Pojedinac nije bitan – Partizan je tim

Skener 31. okt 201910:29 > 10:37
KK Partizan

Partizan ne dominira - Partizan prosto rečeno pobeđuje u Evropi. Pet mečeva, isto toliko pobeda u grupi koju su mnogi pre početka sezone označili kao najjaču u Evrokupu.

Crno-beli su na tradicionalno nezgodnom gostovanju u Limožu prezentovali sve ono što ih ove sezone krasi. Od lošeg starta, primljenih 25 poena u prvoj četvrtini, a da nisu izašli iz bonusa, do sjajnih minijatura u odbrani i napadu i pronalaženja rešenja za skoro sve zamisli rivala. Ekipa Andree Trinkijerija je u drugom i trećem periodu protivniku dozvolila da postigne svega 15 poena (7+8) i još jednom demonstrira zavidan defanzivni kapacitet.

Mnogi će reći da Limož nije tim sa kojim Partizan treba da se poredi, što je svakako istina, ali oni stariji navijači ekipe iz Humske dobro se sećaju da su i mnogo jači sastavi teško izlazili na kraj sa prvakom Evrope iz 1993, pogotovo u Francuskoj.

Pobeda dobija na znajaču ako se zna da Trinkijeri u Limožu nije mogao da računa na prvog plejmejkera Korija Voldena, koji je na poslednjem treningu povredio zglob i pitanje je koliko će pauzirati, ali kako je meč odmicao njegov izostanak gotovo da se nije osetio. Kapiten Novica Veličković nije ni putovao kako bi odmorniji dočekao naredne izazove.

Partizan je utakmicu počeo sporo, bez energije, a motivisani domaći igrači, kojima je duel sa crno-belima bio možda i ključan u borbi za Top 16, iskoristili su sve defanzivne propuste i do vrha napunili koš Beograđana. Tri od četiri prva napada koje je Limož realizovao bili su šutevi za tri poena, ekipa Alfreda Julbea lako je došla do 12 poena prednosti i u tim trenucima činilo se da oslabljeni i umorni gosti nemaju
odgovarajući plan.

Ipak, pravovremene Trinkijerijeve izmene i traženje postave koja će parirati, pre svega, eksplozivnom bekovskom tandemu Hriston-Stenford, brzo su dale rezultat. Šuterski potentnoj domaćoj ekipi je mnogo jačom odbranom otežan skoro svaki šut, a visoke igrače Limoža ponovo je odlični Vil Mozli ‘oterao’ od koša. Amerikanac ponovo nije imao pomoć Artsioma Parahovskog, koji nije ni ulazio u igru, a zbirno je u poslednja tri duela u Evrokupu na terenu proveo pet minuta i 50 sekudni. Belorus je u Evropi postigao svega 8 poena, što je za jednog od projektovanih lidera tima zaista mizeran učinak.

Partizan je u Limožu ispunio osnovni cilj i francuski tim je zaustavio na manje od 62 poena, koliko je prosečno primao u pobedama na gostovanjima u Veneciji i Viljnusu. Crno-beli su dominirali u skoku (43-27), a to se pogotovo odnosi na prvo poluvreme (22-9).

Za razliku od većine proteklih utakmica u Limožu su gošgeterski u prvom planu bili inostrani igrači. Rašon Tomas, Markus Pejdž, Mozli i Žanis Pejners su kombinovano postigli 49 poena, a stručni štab sigurno najviše ohrabruje ‘buđenje’ Letonca koga šut za tri poena i dalje ne služi (1/6).

Meč koji je trofejni srpski klub odigrao u Limožu i ne može isključivo da se analizira kroz statistiku jer je razlika u kvalitetu, koja je došla do izražaja kada su gosti posložili svoje redove, bila očigledna, ali utisak je da crno-beli utakmice dele na one u Evropi i one u regionalonom takmičenju.

Partizan u ABA ligi već ima dva poraza, oba od slovenačkih timova, dok u Evrokupu gura bez greške i sva je prilika da će prvi deo završiti na prvoj poziciji u grupi B. Ekipa iz Humske u preostalih pet kola tri utakmice igra u Beogradu (Venecija, Ritas i Limož) i sa potencijalnim učinkom 8-2 jasno je da će u Top 16 sa prve pozicije. U tom slučaju u novoformiranoj grupi Partizan će biti sa drugoplasiranom ekipom u grupe C, trećeplasiranom iz grupe D i četvrtoplasiranom iz grupe A.

Trinkijerijev tim u utorak dočekuje italijanskog prvaka Veneciju, koji je u seriji od tri pobede, a prenos je na Sport Klubu.

Pogledajte REZULTATE i TABELE Evrokupa.