Vujošević za SK o večitima, transplantaciji, Divcu…

Skener 14. sep 20190:48 > 0:54
SK

Iako mu zdravstvena situacija nije najbolja, legendarni trener Partizana Duško Vujošević je odlučio da prekine bolovanje i vrati se tamo gde se najbolje oseća - na parket.

SK

Šezdesetogodišnji trener je nedavno prihvatio ponudu ambicioznog rumunskog kluba Univerzitatea iz Kluža i prvi utisci su više nego pozitivni. Vujošević je izuzetno zahvalan rukovodstvu kluba što mu je u delikatnoj zdravstvenoj situaciji poverilo da vodi projekat, iako na utakmicama neće voditi ekipu.

Povezano

Nekadašnji selektor reprezentacije Srbije i Crne Gore je u razgovoru za Sport Klub pričao o novom izazovu, šta očekuje od Partizana u novoj sezoni, ulasku Vlada Divca u Kuću slavnih…

Nije mi najlakše sam da funkcionišem. Navikao sam da budem servisiran, da moja žena brine o tim stvarima. Supruga je sada na relaciji Beograd-Kluž, i zbog sina i zbog njenih roditelja,“ ističe Vujošević i nastavlja:

Kluž je veoma lep grad, u suštini austougarski grad koji je kasnije nadgrađen arhitekturom koja se uklopila u te osnove. Mešano je stanovništo, rumunsko i mađarsko, tako da je sredina maksimalno tolerantna. Iznenađen sam i standardom ovde, lepotom grada i uslovima koje ima klub. Najveća rumunska banka, banka Transilvanija je sponzor. Ta ulaganja nisu ekstremno visoka, ali su tačna u dan. Ljudi kod nas sa nekim negativnim predznakom gledaju na Rumuniju, koja, istina, nema veliki košarkaši rejting, ali čim sam ja ovde, to znači da se radi ozbiljan posao.

Vujošević se, priznaje, uželeo svakodnevnog rada u klubu, a posao će mu biti olakšan utoliko što ima odlične uslove za rad.

Zadovoljan sam kako radim u klubu koji je pristao na moje zdravstveno stanje. Ja ne mogu da sedim na klupi, odnosno i kad sedim kao šef stručnog štaba sedim na kraju klupe i ne vodim utakmicu, ali vodim treninge. Otkad sam u situacija da moram da idem na dijalizu, praktično sam čekao trenutak da odem na presađivanje bubrega kako bih počeo da se krećem, da živim normalno i da radim posao u kome mogu još mnogo toga da dam. Kada se ispostavilo da presađivanje bubrega eventualno može da se uradi za dve godine, odlučio sam da više ne čekam, već da živim punim plućima, da primam terapije i radim svoj posao. Osećam se mnogo bolje. Normalno bi bilo da takvu ulogu imam u Srbiji, međutim, to još nije moguće.“

Iskreno, posle pauze iznenađen sam dobrom formom i kako se sećam nekih detalja od pre deset, 15 godina, a normalno godine koje su prošle donose novo iskustvo. Zadovoljan sam kako radim i verujem da ćemo da napravimo lep iskorak koji će podići rejting ne samo kluba, već i rumunske košarke.

Dres ekipe iz Kluža u protekle tri sezone nosio je bivši igrač Partizana Aleksandar Rašić, koji je ovog leta odlučio da se penzioniše, a Vujoševiću će društvo praviti zemljak, sportski direktor Branko Ćuić, kao i Darko Planinić, jedno od značajnih pojačanja.

Rumunski klub će ovog vikenda biti domaćin jakog turnira, na kome će pored domaćeg tima učestvovati Partizan, Fenerbahče i Mornar iz Bara, a prenose možete da pratite na kanalima Sport Kluba.

„Dobro je za promociju kluba i tima. Protivnici su jači od nas, ali ako hoćeš da budeš šampion moraš da trčiš sa šampionima. S radošću očekujem goste, pre svega Željka Obradovića i Vladu Androića, kao i ostale kolege koje su moji dobri drugovi. Drago mi što ćemo imati tako jake utakmice. Mečeve tog nivoa nijedan trening ne može da zameni.

fiba.basketball

Iskusni trener je sa Partizanom 12 puta bio prvak države i po pet puta osvajač ABA lige i državnog kupa, a dva puta je sa crno-belima učestvovao i na završnim turnirima Evrolige. Sa aktuelnim rukovodstvom crno-belih nije u najboljim odnosima, ali sa pažnjom prati šta se dešava u Humskoj.

Ja sam insistirao da osim Fenera na turniru bude i Partizan. Ceo moj život je prošao u Partizanu, emocija za pet drugih života, što bi rekao Bekim Fehmiju: ‘blistavo i strašno’. Ja sam mnogo uradio za Partizan, ali je i Partizan mnogo uradio za mene. Nikad ne bih postigao to što sam postigao da nije bilo tog kluba. Verujem i da će finansijski računi da se izravnaju, a za ove druge… Postoji neka božanska pravda.

Vujoševiću se ne sviđa što će Partizan sledeće sezone u timu imati mnogo stranaca, a uveren je da su večiti rivali glavni kandidati za osvajanje ABA lige.

Cedevita je ove godine morala da isplati mnogo igrača i trenera sa kojima je Olimpija imala višegodišnje ugovore i pola budžeta su potrošili u te svrhe. Oni nemaju cilj da ove sezone napadnu prvo mesto, ali to ne znači da će da se predaju tek tako. Smatram da su po sredstvima uloženim u tim Crvena zvezda i Partizan glavni favoriti. Kao i ostali navijači Partizana, nisam oduševljen ovakvom koncepcijom i ovolikim brojem inostranih igrača. Nisam protiv stranaca, ali uvek sam mnogo verovao u domaće igrače i prosto oni su me obavezivali da dođem na trening spreman, kako bi posle treninga oni bili bolji igrači. Ne sviđa mi se ova koncepcija u Partizanu, ali to je koncepcija koja obavezuje na rezultat. To nije tim u stvaranju, već je kupljen i jedino što je rezultat to je prvo mesto u ABA ligi, što im ja od sveg srca želim.

Partizan je nekad bio odskočna daska za mlade i talentovane igrače, a pod Vujoševićevom stasali su Vlade Divac, Predrag Danilović, Bogdan Bogdanović, Nikola Peković, Nenad Krstić, Jan Veseli, Žofri Lovernj…

Situacija je složena, prvo FIBA je 2001. napravila loš registracioni pravilnik. Da bi sportiste uvela u zakone koji važe za sve građane Evrope došlo se do toga da igrač sa 18 godina ne mora da potpiše ugovor sa klubom u kome je postao punoletan. I ne samo to, igrač pre 16 godine, ukoliko mu familija promeni mesto stanovanja zbog posla i on se upiše u školu, može bez saglasnosti kluba da promeni stredinu. Naravno, to je registracioni pravilnik koji odgovara bogatima i mnogo igrača iz Srbije i prostora bivše Jugoslavije je sa 12, 13, 14 godina iskoristila tu mogućnost i otišla iz zemlje. To nije dobro za igrača jer odlaze pre nego što postanu stabilne ličnosti, a nije dobro ni za klubove jer nema garancije da će ulaganje da im se isplati do 21, 22 godine kad moraju da ih prodaju,“ kaže Vujošević i potom potencira sve veći uticaj menadžera.

Imamo sve više klubova koje drže menadžeri, kojima nije bilo dovoljan menadžerski procenat, već godinu dana pre isteka ugovora uzimaju obeštećenje za odlazak u NBA. Napravljena je prečica, ali ja ne verujem u prečice i da će neko na taj način da postane veliki igrač. Sve više novca je u NBA, a manje u Evropi. U SAD gledaju da kupe najtalentovanije momke, a potom ih pošalju u Razvojnu ligi. Primera radi, Džanan Musa nije manje talentovan od Luke Dončića, a igra za drugi tim Bruklina. Dakle, mnogo stvari dovodi do toga da je otežan dolazak mladih igrača u Partizan, ali i u klubu moraju da se zapitaju zašto su im neke druge destinacije privlačnije. Sigurno ima odgovornosti i do kluba.

Prvi veliki Vujoševićev izdanak Vlade Divac nedavno je dobio mesto među besmrtnima u Kući slavnih u Springfildu. Legendarni centar se na svečanoj ceremoniji zahvalio učitelju iz dana provedenih u Partizanu, a Vujoševića je zdravlje sprečilo da 6. septembra bude u Masačusetsu.

„Vlade me je zvao na inauguraciju i sigurno bi ga ispoštovao da nemam problem sa zdravljem. Mnogo mi je drago što je ušao u Kuću slavnih. Apsolutno zasluženo. Sigurno da su kriterijumi strogi, ali sigurno i da ima nepravde prema nekim igračima iz starijih generacija. Drago mi je i što je rekao da mu je od klupskih titula najdraža prva sa Partizanom, naša zajednička. Divac je najtalentovaniji igrač sa kojim sam radio u životu. Nije bio samo talentovan, ali nije bio ni potpuno posvećen. Da je bio potpuno posvećen imao bi još veću karijeru i dva osvojena NBA prstena. Nije džabe išao u SAD, naučio je mnogo stvari, između ostalog sada vodi Sakramento Kigse, što je vrlo visoka funkcija, težak posao i velika čast,“ naveo je Vujošević.

Trofejni trener je za Sport Klub pričao i o učinku reprezentacije Srbije na Mundobasketu.