Branislav Jocić

15.04.2015 | 14.46

Smrt, porez i San Antonio Sparsi

U Sjedinjenim Državama, postoje tri stvari koje ne možete izbeći: smrt, porez i San Antonio Sparse u NBA plej ofu.Oni su kao onaj tim matoraca ispred zgrade koji celo popodne "drže teren". Dok ih gledate, nije to ništa posebno, ali onda izađete da igrate protiv njih i dok se okrenete, prijavljena ...


U Sjedinjenim Državama, postoje tri stvari koje ne možete izbeći: smrt, porez i San Antonio Sparse u NBA plej ofu.

Oni su kao onaj tim matoraca ispred zgrade koji celo popodne "drže teren". Dok ih gledate, nije to ništa posebno, ali onda izađete da igrate protiv njih i dok se okrenete, prijavljena je "nova".

Tim Dankan samo namigne Toniju Parkeru i tačno se zna šta će biti odigrano. Ako je slučajno pogrešio, Manu Đinobili ne mora ni da se okrene i pogleda u trenera Grega Popoviča. Obojica su svesni toga. Ako nekome od njih nije dan, ili je protivniku dan, stvar u svoje ruke uzima egzotični Kavai Lenard.San Antonio Sparsi su zabeležili 16. uzastopnu sezonu sa 50 ili više pobeda. Prethodni najbolji rezultat bio je 12. koji drže Lejkersi iz perioda kada su igrali Medžik Džonson i Karim Abdul Džabar. Po izveštajima američkih agencija, pola zaključenih brakova traje duplo manje od serije Sparsa. Razmislite o tome.

"Ono što oni uspevaju da održe je veličina i klasa. Imaju 16 sezona sa 50 ili više pobeda, imaju više od 50% pobeda na strani. To je prosto neverovatno. Ako kažete da je promena dobra, onda morate da kažete i to da su oni izuzetak koji čini pravilo", rekao je čuveni trener Džef Van Gandi.

I, još jedan podatak. Ta njihova serija bila bi 18 sezona da nije bilo skraćene lok aut sezone 1998-1999. Da, dobro se sećate, šampioni su tada bili niko drugi do San Antonio Sparsi uz skor 37-13. Od kada je u timu Tim Dankan, oni su dobili 1102. od 1661. utakmice. To u suštini, znači da su dobili dve od svake tri. Za to vreme, smenile su se cele generacije Pistonsa, Lejkersa i Seltiksa, poreski sistemi, umro je Majkl Džekson, Robin Vilijams, Filip Sejmur Hofman, crnac je postao predsednik...

U pomenutoj eri Tima Dankana, devet puta su bili u finalu zapadne konferencije, a šest puta u velikom finalu. San Antonio Sparsi su klasičan primer TIMA koji pokazuje običnim smrtnicima da ne morate da imate neverovatne fizičke predispozicije i savršeno izvajane mišiće da biste bili dobar košarkaš. Još bolje, dobar košarkaški TIM. Setite se samo Lerija Birda. Da li je bio brz? Da li je imao odraz? Ništa od toga."Za mene je to neverovatan podatak, pobediti 16 sezona za redom 50 ili više utakmica. Ali, mislim da je glavna reč u svemu tome disciplina. Ne možete ni da zamislite koliko su truda uložili svi ti ljudi, svaki sat svakog dana. Ubeđen sam da ovaj rekord neće biti skoro ugrožen", rekao je generalni menadžer teksaškog rivala, Hjuston Rokitsa, Deril Mori.

Ali, osim fantastične saradnje i brzog kretanja lopte na terenu, Sparsi imaju još nešto čime mogu da se pohvale, a to je potpuna harmonija van parketa. Trener Greg Popovič ima savršenu saradnju sa generalnim menadžerom Ar Si Bjufordom i vlasnikom Piterom Holtom. "Odnos kouča sa upravom je po meni broj ljudi koji vas deli od prvog čoveka. Kod mene je to nula", rekao je Popovič.

Uz jezgro tima sa Timom Dankanom i fantastičan skauting širom sveta (Đinobili, Parker, Spliter), oni su napravili možda najbolji košarkaški skup na jednom mestu koji je ikada viđen. Možete da ih volite ili ne volite, ali ne možete da ih ne poštujete. Trenutno su treći na zapadu sa odnosom 55-26 i ko god veruje da može do njihove NBA titule a da ih izbegne, opasno se vara. Jer, još niko nije smislio kako da izbegne porez i smrt...


Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Ćavi: Prija mi kad mi kažu da sam novi Gvardiola

Ćavi: Prija mi kad mi kažu da sam novi Gvardiola

Ćavi: Prija mi kad mi kažu da sam novi Gvardiola

Ćavi Ernandez svoje poslednje igračke dane broji u katarskom Al Sadu i već se uveliko sprema za svoj sledeći posao, trenerski.

Promene u Realu - stiže Dejvis, Ajon bez ugovora

Promene u Realu - stiže Dejvis, Ajon bez ugovora

Promene u Realu - stiže Dejvis, Ajon bez ugovora

Madridski Real neće produžiti ugovor sa meksičkim centrom Gustavom Ajonom, a njega će u timu zameniti Brendon Dejvis, prenosi Marka.
Loading...