukoliko nemate rezultate. Sportski sektor i uprava ulažu nadljudske napore. Povukli smo ogorman teret i to što smo povukli mora da obezbedi rezultate. Moramo da težimo najjačem rangu takmičenja ako hoćemo da se stabilizujemo finansijski. Mnogo bolje funkcionišemo, a osvajanje Kupa Radivoja Koraća privuklo je određene sponzore. Nama je potrebna Evroliga i ja mislim da je Partizanu mesto u Evroligi. Nedavno sam izjavio da je naš cilj da igramo Evroligu i da osvojimo domaće prvenstvo. Nisam obećao da ćemo sigurno da se plasiramo u Evroligu jer bi to bilo neozbiljno. To ne može niko da obeća. Ne zna ni Bajern da li će sledeće godine biti u elitnom takmičenju, a kamoli Partizan koji je u ovakvoj situaciji. To je naš cilj, mi idemo ka cilju i daćemo sve od sebe da ga i ostvarimo. Ako ga ne ostvarimo sledeće sezone čekaćemo novu priliku."

Koliko klubu u svakom segmentu znači osvojen trofej u Nišu? Da li ste se nadali prvom peharu samo pet meseci posle dolaska u klub?

"Već sam rekao da su sportski rezultati isključivo proizvod rada. Morali smo u nekom trenutku da presečemo, zamenimo trenera i neke igrače i to se pokazalo kao kvalitetno rešenje. Taj trofej u Nišu došao nam je kao melem na ranu. Ljudi su počeli da veruju da radimo prave stvari i od tog trenutka više nemam potrebu da im bilo šta objašnjavam. Partizanu posle četiri sušne godine Partizanu taj trofej mnogo znači. Naravno, ne mogu i neću da umanjim vrednost prethodnih trofeja, ali značaj ovog poslednjeg je mnogo veliki. U Jadranskoj ligi postoji mnogo klubova koji su ekonomski mnogo snažniji od nas, ali klub ima posebnu težinu. Nije isto nositi dres Partizana ili nekog drugog kluiba. Ne smemo da zaboravimo da je Partizan najtrofejniji srpski klub, ne samo u košarci, već kao Sportsko društvo."

Patrik Miler je prodat usred sezone, što je raritet kada je Partizan u pitanju. Mnogi su tada kritikovali potez trenera nenada Čanka i uprave kluba, ali angažovanje Kvamea Vana i Bondže Sija, ispostavilo se ubrzo, bio je pravi potez. Da li je bilo teško doneti nepopularnu odluku?

Patrik Miler, Novica Veličković, Partizan

KK Partizan NIS

„Morate da verujete ljudima i da povlačite takve poteze, naravno, ukoliko ste sigurni u svoje saradnike i prihvatite njihovu sugestiju. Ja sam uvek spreman da istrpim kritiku ako je konačan proizvod dobar. Pokazalo se da je prodaja Milera bio kvalitetan potez. Partizan je dobio novac za igrača koji nije davao ono što je trener Čanak očekivao i pojačali smo se sa igračem koji je doneo nešto novo. Dobili smo neke utakmice za koje ni mi u klubu u prvom delu sezone nismo ni slutili da možemo da pobedimo, a to je isključivo prozvod rada. Nikada nije lako donositi takve odluke koje se navijačima u trenutku ne čini dobrim. Mene su mnogi pitali zašto smo to uradili, ali kada imam svoj stav i svoje argumente ja ću da ih branim. Nekad možda nećemo biti u pravu jer svi grešimo. Ne smemo da pravimo štetu svojim odlukama, ali moramo da radimo i sečemo. Ako nekad smatramo da nešto nije dobro naravno da ćemo da reagujemo, to je prosto naš posao."

Klub je imao ponudu da proda i Najdžela Vilijamsa-Gosa. Da li Partizan finansijski sebi može da dozvoli da zadrži Gosa?

"Kada budemo utvrdili planove i ciljeve videćemo koliko nam je novca potrebno. Videćemo koliko ćemo imati sigurnih prihoda i koliko nam novca nedostaje. Naravno, sud će pre svega da da stručni štab, a razmotrićemo svaku dobru ponudu, ne samo za Gosa. Najdžel ima ugovor za sledeću sezonu, a naša je želja da saradnju nastavimo do leta 2020. godine. Pokazao se kao jako dobar čovek i igrač. Stvarno bismo voleli da ga zadržimo. Iskreno, mislim da će ostati sledeću sezonu jer moramo da ostvarimo dobar rezultat kako bismo imali i očekivane finansijske rezultate. Sportski rezultati su isključivo nešto što utiče i na finansije direktno. Ne možemo da prodajemo kvalitetne igrače, da dovodimo manje kvalitetne i da želimo rezultate koji će sutra da naprave bolju krvnu sliku o Partizanu."

Ostoja Mijailović, Miroslav Nikolić

KK Partizan

Da li ste imali previše strpljenja za Miroslava Nikolića?

"Nisam imao suviše, imao sam dovoljno strpljenja. Muta je trener koji ima određenu istoriju i rezultate iza sebe. On nije trener koji se juče pojavio na tržištu. Poslušali smo njegovu sugestiju i dali mu još vremena, verovao je da može stvari da preokrene, ali svemu dođe kraj. Prolazilo je vreme i na raznorazne načine pokušavali smo da izađemo iz teške situacije, da zadržimo Mutu, ali sam na kraju shvatio da moram da presečem. To je bila moja odluka. U tom trenutku pobedili smo u samo jednoj od deset utakmica i taj put bio je potpuno pogrešan. Nikolić je sa mesta trenera Partizana otišao na dostojanstven način, a pokazalo se da je odluka bila ispravna. Da smo nastavili istim putem pitanje je da kom mestu bismo završili ABA ligu. Žao mi je što ne igramo plej-of regionalnog takmičenja. Siguran sam da Partizan nije ništa manje kvalitetan od timova koji su u polufinalu. Ako pogledamo poslednje rezultate smatram da bismo imali dobre šanse da osvojimo ABA ligu. Čanka nisam poznavao, ali sam poslušao reč struke. Razgovarao sam sa njim nekoliko puta i ostavio je izuzetno dobar utisak. Na kraju je opravdao ukazano poverenje."

Pretpostavljam da uveliko razmišljate o sledećoj sezoni. Partizanu su se ne tako davno igrači sami nudili. Da li se u proteklih pet meseci nešto promenili i da li je bilo kontakta sa potencijalnim novajlijama?

"Kada sam došao u klub retko ko je želeo da razgovara sa Partizanom. Ozbiljni igrači su nas zaobilazili u širokom luku. Obično su to bili pregovori sa košarkašima koji su imali "nešto" iza sebe. Nismo imali tako dobre predloge za saradnju kakvi postoje danas. Za nekoliko meseci mnogo se promenila slika o Partizanu, a mogu da navedem i konkretan primer. Bondža Si, koji je top klasa za rang takmičenja u kojem se takmičimo, potpisao je ugovor sa Partizanom do kraja sezone kako bi se upoznao sa situacijom u klubu. Pre nekoliko dana potpisao je ugovor na još godinu dana i to automatski pokazuje da se u klubu dešavaju pozitivne stvar. Pregovaramo sa mnogo igrača. U medijima se provlačila priča da Marko Pecarski neće da potpiše prvi profesionalni ugovor sa Partizanom. Potpisao je, naravno, i to je takođe veliki uspeh uprave. On je mlad igrač koji bi imao perspektivu i u drugim evropskim klubovima, ali je on dao poverenje Partizanu. Danas se igrači ponovo nude Partizanu."

Eyes on the prize

A post shared by Rade Zagorac (@zagorade) on

Da li je među potencijalnim pojačanjima i ime Radeta Zagorca, koji je u novembru prošle godine u poslednjem trenutku odustao od dolaska u Humsku i preselio se u Betis iz Sevilje?

"O Radetu sam mnogo puta pričao i moj stav je potpuno jasan. Zagorac je dobar igrač i dobar momak, ali se situacija iskomplikovala. Trenutno ne razmišljamo u tom pravcu, ali ne mogu da kažem da nećemo da razmišljamo ako se pojavi mogućnost da obuče crno-beli dres. Ukoliko ga njegov menadžer ponudi Partizanu ili mi pokažemo interesovanje sešćemo da razgovaramo. Ne isključujem tu mogućnost."

U kakvim ste odnosima sa Crvenom zvezdom?

"U nikakvim. Ne vidim potrebu da imamo bilo kakav odnos. Ne treba da se mrzimo, već da se poštujemo. Ako nas pobede pružiću im ruku, a isto tako očekujem da oni nama čestitaju. Danas je situacija u srpskom sportu mnogo loša i nemamo ni snage ni resurse za međusobne ratove. Međusobni ratovi prozivode i troškove, crpe i snagu i energiju, a tu snagu i energiju treba da usmerimo da naši klubovi budu ekonomski sposobniji i da im obezbedimo budućnost. Svi ćemo više da dobijemo ako se budemo poštovali, a manje raspravljali. Neka oni rade svoj posao, mi ćemo svoj. Znam da bi mnogi voleli da kažeš nešto drugo, ali neću da se bavim njima, baviću se Partizanom."

Kažete da Partizan nije isti klub kao pre pet meseci. Ko se koga trenutno više plaši, Zvezda vas ili vi njih?

"Uvek se više plaši onaj koji brani pozicije. Mi napadamo njihovu poziciju i po prirodi stvari oni bi trebalo da se plaše nas. Mi se njih ne plašimo, nemamo razloga da se plašimo. Ponavljam, ne treba da se bavimo njima, već da rezultatima zauzmemo poziciju koja nam pripada. Ona nam pripada i po istoriji i po rezultatima koje smo ostvarivali u prošlosti, ali svako ima pravo da bude prvi. Mi možemo da uložimo mnogo manje novca i da dođemo do rezultata od nekih drugih klubovi koju su napravljeni na drugačijim osnovama, privatni klubovi ili veštačke tvorevine koje nemaju istoriju. To će i biti naš pravac koji ćemo da zauzmemo."

Nebojša Čović

KK Crvena zvezda

Nebojša Čović

Skidanje pločica sa imenom Crvene zvezde sa trofeja Kupa Radivoja Koraća bio je još jedan povod za razmenu saopštenja. Da li ste u klubu bili iznenađeni kada ste videli snimak, da li je pronađen i sankcionisan izvršilac?

"Mi nismo institucija koja može da se bavi time ko je skidao pločice. To što se dogodilo nikome nije prijalo, ali taj čin nije umanjio uspeh Partizana. Nije nam prijalo, mi ga ne opravdavamo, ali to nema nikakve veze sa načinom na koji smo osvojili Kup Radivoja Koraća. Zašto bismo te dve stvari mešali? Ponosimo se trofejom, a neka istraga utvrdi ko je pogrešio. Mi to nismo učinili i mi nemamo nikakve veze sa tim. Tvrdim da niko iz kluba nije učestvovao, a taj koji je to uradio neka odgovara."

Fudbalski i Košarkaški klub Partizan su žile kucavice Sportskog društva. Bili ste protivkandidat Miloradu Vučeliću na proteklim izborima i nije tajna da ste trn u oku rukovodstvu fudbalske sekcije. Da li se u međuvremenu nešto promenilo?

"Nemamo nikakav odnos. Mi smo dva posebna dva kluba, a Sportsko društvo Partizan treba da bude organizacija koja će da povezuje sve ostale klubove. To je uvek bila uloga Sportskog društva, ali to danas nije slučaj. Nas nema na kalendaru JSD Partizan za 2018, a posle vaterpolista najtrofejniji smo klub u crno-beloj porodici. Navijam za Partizan, za sve klubove bez obzira ko je na čelu. Da li oni navijaju za Košarkaški klub ili ne to je njihova stvar. Na čelu FK su ljudi koji, pre svega, ne poštuju mene kao ličnost i moj rad i ja apsolutno ne želim sa njima da se bavim. Ja ne utičem na odnos, ali ne vidim šta to dobro oni mogu nama da donesu. Kako mogu da nam pomognu? Oni imaju svoje probleme i neka ostane na tome. Važno je da ne iznosimo laži jedni o drugima. Ni u jednoj izjavi nisam rekao ništa loše o njima, a oni su često loše govorili o meni. Ipak, javnost na osnovu rezultata donosi sud o nama. Kvalifikaciju kakav je neko donose njegova dela, a ne nečije reči. Oni mene ne interesuju, neka rade svoj posao, ja ću svoj," kaže Mijailović i nastavlja:

FK Partizan, Milorad Vučelić, Miloš Vazura, Ilica Iliev

FK Partizan

"Vučelić mi je posle osvajanja Kupa u Nišu uljudno čestitao. Zahvalio sam se i iz ovoga može da se vidi da ipak postoji poštovanje u tom sportskom delu. To je dovoljno. Neka ostane na tome."

U mlađim kategorijama je mnogo pozitivnih stvari urađeno u proteklom periodu. Angažovana je nekolicina talentovanih momaka. Kakva je situacija sa Đorđem Pažinom, da li se taj trasnfer izjalovio? Da li Partizan u skoroj budućnosti može da "napravi" ozbiljnog igrača?

"Pažin će biti igrač Partizana za 15, 20 dana. Kada skinemo blokadu BAT on će potpisati ugovor. Mi smo sa njim potpisali određena dokumenta, a i Pažin je imao neraščišćen odnos sa prethodnim klubom iz Italije. Partizan je spreman i on će biti naš igrač za sledeću sezonu. Budućnost kluba je u radu sa mladima i kada sam razgovarao sa Nikolom Lončarom o njegovom angažovanju veliki deo smo posvetili mlađim kategorijama. Moramo da uradimo kompletnu rekonstrukciju. Mogu da ostanu ljudi koji imaju viziju jer je nemoguće imati klub sa takvom istorijom, a pet godina ne prodati nijednog igrača. Naša budućnost mora da se zasniva na našim igračima. Dobio sam podatak da je sa prostora bivše Jugoslavije u NBA ligi igralo 48 košarkaša. Od toga 19 iz Partizana, većina sa srpskim pasošem. U tome je budućnost. Partizan mora da neguje kult i da se vratimo proizvodnji kako bismo ostvarili dobre transfere."

Da li Novicu Veličkovića vidite i sledeće sezone kao predvodnika tima?

"Novica nije toliko star kako ga javnost kvalifikuje. On će tek da napuni 32 godine i ima još da igra. Ostavio je na mene jako dobar utisak. Veličković je čovek sa kojim volim da razgovaram. On pre svega srcem voli Partizan. Njegova energija, uticaj i njegovo razmišljanje mnogo su pomogli meni kao predsedniku kluba da se Partizan vrati na pravi put. Mnogo je važno da u ekipi imate lidera. On utiču na strance u ekipi da se osećaju komforenije. Da nemate sliku i da imate ton teško biste mogli da zaključite ko je stranac, a ko domaći igrač u našem timu. Vilijams-Gos, Si i Van pokazuju određene emocije prema Partizanu što ranije i kod nas i u drugim klubovima često nije bio slučaj. Igrače je zanimala samo lična statistika, nije ih interesovala ni energija, ni odnos sa navijačima. Sada nije tako. Mnogo su na to uticali i Novica i Vanja... Imamo mnogo dobre ljude u ekipi, a ne samo dobre igrače."

Novica Veličković, Vanja Marinković, Partizan

KK Partizan NIS

Da li je moguće da Vanja Marinković produži ugovor ili će na kraju sezone napustiti klub kao slobodan igrač?

"Vanja ima 21 godinu i mislim da bi trebalo da ostane još neki period u Partizanu. Naša želja je da produžimo ugovor. Marinković je igrač sa velikom perspektivom, veliki je partizanovac i potreban je klubu. Videćemo šta će se dešavati. Zavisi i od mišljenja trenera da li mu je potreban u rosteru i od stava sportskog direktora. Nismo pričali još na tu temu."

Najavili ste i izgradnju trenažnog centra koji bi klubu na godišnjem nivou uštedeo 250.000 evra. Koliko je višedecenijska želja blizu realizacije?

"Intenzivno radimo, ali ne želim mnogo reči da trošim o tome jer situaciju u kojoj se Partizan nalazi i priča o velikim investicijama ne mogu da idu u isti koš. Postoje određeni ljudi od uticaja i ljudi iz sveta biznisa koji žele da ulože u budućnost kluba. U ovom momentu imam nekoliko prijatelja koji žele da pomognu Partizanu da konačno izgradi trenažni centar, ali još nije sve finalizovano."

Nedavne promene u ABA ligi neki su nazvali istorijskim. Kakvo je vaše mišljenje o ukidanju nacionalnog ključa?

"Partizan je 20 godina bio žrtva u Srbiji jer se, pre svega, zalagao pre svega za interese ovdašnje košarke. Nemam neki poseban stav po tom pitanju jer Partizanov uticaj u tom delu nije bio presudan. Mislim da bi svi srpski klubovi trebalo da sednu za sto i dogovore ono nekih stvari. Koordinator bi trebalo da bude Košarkaški savez Srbije koji od klubova treba da traži mišljenje i onda da pričamo u budućnosti."

Planovi do kraja sezone i poruka navijačima Partizana?

"Imamo veliku podršku poslednjih meseci. Navijači prepoznaju kvalitet i rad. Želimo da napadnemo domaću titulu. Još jedan trofej mnogo bi nam značio. Na kraju sezone ćemo da podvučemo crtu i da napravimo plan za sledeću. Ne treba da pravimo bajkovite planove i postavljamo ciljeve koje ne možemo da ostvarimo. Očekuje nas ozbiljna analiza prvog tima, videćemo ko će da ostane, kakve ugovore imamo... Budući sportski direktor će da uradi analizu na koga možemo da računamo."

Ostoja Mijailović

KK Partizan NIS/Miroslav Todorović

Ostoja Mijailović

Koji je realan budžet Partizana za sledeću sezonu, a koji budžet bi bio dovoljan da isprati ambicije kluba?

"Partizan sa manjim budžetom može mnogo više da uradi nego klubovi koji nemaju istoriju. Sa dobrim rezultatima povećavaju se i prihodi, a ako želimo u Evropu ne možemo bez 4, 5 miliona evra. U ABA ligi, ukoliko ne napadamo titulu, sezonu možemo da završimo sa 2, 2.5 miliona evra, koliki je i sada budžet. Moramo da težimo većim prihodima kako bismo ostvarivali bolje rezultate i sa tim rezultatima i povećanjem prihoda da vraćamo određene dugove. Ne pada mi na pamet da budem žrtva loših poteza prethodnih uprava i ljudi koji su vodili Partizan. Moje su ambicije da Partizan bude zdrav, da pravi rezultate i samim tim proizvodi novac. Ponosan sam što sam sa svojim timom uspeo da uključim u rad kluba uticajne ljude koji nam pomažu. Neki savetima, neki na drugi način. Nama su ti ljudi izuzetno važni, njihova reč u uticajnim krugovima nam je potrebna. Potrebna nam je pomoć od svakog partizanovca. Potrebno nam je jedinstvo da bismo ostvarili dobre rezultate. Nesporno je da svi mi želimo jak Partizan i dobre rezultate, ali moramo da se konsolidujemo," završio je Mijailović.

Komentari (40)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Bogdan

Kompanija iz Prigrevice kod Čačka !!!

Odgovori 3 1

Strucnjak

Kad das Partizanu koliko je Dusko dao, tad komentarisi, a do tada isplati covjeka. Ako jedan kup moze da se mjeri sa Duskovim uspjesima, iskreno se izvinjavam.

Odgovori 39 26

Kriik

nece nikad dati ni blizu. A opet je u pravu. Napravili su sami sebi dugove I sada bi bilo lepo da pokazu strpljenje.. pokaze u stvari. Nikad niko kao Dule

9 10

* Sva polja su obavezna

Mijailović za SK: Najpravednije da F8 bude u Beogradu

Mijailović za SK: Najpravednije da F8 bude u Beogradu

Mijailović za SK: Najpravednije da F8 bude u Beogradu

Predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović za Sport klub kaže da bi najpoštenije bilo održati fajnal ejt Evrokupa u Beogradu.

Poslednji pozdrav Miši Tumbasu

Autor

Poslednji pozdrav Miši Tumbasu

Poslednji pozdrav Miši Tumbasu

U četvrtak je sahranjen Miroslav Gajić, poznat svim ljubiteljima sporta kao Miša Tumbas.
Loading...