Da li će Zvezda braniti titulu?

Skener 7. apr 202019:48 > 19:54
KK Partizan NIS

Da li će Srbija imati šampiona u sezoni 2019/20? Državna prvenstva u Bosni i Herecogovini, Sloveniji i Hrvatskoj neće biti nastavljena, ali čelnici KLS i klubovi nadaju se da još postoji šansa da se sezona na parketu privede kraju.

Epidemija koronavirusa ne jenjava, uskoro će tačno mesec dana otkako lopta miruje, međutim, optimizam ne jenjava i koliko god je moguće rukovodstvo KLS će odugovlačiti da proglasi kraj sezone.

Povezano

Direktor lige Deon Deleon u razgovoru za Sport Klub priznao je da je otkazivanje Superlige vrlo moguće, ali pre nego što se pribegne najtežoj odluci, jedinstvena želja je se pokuša (ne)moguće. Vreme nikome nije saveznik, pogotovo ako se zna da Crvenu zvezdu i Partizan tek očekuje doigravanje u ABA ligi, kao i završnica takmičenja u Evroligi i Evrokupu.

Ne znamo koliko će ovo da traje i kakve će odluke da donesu, najpre Evroliga, potom i ABA lige. Moj lični stav je da još malo sačekamo. Vidimo da u nekim zemljama pojedini sportovi razmišljaju da počnu sa treninzima… Naravno, kod nas to još nije aktuelno, ali, ipak, mislim da je realno da još malo sačekamo, a onda da odlučimo da li sezonu da proglasimo završenom ili da se nadamo da postoji neka šansa da je, kako znamo i umemo, privedemo kraju,“ kaže Deleon i nastavlja:

Znam da su igrači već skoro mesec dana van treninga, u izolaciji, i potpuno mi je jasno da ne mogu za pet, šest ili deset dana da se vrate u normalan ritam. Po mom mišljenju, barem tri nedelje od objavljivanja da može da se počne sa treninzima potrebno je da se koliko-toliko vrate u neku formu. To je minimum. Naravno, i klubovi treba da se izjasne. Kod nas je odluka na klubovima, nije ni na direktoru lige ni na nekom drugom organu lige, već isključivo na Skupštini klubova. Očekujem da makar telefonski održimo sednicu u trenutku kada budemo smatrali da je realno da neku odluku donesemo.“

FIBA je ozvaničila kraj svih svojih klupskih takmičeja, osim Lige šampiona, ali u Srbiji se čeka stav Evrolige.

Mi čekamo ABA ligu, a ABA odluku Evrolige. Mislim da će rukovodstvo regionalnog takmičenja postupiti slično kao Evroliga. Ako Evroliga saopšti da će sezona da se završi na parketu, pretpostavljam da će i ABA na sve načine pokušati da takmičenje privede kraju. Ukoliko elitno klupsko takmičenje, pod čijim okriljem je i Evrokup, proglasi kraj sezone ovako ili onako, i ABA će slično reagovati. Ponavljam, moj stav je da apsolutno sve treba da se učini da se sezona završi, a pogotovo lige koje daju učesnike u međunarodna takmičenja. Ukoliko to nije moguće, treba da se nađe rešenje koje je pravedno za sve. Znam da je to praktično nemoguće. Onda, bar rešenje koje će da bude najmanje nepravedno.

Euroleague Basketball via Getty Images

Prvi deo KLS je završen, poznata su imena klubova koja će Srbiju 2020/21. predstavljati u ABA2 ligi (Borac i Sloboda), ali i ko ispada (Vojvodina i OKK Beograd), ako uopšte bude ispadanja.

Srećom, prvi deo domaćeg prvenstva je završen. Druga liga još nije, šest kola je do kraja, a da li će se nastaviti zavisi od stava KSS, koji vodi to takmičenje. Naravno, postavlja se pitanje kako će se popuniti KLS, a onda i sve niže lige, ali odgovor je u ovom trenutku nemoguće dati. Najjače domaće takmičenje možda neće moći da se igra i kada se stvore uslovi jer ćemo verovatno morati da čekamo ABA, Evroligu i Evrokup.

Planirano je da u Superligi igra 12 klubova, osam iz KLS (Borac, Sloboda, Zlatibor, Novi Pazar, Dinamik, Mladost Zemun, Napredak Aleksinac i Metalac) i četiri iz ABA lige (Crvene zvezda, Partizan, Mega Bemaks i FMP), ali jasno je da vremena nema i da će format, ukoliko se bude igralo, biti promenjen.

Sve je moguće. Zvezda i Partizan još nisu završili sezonu u Evropi, a očekuje ih i doigravanje u regionalnom takmičenju. Ideja je da nam se priključe tek u plej-ofu. Sad, koliko će timova biti u Superligi… Možda osam, pa dve grupe po četiri. Sve je na stolu, zavisiće isključivo i jedino od toga koliko vremena budemo imali. U zavuisnosti od toga tražićemo najlogičniju i najpošteniju varijatrnu da nekako dođemo do kraja.

Borac/Duško Radišić

Takmičarska sezona 1998/99. bila je prekinuta zbog bombardovanja SR Jugoslavije i titula, samim tim i mesto u elitnom takmičenju, pripalo je podgoričkoj Budućnosti. Srpska liga već godinama nema prolaznost ka najjačim evropskim klupskim takmičenjima, a upravo ovaj podatak mogao bi da olakša donošenje odluke o nastavku sezone.

Sezona koju pominjete i ova sada situacija i mogu i ne mogu da se porede. Mnoge stvari su slične, ali neke su i različite. Dok god ima nade vredi sačekati. Kad budemo realno sagledali da je situacija bezizlazna, što je vrlo moguće, onda ćemo doneti i odluku i reći šta i kako. Pretpostavljam da su veće šanse da se ne igra i verovatno se neće igrati, ali nije baš da nema šanse i da već sada treba da donesemo definitivnu odluku,“ naglasio je Deleon.

Crvena zvezda je proteklih pet sezona bila šampion Srbije i pretrpela je samo dva poraza u finalnim serijama.