Derbi – Partizanova istina

Skener 14. nov 201914:42 > 14:48
KK Partizan NIS

Do pre nedelju dana sve je bilo idealno za Partizan, barem je takav utisak bio kada se pogleda poredak u grupi B Evrokupa. Crno-beli su prvu fazu završili sa maksimalnih pet pobeda, u Beograd je dolazila Venecija, prvo mesto bilo je na dohvat ruke...

Partizan je imao dobre rezultate, koji su prevazilazili očekivanja i najvećih optimista s obzirom na to da je grupa B još pre početka takmičenja proglašena za najizjednačeniju i najtežu. Ekipa Andree Trinkijerija, da se razumemo, nije blistala ni u većini utakmica koje je dobila, ali je uvek pronalazila način da se vrati u meč, da odgovori protivniku na svaku promenu odbrane i napada, da ‘pročita’ i najskrivenije namere rivala.

Povezano

Rezultati su pokrivali sve slabosti tima iz Humske, a posle dva uzastopna poraza nema više žmurenja. Partizan je ‘načet’ 5. novembra u Štrak Areni u duelu u kome je trebalo da obezbedi plasman u Top 16, a posle ubedljivog poraza od Venecije usledilo je još slabije izdanje u Bursi.

Crno-beli protiv ekipe u kojoj glavnu reč vode igrači koji su uveliko zakoračili u četvrtu godinu života (Mehija 37, Lodđeski 34, Vajt 33, Ermiš 34) nijednog trenutka nisu ličili na tim s početka sezone. Bili su bez rešenja u napadu, bez neophodne energije u odbrani, bez jasne ideje i plana B. Izostanak Korija Voldena, koji je propustio i treći uzastopni meč u Evrokupu (dva poraza) i te kako se osetio na obe strane terena, ali utisak je da Trinkijerijevom timu u ovom trenutku mnogo više nedostaje od jednog Voldena.

Partizan ima problem u tranziciji, u organizaciji napada, loše procente šuta za tri poena (29.3%)… a ono što od početka sezone upada u oči je nedostatak unutrašnje igre, zaštitnog znaka crno-belih u trofejnim godinama pod rukovodstvom Duška Vujoševića. Artsiom Parahovski je trebalo da bude ‘svetionik’ pod oba koša, a od toliko hvaljenog Belorusa u dosadašnjem delu sezone tim iz Humske nije imao nikakve vajde. Parahovski, koji, kako se može čuti ima porodičnih problema, čak nije ni putovao u Bursu, a neće biti iznenađenje ukoliko uskoro više ne bude na platnom spisku Beograđana. Njegove poene, skokove i obaveze na obe strane terena preuzeo je Vil Mozli, koji donosi veliku energiju i kvalitet više svom timu, međutim, to nije dovoljno, pogotovo ako se zna da od kapitena Novice Veličkovića ne mogu da se očekuju spektakularne stvari u kontinuitetu.

Srpski tim je u prethodne dve utakmice u Evropi prosečno primao 82.5 poena, očigledno je da nije u najboljem momentu, što je potvrdio i Trinkijeri posle meča u Bursi, a koliko je ovaj tim karakteran i spreman na brzu reakciju videće se već u nedelju u meču koji ne priznaje probleme i izgovore.

Partizan će u prvom derbiju u istoriji u Štark Areni ugostiti Crvenu zvezdu, koja je koliko-toliko sredila svoje redove posle odlaska Milana Tomića, a tri dana kasnije u Beograd dolazi sve bolji Ritas.

Crno-beli imaju mnogo igrača koji još traže sebe i koji mogu mnogo više od onoga što daju, a prostora za greške je sve manje. Beograđani u Evrokupu još imaju šansu da obezbede prvo mesto u grupi i nešto lakše rivale u Top 16 fazi, ali sigurno je da se u ovom trenutku u Humskoj niko ne bavi kalkulacijama, jednostavno Partizan nije u mogućnosti.

Pogledajte REZULTATE i TABELE.