Video: 10 stvari iz Rija kojih se nećemo rado sećati

Skener 29. avg 201613:51 > 13:59
Getty images/Buda Mendes

Iako je bilo divnih momenata, bilo je i trenutaka koje ćemo želeti što pre da zaboravimo iz Rio De Žaneira. Ali, sve je to deo sporta i Olimpijskih Igara. 1: Fejisa Lilesa Maratonac iz Etiopije završio je na drugom mestu. Ulazeći u cilj, on je digao ruke i prekrstio ih sa stegnutim pesnicama.

To je simbol borbe protiv sadašnjih vlasti koja je ubila 400-500 ljudi u Etiopiji od kada su se „dokopali fotelja“.
Lilesa je pripadnik plemena Oromo, kao i Genzebe Dibaba, koje je jedno od najugroženijih. Iako su vlasti poručile da će biti dočekan raširenih ruku kao i svi ostali Olimpijci Etiopije, nismo sigurni da će biti baš tako i zato je Lilesa našao mesto na ovoj listi, ne na onoj prvoj gde su najbolji momenti.
Getty images/Buda Mendes

2: „Cune lastavica“ Ilije Zakarova

To ne bi bio toliki problem da on nije bio branilac titule, a ovo se vrhunskim skakačima vrlo retko dešava.
Ruski skakač u vodu Ilja Zakarov uprskao je skok koji je zamislio sa daske za tri metra i to potpuno.
Zakarov je rekao da se nada da će biti bolji u Tokiju 2020. I trebalo bi, jer sa ovim skokom sigurno ne bi fascinirao devojčice iz komšiluka. Dobio je tačno 0 poena.
3: „Vlad, koliko si ovo platio?“
Na žalost, priča o boksu i lošem suđenju na Olimpijskim igrama nije nova.
Još od Roj Džonsa Juniora i 1988. desi se bar jedna primedba na odluke koje je doneo „stručni“ žiri koji prati borce.
Getty Image / Doug Pensinger
Irac Majkl Konlan izgubio je od ruskog borca u četvrtfinalu bantam kategorije, slobodno se može reći, diskutabilnom odlukom sudija.
Posle tog meča, tvitovao je „Vlad, brate, koliko si platio za ovo“, a u intervjuu za irsku televiziju rekao je da su „Bokserska takmičenja na OI jedno veliko sr**e“.
Ni tu se nije zaustavio. Kada je čuo da mu preti suspenzija od AIBA, rekao je „zabole me“.
4: Rajan Lokti
Kao jedna od glavnih vesti iz Rija došla je informacija da je američka plivačka zvezda Rajan Lokti opljačkan pod pretnjom oružijem.
Getty images/Harry How
To je samo pospešilo priče koje su mnogi potencirali pred igre, da je Brazil opasan, da će se ovakve stvari događati i da bi se trebalo držati mesta koja su se već dokazala kao organizatori OI.
Ali, ne lezi vraže, Lokti je priznao da je cela priča izmišljena i da je „preterao“. Sada njega očekuje suđenje u Brazilu. Šteta da se ovako završi jedna zaista blistava karijera.
5: Horor pad Anemik Van Flauten
Holandska biciklistkinja Anemik Van Flauten letela je ka zlatu u Riju.
Na žalost, na jednom spustu, pogrešno je procenila krivinu i potelela je pravo u asfalt. Ostala je da leži i nekoliko minuta joj niko nije pomogao.
Ostale takmičarke su prolazile pored nje i videle je tako nepokretnu i sve su posle izjavile da im je borba za medalju bila u drugom planu, već su mislile o tome kako je Anemik.
Anemik je prošla bolje nego što je izgledalo, slomila je dva pršljena i potpuno će se oporaviti, već je dala i prvi intervju za holandsku televiziju. Zlato je osvojila Marian Vos i posvetila ga upravo Van Flautenovoj.
6: Irski funkcioner u zatvoru
Irci obično imaju dobar smisao za humor i zanimljivo je popiti koju pintu piva sa njima.
Getty Images/Thiago Silva
Takođe, smatraju da ih prate patuljci i „sreća Iraca“, ali tu sreću nije imao Patrik Hiki, jedan od funkcionera Međunarodnog Olimpijskog komiteta.
On ima više od 70 godina i trenutno tavori u jednom od najozloglašenijih zatvora u Riju. Optužen je za ilegalno preprodavanje karata i nezakonito reklamiranje.
Zajedno sa njim, za iste prekršaje se terete još tri člana izvršnog odbora MOK-a, ali su oni podvedeni kao „u bekstvu“.
7: Braz, Lavleni i brazilska publika
Reno Lavleni i Tijago Braz iz Brazila vodili su neverovatnu borbu za zlato u skoku s motkom.
Brazilac je otišao van granica svojih mogućnosti, premašio granice svog tela i došao do zlata. No, to je bio tek početak.
Paul Gilham/Getty Images
Brazilska publika je zviždala francuskom skakaču, koji je plakao na dodeli medalja, a onda je domaću publiku uporedio sa „Nacistima“, a ove igre uporedio sa „Berlinom 1936“.
Ipak, nešto kasnije je došlo izvinjenje, a Lavlenija je tešio niko drugi do Braz. Svoje (ne)prijateljstvo nastavili su na mitingu Dijamantske lige u Lozani.
8. Seksizam
Čini se da se u ovo vreme pomalo i previše trudimo da budemo politički korektni.
Ali, u tri navrata, čini se da je granica dobrog ukusa probijena u Riju.
Dok je mađarska plivačica Katinka Hošu dominirala gde god je stigla, kada se njen suprug i trener pojavio u kadru, komentator NBC je rekao „evo čoveka koji je zaslužan za sve ovo“.
Pedro Vilela/Getty Images
Kori Kugdel – Unrajn osvojila je bronzu u gađanju glinenih golubova, a Čikago Tribjun je preneo tu vest kao „supruga fudbalera Čikago Bersa uzela bronzu“.
Moramo da pomenemo i golmanku fudbalskog tima Sjedinjenih Država Houp Solo, koja je doživela pravu torturu uzvika „Zika, Zika“ od brazilske publike zato što je švedske igračice nazvala kukavicama.
Šveđanke su uzele srebro, a Houp Solo je zbog nedoličnog ponašanja suspendovana iz američkog tima.
9: Striptiz na mongolski način
Mongolski treneri skinuli su se u znak protesta kada je njihov rvač Ganzorigin Mandaknaran izgubio od Iktjora Navruzova iz Uzbekistana.
Getty Images/David Cradon
Uzbekistanac je pobedio 3-1 diskutabilnom odlukom sudija u borbi za bronzu u kategoriji do 66 kilograma slobodnim stilom , a Mongolci su imali veoma zanimljiv način da izraze svoje nezadovoljstvo.
Neki u Karioka Areni 2 su bili oduševljeni, nekima se baš nije svidelo to što su Mongolci uradili, ali niko nije mogao da ostane ravnodušan. U svakom slučaju, bronza je otišla u Uzbekistan.
10: Zeleni bazen
Poslednje, ali ne i najmanje važno, naravno, zeleni bazen.
Prvo je pozeleneo bazen za skokove u vodu, a onda je u istu boju, priličlno neprijatnu za oko, kažu i za nos, prešao i bazen za vaterpolo.
Nakon bezbroj nagađanja, otkriveno je da je za ovo bio kriv hidrogen peroksid. U suštini, hidrogen peroksid radi suprotno onome što radi hlor, pa su onda organizatori sipali gomilu hlora, bez prekidanja takmičenja, što je nateralo učesnike da se pobune da ih bole oči i da im smeta voda.
Na kraju, ova dva bazena su privremeno zatvorena, Voda je potpuno promenjena, a na svu sreću, završnica vaterpola se održala unutra, u glavnom akvatik centru, a do kraja takmičenja u skokovima u vodu, nije bilo više problema.
Na žalost po organizatore u Riju, ovo će biti jedna od slika po kojima će njihove Igre ostati zauvek upamćene.