Grčke tragedije, danske bajke i engleska Premijer liga!

Za nama je još jedna neverovatna sezona Premijer lige. Taman kada pomislite da teško da može bolje, kolevka fudbala pokaže da i te kako može. Ok, Španci će ih po pravilu odrati u evropskim kupovima, ali ovo je zarazno, utakmicu PL propuštate samo ako imate baš kvalitetan alibi za to.
Najubedljivija pobeda je bila ona koju je Liverpul zabeležio protiv Aston Vile u gostima (0-6). Najviše gledalaca je bilo na utakmici Mančester Junajted – Svonsi (75.415) a najmanje posmatrača gledalo je meč Bornmut – Stouk (10.863). Najbolji golgeter je bio Hari Kejn (25) ispred Kuna Aguera i Džejmija Vardija (24). Ubedljivo najbolji asistent je bio Mesut Ozil (19). Najviše žutih kartona dobio je Viktor Vanajama iz Sautemptona (13) a najdisciplinovaniji tim u Ligi bio je Votford sa 85 fer plej poena.
Moglo bi se reći da su dva kluba apsolutno zadovoljna ovom sezonom, a to su Lester i Sanderlend. O lisicama je toliko toga rečeno i teško je nešto „pametno“ dodati za tim koji je ostvario najveći uspeh i obeležio jedan period istorije lige, ali i savremenog fudbala. Ipak, počevši od dobrog duha Šmahjela, njihova najveća zaostavština će biti to što su svima dokazali da MOŽE, da su granice samo tamo gde ih sami sebi postavite.
Priče o Džejmiju Vardiju, Rijadu Marezu i o tome kako je Klaudio Ranijeri konačno došao do titule na ostrvu prenosiće se sa kolena na koleno. A posebno poglavlje je jedan Francuz, koji je kao anonimus došao iz Kaena. Jer, 70 posto naše planete pokriva voda. Ostatak pokriva Ngolo Kante. I srećna im žurka, neka uživaju. Zaslužili su.
Kako ce sve to izgledadti naredne sezone, ostaje da se vidi, mada i ove mnogi nisu verovali. Ali, ono što je jasno je to da je prekretnica sezone bio trenutak kada je Ranijeri dao pet slobodnih dana igračima nakon ispadanja u FA kupu od Totenhema. Umesto očekivanog pada, lisice su prigrabile titulu i to na kraju prilično ubedljivo.
Sanderlend je praktično ponovio proteklu sezonu spasom u poslednjim kolima, mada nismo videli toliko daramtike koliko u proleće 2015. Nema više sumnje u to – dovedite velikog Sema Olardajsa i ostaćete u ligi. Možda ćete ostati i u lokalnoj bolnici zbog srčanih problema, ali ostaćete u Ligi. Njihov genijalni potez je bio da vrate otpisanog i zaboravljenog Džermejna Defoa iz MLS-a.
Arsenal je sezonu završio kao drugi. Ali, verovatno nikada u životu niste videli tako nezadovoljne navijače drugoplasiranog tima. Čak je i Arsen Venger priznao da to nije to i da nije više samo cilj da se završi među prva četiri. Ovog leta verovatno sledi dosta promena u timu, jer sledeće sezone, samo prvo mesto će biti dovoljno.
Totenhem može, a opet, ne može biti zadovoljan trećom pozicijom. Po mnogima, pevci su zaslužili titulu, igrali su najlepši i najatraktivniji fudbal. Skoro je jednoglasna ocena da je Maurisio Poketino trenutno najbolji menadžer u Premijer ligi, a pogotovo u oči upada njegov rad sa mladim igračima, Hari Kejn, Dejle Ali, Deni Rouz, Kristijan Eriksen, Erik Dajer, Erik Lamela, nastavite niz…
Čudna je ovo bila sezona za Mančester Siti. U Ligi šampiona su zakoračili u teritoriju u kojoj nikada do sada bili, ali u Premijer ligi su jedva zadržali četvrto mesto. Bili su tako blizu da izbace Real, a gubili su od Stouka na Etihadu. To je koštalo mesta Manuela Pelegrinija, a od sledeće sezone, na klupu će sesti Pep Gvardiola. Kako će izgledati engleska verzija tiki-taka, ostaje nam samo da nagađamo. 
I drugi tim iz Mančestera biće potpuno drugačiji sledeće sezone. Na klupi će biti gospodin posebni, Žoze Murinjo. Priča se o dolasku Zlatana Ibrahimovića, šuška se o tome da će imati najveći budžet u istoriji sporta za pojačanja. Ali, ostaje ono glavno pitanje za navijače: Da li će se promeniti ono što im je najviše smetalo kod Van Gala – isuviše defanzivan stil igre crvenih đavola?
Vest Hem iza sebe ima sjajnu sezonu. Ako do sada nije bio apsolutni heroj, Slaven Bilić sada može bukvalno da radi šta hoće u prostorijama kluba, ali verovatno uz uslov da sa njim bude Dmitri Paje. Čekićari imaju prolaz u Evropu, a imaće i nov stadion od naredne sezone, jer je Olimpijski preuređen za njihove nastupe. Ceremonija zatvaranja Apton Parka nakon više od veka uspomena ostaće u sećanju svima koji su gledali.
Liverpul je ponovo ostao kratkih ruku. Ali, ako ništa drugo, sada bar ima nade u svetlu budućnost. Što bi rekli neki “internet stručnjaci”, Jirgen Klop je došao i uspeo da “napravi nešto od 20 metara drva”. Biće tu dosta promena na leto, verovatno je visoki presing jedino što se neće menjati, a najvažnije je da ima pozitivne energije i to mnogo pozitivne energije. To što ne igraju Evropu sledeće sezone moglo bi na kraju da se ispostavi kao i prednost.
Dva kraljevsko plava kluba doživeće potpuni remont. Tim sa Stamford Bridža je već na sredini sezone rekao doviđenja odbrani titule i Murinju. Ponovo je morao da dolazi Gus Hidink i da uvede brod u mirnu luku. Ovaj put je za to nagrađen ostankom, biće savetnik novom menadžeru Antoniju Konteu. Everton se još pre zvaničnog završetka sezone zahvalio na saradnji Robertu Martinezu. Još se ne zna ko će predvoditi karamele, ali ovaj tim ima veliki potencijal i mogao bi da bude jedan od “favorita iz senke” sledeće sezone.
Stouk i Sautempton su završili u gornjoj polovini tabele uz sjajno poslovanje. Sautempton može da zahvali Junajtedu zato što je pobedio Kristal Palas u finalu FA kupa i poslao ih u Evropu. Što se tiče grnčara, uvek je bilo i uvek će biti teško odneti bodove sa Britanija stadiona. Mark Hjuz je uspeo da napravi potpunu transformaciju tima, od “bunarenja” Tonija Pjulisa nastala je “mala Barselona” Marka Hjuza.
Dva londonska kluba su furiozno započela sezonu ali im se ispraznio rezervoar. Votford je oduševio pomalo staromodnim pristupom sa dva napadača, Igalom i Dinijem, ali do kraja sezone su “pročitani” stršljenovi. Biće veoma interesantno pratiti ih pod dirigentskom palicom Valtera Macarija, koji će zameniti Kikea Sančesa Floresa. Palas je opet ostao kratak u finalu FA kupa, ali jasno je da je Alan Pardju na pravom putu i da će ova mešavina mladosti i iskustva i sledeće sezone mnogima pomrsiti račune.
Bilo je i mnogo suza to kod onih najbogatijih. Ispao je jedan bivši šampion Evrope, Aston Vila. Nekako od prvog kola je bilo jasno šta se sprema Vilansima. Probali su i sa promenom taktike i sa promenama menadžera, ali ništa nije išlo. Sada će morati da probaju iz Čempionšipa sa novim kineskim vlasnicima. Ponekad je u fudbalu, pa isto tako i u životu, novi početak dobra stvar.
Drugi po veličini grad u Engleskoj, Birmingem, naredne sezone će gledati gradski derbi, ali u drugoj ligi, a tome će se sladiti komšijski VBA, koji je ostao u elitnom rangu, ponajviše zbog sjajnih nastupa Saida Beraina. A kako zaboraviti i trešnjice, simpatični Bornmut, koji su svi već vratili u Čempionšip i pre nego što je sezona počela? Nadamo se samo da neće udariti u čuveni “zid druge sezone” i da će nastaviti da igraju lepršavo i bez respekta prema protivnicima.
Možda još veći šok je posrtanje Njukasla. Potrošenih vise od 150 miliona funti i ispadanje iz lige je nesklad koji popularne Svarke verovatno neće ponoviti u skorijoj buducnosti.  Rafa Benitez će biti na klupi i kroz torturu Čempionšipa, verovatno će dobar deo tima ostati da bi se “oprali”, a zaista je neverovatno kako Majk Ešli i dalje uspeva da ostane na čelu ovog kluba. 
Pre tačno godinu dana, Norič je podigao pehar na Vembliju u finalu plej ofa, a sada su ponovo u drugoj ligi.  Šteta, jer su igrali maštovito, na gol više, ali u modernom fudbalu se za to ne dele bodovi. U elitu se vratio Midlsboro, što će obradovati mnoge starije ljubitelje engleskog fudbala, tu će biti i Barnli, kao i Hal Siti (Tajgersi?).
Sumirajući sezonu, neko bi rekao: Pravda je pobedila. No, leto će ponovo doneti milione potrosenih funti, a fudbalski svet će se, od avgusta, i dalje nadati nekom novom fudbalskom romantizmu. Čujemo se i vidimo tada!