Reket i martovsko ludilo – Key Biscayne

Iz Indijan Velsa, kamere, teniseri i teniserke se brzo sele u Majami. Iako je, naravno, jedina tema u tenisu u ovom trenutku Marija Šarapova, mi ćemo se fokusirati na ovaj turnir.
Iako je ista država, uslovi teško da mogu da budu drugačiji. Iz kalifornijske pustinje, ide se na močvarno zemljište Floride. Možda nije toliko vrućina, ali je izuzetno vlažno i „teško“ vreme i ovo je fizički i psihički jedan od zahtevnijih turnira.
Ali, provod van terena je verovatno najbolji na celom turu. Gotovo svi koji ispadnu ranije nego što su očekivali to najlakše podnesu u Majamiju, jer je noćni život neverovatan i leči sve vrste tuge. Žurka pred turnir je jedna od onih koje se prepričavaju cele godine.
Za razliku od Indijan Velsa ovaj turnir je u prilično ozbiljnim problemima i možda je ovo čak i prelomna godina za Ki Biskejn. Iako vlasnici žele da modernizuju Krendon Park, novca nema i konstantno ulaze u sukobe sa gradskom upravom, tako da se radovi iz godine u godinu odlažu.
Posle odlaska Soni Eriksona, sada je glavni sponzor banka Itau. Šuška se o tome da bi ovaj turnir mogao da izgubi svoj status, a zna se da, gde ima dima, ima i vatre. Peking i Madrid su kao zapete puške spremni da preuzmu turnir u obe konkurencije koji bi trajao 10 dana.
Podloga je sporija nego na Indijan Velsu, mnogi je čak smatraju najsporijom brzom podlogom u Sjedinjenim Državama. Možda i to nije slučajno zbog ogromne Latino zajednice u Majamiju, pa zato južnoamerički i španski teniseri dobijaju glavne terene i „prajm tajm“ termine za svoje mečeve.
Turnir je 1985. osnovao bivši igrač Bač Budholc. Njegova originalna ideja bila je da to bude prvi veliki turnir u godini. Mora se uzeti u obzir da je tada Australian Open bio u decembru i da se još nisu baš svi najbolji teniseri odlučivali da „silaze“ u Melburn. Na kraju je dobio termin u martu i apsolutno sve najbolje igrače i igračice na svetu.
Prvi šampion u muškoj konkurenciji bio je Tim Mejot, koji je dobio Skota Dejvisa u finalu. Teniskom svetu baš u Majamiju se predstavio golobradi Novak Đoković osvojivši titulu 2007. trijumfom nad Giljermom Kanjasom u finalu. Prvi teniser sveta će i braniti titulu, pošto je pobedio Endija Marija u finalu prošle godine.
Rodžer Federer će propustiti Indijan Vels, ali je zato obećao organizatorima u Majamiju da će biti tu, što garantuje još veći spektakl. Mesta na Krendon Parku ima za 96 najboljih igrača, a nagradni fond je 5.185 miliona dolara
Kod dama, pehar brani Serena Vilijams. Verovali ili ne, to joj je bio osmi trijumf u Majamiju. U finalu je pobedila Karlu Suares Navaro, koja je odigrala sjajan turnir i najavila lepe dane za sebe, Garbinje Mugurusu i španski tenis.
Prva šampionka kod dama bila je niko drugi do Martina Navratilova. Majami spada u „Premier Mandatory“ turnire, a isto kao i kod muškaraca, učestvuje 96 teniserki i nagradni fond je 5.185 miliona zelenih novčanica.
Crtice iz Majamija
– Ovo je turnir koji je prvi uveo identičan nagradni fond u obe konkurencije
– Ovo je prvi turnir na kojem je počeo da se koristi „čelindž“ sistem, koji je danas teniska svakodnevica. Bilo je to 2006.
– Novak Đoković je najmlađi osvajač titule u Ki Biskejnu, imao je 19 godina i 316 dana. Andre Agasi je najstariji, podigao je pehar sa 32. godine i 335 dana
– Pre nego što je pronašao permanentan dom u Ki Biskejnu, turnir je igran u Boka Rejtonu i u Delrej Biču.