Kad se ogrešiš o Delije i Grobare…

Skener 10. jul 20203:02 > 3:07
REUTERS/Ivan Milutinovic

Transfer Korija Voldena iz Partizana u Crvenu zvezdu i najavljeni dolazak nekadašnjeg igrača crveno-belih Nemanje Dangubića u klub iz Humske zatalasali su srpsku košarkašku u proteklih desetak dana.

KK Partizan NIS

Skoro 60 igrača nosilo je dresove oba večita rivala, a direktni prelasci iz jednog u drugi tabor nisu bili toliko česti, pogotovo poslednjih godina.

Sve je počelo još 1945. neposredno posle osnivanja Partizana kada je Radomir Šaper, navodno po diktatu vojnih vlasti, zajedno sa bratom Svetom, morao da pređu u suparnički tabor. Dve godine kasnije Aleksandar Nikolić je Partizanov dres zamenio Zvezdinim, a pored već pomenutih pionira jugoslovenske košarke i legendarni Bora Stanković je bio član Zvezde (1946-48) i Partizana (1950-1953).

Povezano

Godine 1957. Branko Radović se direktno iz Zvetde preselio u redove gradskog rivala, a zbog tog poteza morao je da pauzira jednu sezonu. Radović je bio sjajan strelac, a ostao je upamćen i kao jedan od prvih igrača koji je zakucavao na jugoslovenskim terenima.

Usledila je pauza od 24 godine, a onda je vest da crveno-bela legenda Zoran Slavnić prelazi u Partizan odjeknula poput bombe. Moka nije direktno iz Zvezde došao u Humsku, već iz Šibenke, ali navijačima kluba sa Kalemegdana teško je bilo objasniti ‘izdaju’ jednog od najvećih zvezdaša ikada.

Moka je iz relovta, shodno njegovom temperamentu, uskočio u crno-beli dres, a u sezoni 1984/85. je bio i trener ekipe iz Humske.

Poslednji koji je selidbom u redove večitog rivala ‘pojačao’ koloniju igrača koji su nosili dresove oba beogradska kluba je Kori Volden. Amerikanac je bio jedan od najboljih igrača Partizana u sezoni 2019/20, ali je odlučio da aktivira otkupnu klauzulu i za, kako su u Humskoj tvrdili, mnogo više novca prihvati ponudu Evroligaša sa Kalemegdana.

Prethodni direktan transfer bio je prelazak Aleksandra Aranitovića u Partizan u avgustu 2018. ali bek koji je mnogo obećavao nije uspeo da se izbori za značajniju ulogu u timu i u decembru 2019. raskinut je trogodišnji ugovor.

Sport network

Podsetićemo vas koji su to još košarkaši imali hrabrosti da zamene klupske boje i zamere se armiji navijača najpopularnijih srpskih kolektiva.

Do sredine devedesetih godina prošlog veka retki su bili slučajevi da igrači promene dresove večitih, pogotovu direktno. Godine 1990, posle osam sezona provedenih u inostranstvu, jedna od najvećih legendi kluba iz Humske Dražen Dalipagić je, na poziv tadašnjeg trenera Crvene zvezde Slavnića, potpisao ugovor sa crveno-belima i baš u dresu kluba kome je u najboljim danima zadavao mnogo muka završio neverovatnu karijeru.

Najspektakularniji transfer obavljen je u jesen 1998, kada je u Zvezdu stigao Vlade Divac. Miljenik navijača Partizana, kasnije i predsednik kluba, iskoristio je lok-aut u NBA ligi i odigrao dve evroligaške utakmice za crveno-bele. Zvezdu je angažovanje NBA zvezde navodno koštalo neverovatnih 600.000 maraka, a (ne)popularan potez tadašnjeg predsednika Voje Stojakovića finansijski je dugoročno poljuljao temelje kluba sa Kalemegdana.

Divčevo pomirenje sa Grobarima, uz priznanje da mu je odlazak u redove večitog rivala najveća greška u karijeri, usledilo je dve godine kasnije, kada je Vlade imenovan za predsednika crno-belih.

Kada su u pitanju direktni prelasci iz jednog u drugi tabor Partizan je imao mnogo više uspeha. Crno-beli su Zvezdi ‘otimali’ najperspektivnije igrače koji su kasnije u Humskoj stasavali i osvajali trofeje pre nego što bi za pozamašan novac odlazili u inostranstvo.

Led je probio Mlađan Šilobad, koji je u debitantskoj sezoni u timu iz Humske (1991/92) osvojio Kup šampiona. Aktuelni poslovni direktor crno-belih je i 2003. direktno iz Zvezde došao u Partizan.

Transfer decenije dogodio se u leto 1995, kada su Dejan Tomašević i Dragoljub Vidačić u paketu sa Kališa prešli na Topčidersko brdo. Istim putem 2001. pošao je Miloš Vujanić, jedina zvezdina Zvezda u sumornoj sezoni trofejnog kluba. Saga oko prelaska u Partizan potrajala je čitavo leto, Vujanić je na kraju potpisao za crno-bele i u sledeće dve sezone prosto eksplodirao i potom karijeru nastavio u Fortitudu iz Bolonje.

Sličan scenario viđen je i 2004. prilikom dolaska Luke Bogdanovića u Humsku, s tim što su ovoga puta posla imali i advokati.

Zanimljiv je bio i transfer Gorana Ćakića iz crveno-belog u crno-beli dres. Naime, pričalo se da je Ćakićev rođeni brat, inače veliki zvezdaš, toliko bio iznerviran da je prekinuo komunikaciju sa Goranom.

Jedan od najisplativijih ‘preleta’ dogodio se 2009. kada je u Partizan stigao Lorens Roberts. Amerikanac je u Zvezdi često bio povređen, borio se koliko je mogao, a sav potencijal pokazao je kod Duška Vujoševića u sezoni 2009/10 kada je sa crno-belima učestvovao i na Fajnal-foru Evrolige u Parizu. Potom je potpisao odličan ugovor sa Anadolu Efesom.

Poslednji koji je iz Zvezde direktno došao u Partizan je Stefan Janković, a i u ovom slučaju koji je obeležio leto 2018. posao su imali advokati.

Iz Humske na Kalemegdan, sve do Voldenovog transfera, uglavnom su se upućivali igrači koji u Partizanu više nisu imali mesta, a najveći promašaj crno-belih svakako je neprepoznavanje talenta Nemanje Bjelice, koji je preko austrijske Arkadije došao na Kalemegdan i pokazao o kakvom se biseru radi.

Reprezentativac Srbije je na Kalemegdan stigao 2008. na preporuku menadžera, na tromesečni probni rad, a kolika je nepoznanica bio govori i podatak da tadašnji Zvezdin trener Svetislav Pešić nikada nije bio čuo za njega. Bjelica je sedam godina kasnije sa epitetom najboljeg evroligaškog igrača u sezoni 2014-15. potpisao ugovor sa Minesotom.

Zanimljivo je da je Zvezda u jednom delu sezone 2009/10 u timu imala čak petoricu bivših igrača Partizana – Bjelicu, Stevana Jelovca, Stefana Stojačića, Vuka Radivojevića i Borisa Bakića.

Milan Gurović je najomraženiji ‘preletač’ na listi navijača Partizana. Nekadašnji reprezentativac je u oktobru 2004. došao u Humsku, ali je posle samo dva meseca napustio Vujoševićevu ekipu. Usledila se selidba u Huventud do kraja sezone, pa dolazak u Zvezdu u septembru 2005. Gurović se na Kalemegdanu zadržao dve godine, a navijačima Partizana i danas je meta.

Crno-bele pristalice burno su reagovale 2016. kada je Terens Kinsi prihvatio ponudu crveno-belih. Amerikanac je u sezoni 2013/14 najpre bio miljenik Grobara, ali je posle prevremenog rastanka i Partizanove izgubljene trke za mesto u Evroligi bio označen kao jedan od glavnih krivaca za strmoglav pad koji je usledio.

Kinsi je pod sumnjivim okolnostima napustio klub pred mečeve odluke, a pristalice tima iz Humske još pamte trojku Nolana Smita u polufinalu ABA lige.

Džejms Gist, još jedan nekadašnji miljenik navijača Partizana, prošle sezone igrao je za Zvezdu.

Crveno-beli se nisu proslavili kada je u pitanju skauting. Kako drugačije objasniti da Aleksandar Đorđević svojevremeno nije prošao probu u Crvenoj zvezdi. Na Kalemegdanu su mu se zahvalili na izdvojenom vremenu i poslali ga kući. U Partizanu nisu sedeli skrštenih ruku, netalentovanog momka su doveli da malo trenira, a samo nekoliko godina kasnije Sale je postao jedan od najboljih igrača Evrope.

Trenerima crveno-belih po ukusu nije bio ni Nikola Peković, koji je umesto ugovora na Kališu otišao u Atlas, a ubrzo i u Partizan. Snažni centar je ‘eksplodirao’ kod komandom Duška Vujoševića i 2008. otišao je u Panatinaikos, kasnije i u Minesotu, ali je zbog teške povrede pre vremena morao da završi karijeru.

Za kraj pomenimo i da je Svetislav Pešić igrao u Partizanu, a dva puta je sa klupe vodio Crvenu zvezdu, dok je Vladislav Lučić od 1955. do 1967. bio košarkaš crveno-belih, ali mu to nije smetalo da pored trenerskog posla na Kalemegdanu u dva navrata (1986/87 i 1999/2000) sa klupe predvodi i crno-bele.

Sedmorica trenera na obe klupe

Sedmorica trenera predvodila su oba beogradska večita rivala. Poslednji u nizu je Miroslav Muta Nikolić, koji je od 1996. do 1998. bio na klupi Partizana, dve godine kasnije preuzeo je brigu o košarkašima Crvene zvezde, a 2017. ponovo se vratio u Humsku.

Najtrofejniji strateg crno-belih u istoriji Duško Vujošević je na kraju sezone 1990/91. napustio Partizan i preselio se kod najvećeg rivala, a mnogo godina kasnije nepopularan potez je pravdao rečima „da je u Zvezdu otišao jer ga Partizan nije hteo“.

Dimitris Birdahas/EB via Getty Images

Moka Slavnić je, takođe, iz revolta sedeo na klupi crno-belih, dok su članovi oba kluba bili još profesor Aleksandar Nikolić, Ranko Žeravica, Vladislav Lučić i Bora Džaković.

Profesor Nikolić u Humskoj nije imao prefiks trener, već je bio savetnik Željku Obradoviću na početku karijere najtrofejnijeg evropskog stručnjaka.

Direktno iz Partizana u Zvezdu

Kori Volden
Vladimir Đokić
Dragan Lukovski

KK Partizan NIS/Miroslav Todorović

Aleksandar Gajić
Boris Bakić
Darko Balaban
Raško Katić

Direktno iz Zvezde u Partizan

Stefan Janković
Mlađan Šilobad
Dragoljub Vidačić
Dejan Tomašević
Miloš Vujanić
Luka Bogdanović

Catherine Steenkeste/EB via Getty Images

Radomir Šaper
Goran Ćakić
Đuro Ostojić
Lorens Roberts
Ivan Marinković
Aleksandar Cvetković
Aleksandar Aranitović

Indirektno iz Partizana u Zvezdu

Džejms Gist
Terens Kinsi
Stevan Jelovac
Mirko Kovač
Nemanja Bjelica
Vuk Radivojević
Milan Gurović
Stefan Stojačić
Strahinja Dragićević

Ezra Shaw/Getty Images

Mlađan Šljivančanin
Milan Dozet
Ivan Radenović
Marko Lekić
Vlade Divac
Dražen Dalipagić
Oliver Popović
Igor Perović
Strahinja Milošević
Ivan Radenović
Predrag Samardžiski
Sava Lešić

Indirektno iz Zvezde u Partizan

Zoran Slavnić
Slavko Vraneš
Raško Katić
Čedomir Vitkovac
Jovo Stanojević
Vladimir Micov

Marko Metlas/EB via Getty Images

Aleksandar Gilić
Stevan Milošević
Zoran Sretenović
Andreja Milutinović
Đorđe Gagić