Dani pakla, dani istine

Skener 30. jan 202017:20 > 17:21
KK Partizan NIS

Ako su košarkaši Partizana početkom oktobra prošle godine analizirali kalendar takmičenja, verovatno su pomislili kako bi bilo lepo da u poslednjoj nedelji januara i u prvoj februara budu u poziciji u kojoj su trenutno.

Ekipa iz Humske je lider ABA lige pet kola pre kraja ligaškog dela takmičenja sa svega tri poraza, u Top 16 Evrokupa ima jedan neuspeh (3-1) i širom otvorena vrata četvrtfinala takmičenja u kome imaju najviše ambicije.

Povezano

Crno-beli su prvi od četiri teška, možda i odlučujuća, ispita protiv Darušafake bukvalno odradili, a u narednih desetak dana očekuju ih dueli sa Crvenom zvezdom, Virtusom u Bolonji i podgoričkom Budućnošću u Beogradu. Dani pakla, ali i dani istine za Trinkijerijevu ekipu koja je u proteklih tri meseca pokazala da ima i glavu i rep.

Partizan je u meču koji nije smeo da izgubi odigrao vrhunski u odbrani, solidno u napadu u većem delu utakmice i dekocentrisano u minutima u kojima je trebalo da sačuva ubedljivu prednost u slučaju da se napravi ‘krug’, ali i zbog kasnijih ukrštanja u doigravanju. Izlišno je ponavljati koliko srpskom timu znači domaća publika. Kultni ‘Pionir’ bio je dupke pun protiv Darušafake, oni stariji navijači na trenutak su mogli da premotaju film i sa setom se vrate u prvu deceniju ovog veka kada su u hramu košarke, u paklenoj atmosferi, padali evropski velikani.

Crno-beli su loše počeli meč sa Darušafakom, oslonili su se na iskustvo Novice Veličkovića u napadu, a kapiten je, baš kao i protiv Virtusa, postigao prvih pet poena. Međutim, odmah je bilo jasno da Partizan individualnim akcijama, na čemu je bila bazirana taktika gostujućeg tima, neće moći tek tako da upiše treći trijumf, ali ni forsiranjem šuta za tri poena, pogotovo u prvoj četvrtini.

Partizan nije imao unutrašnju igru, Džonatan Hamilton je nadigrao Nikolu Jankovića (postigao prvih 6 poena), ali ulaskom Vila Mozlija, kasnije i Džejmsa Mekadua njegov napadački potencijal je bio sveden na minimum. Mozli je još jednom naterao više od 6.500 ljudi da mu skandiraju ime, dok je Mekadu, pre svega u odbrani, odradio odličan posao i svaka njegova kretnja bila je smislena i korisna za ekipu.

Gosti iz Istanbula su trojkama Sinana Gulera i Džeroda Džonsa poveli 14:9 u finišu prve četvrtine, Trinkijeri je ‘mešao karte’, a neophodnu iskru u igru Beograđana doneo je najmlađi Uroš Trifunović. Njegova četiri poena bila su uvod u sjajnih pet minuta drugog perioda. Serijom 14:0 domaći tim je stigao do 30:17, a kako je Partizan igrao u odbrani potvrđuje i podatak da je Darušafaka do 90 sekundi pre odlaska na odmor postigla samo dva poena (33:19).

Tim iz Humske je na poluvremenu vodio 35:25, a mogao je da ima mnogo ubedljivu prednost da je bilo srećnijih rešenja i više koncentracije u poslednjih minut i po.

Po taktovima sve boljeg Jaramaza, koji je vezao pet poena na startu drugog poluvremena, Partizan se ‘odlepio’ na 40:25, a interesantno je da je mladi bek u prva četiri i po minuta upisao svih 8 poena za svoju ekipu.

U 27. minutu bilo je 43:36, a onda je usledio najslabiji period igre domaćeg tima, mnogo gluposti u napadu, i serija Darušafake 10:2 za povratak u meč. Gosti su imali posledji napad u trećem periodu i šansu još više smanje minus, ali ‘nacratnu’ akciju pokvario je Mozli blokadom kod šuta za tri poena. U odlučujućih deset minuta ušlo se sa rezultatom 49:43.

Bilo je mnogo nervoze na obe strane, dodatno nemir unosile su čudne odluke arbitara, a trojka Gordića u ranoj fazi napada za 52:43, pa kontra i koš Zagorca iz kontre uz dodatno bacanje ‘zapalili’ su dvoranu ‘Pionir’. Bio je to prvi koš Zagorca posle deset promašaja…

Pola minuta kasnije Jaramaz je pogodio trojku iz velike udaljenosti (58:43), potom je, posle prekršaja Džonsa i tehničke greške, ubacio tri od četiri slobodna bacanja i to je bio kraj – 61:43.

Crno-beli u sredu gostuju u Bolonji, ekipi koja ima identičan skor kao i oni i koju su u Beogradu ubedljivo pobedili. Srpski i italijasnki tim, uz Tofaš i Unikahu u grupi H, imaju samo jedan poraz i između ova četiri tima verovatno treba da se traži ekipa koja će imati najbolji skor i prednost domaćeg terena do kraja doigravanja.

Partizan je na startu Top 16 u Štark Areni savladao Virtus 99:81, ima i ubedljive pobede protiv Trenta i Darušafake, i koš količnik plus 53. Bolonjezi su na +23 i u slučaju da se napravi trougao sa timom iz Istanbula (svi po 4-2), uz po trijumf svake ekipe u međusobnim duelima, Beograđani bi u četvrtfinale sa prve pozicije.

Partizan, dakle, očekuju dani odluke. Dani koji bi mogli bitno da utiču na budućnost projekta u koji je uloženo mnogo rada, ali i mnogo novca. Naravno, ne sme da se zaboravi da je ekipa iz Humske iznenada ostala bez Redžija Redinga, čoveka koga su toliko čekali, ali Amerikanac veruje da sezona za njega nije gotova…