U odbranu Kristijana Ronalda

Skener 25. okt 201614:25 > 14:31
Dennis Doyle/Getty Images

Stvarno, ali stvarno, ni u najluđim snovima nisam sanjao da ću ikada pisati tekst sa ovim naslovom. Ali, ljudi i vremena se menjaju pa sam, eto, tako ja došao u poziciju da branim Kristijana Ronalda.

Mnogi od vas se neće sećati, ali pre nešto više od 10 godina, Sporting Lisabon je gostovao Partizanu u kupu UEFA.

Sav „hajp“ je bio usmeren na Rikarda Kvarežmu, sledeću veliku stvar u evropskom i svetskom fudbalu. Ali, nakon tog meča, društvo sa kojim sam gledao i ja bili smo jednoglasni – bolji je onaj mali na drugoj strani, kako beše, Ronaldo?

Dalje sve znate. Preko Mančester Junajteda i Real Madrida, postao je, slobodno možemo reći, najkompletniji fudbaler današnjice.

Ali, postao je i previše laka meta. Toliko je lako naći razlog da ga mrzite, da možete da počnete da birate. 

Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

– Da se ne lažemo, seks simbol, većina žena sanja o njemu i mi muški ga mrzimo zbog toga.

– Arogantan je i ne krije to.

– Pobednik je i njegove cifre na računu su više nego što većina nas može da izbroji.

– Prokleto je dobar. Ubitačno dobar. Brz je, skače više od košarkaša, podjednako dobro šutira i levom i desnom nogom, a srediće vas i glavom. 

– Osvojio je sve, čak je i evropski šampion sa prosečnom reprezentacijom. Mesi je izgubio četiri velika finala.

Ali, opet, ja sam bio prvi koji je skakao na vagon „Hajde da mrzimo Ronalda“. Ako ste čitali moj tekst o Lebronu Džejmsu, situacija je bila skoro identična. Nikada nisam poricao njihovu igračku veličinu, ali sam uvek bio protiv toga da bilo ko, na bilo koji način bude veći od igre jer na kraju krajeva, igra je ta koju volimo. A Ronaldo se svojski trudio da bude upravo to.

You Tube

Kao što je slučaj sa Macom Vilanderom, možete da vidite moć medija, oni mogu da vam nametnu mišljenje. I oni su skočili na taj vagon. Kada se neko jednom okarakteriše kao ovakav ili onakav, posle je gotovo nemoguće skinuti tu auru.

Sada, nakon poslednje hrpe optužbi na račun ovog momka, moram da stanem u njegovu odbranu. Hajde malo da pogledamo Kristijanu Ronaldu kroz prste, da vidimo šta ga to čini toliko dobrim. Ali, pre toga da razjasnimo, nije tražio ofsajd, nego je protiv Bilbaa proslavljao gol Morate. Uvek proslavlja gol tako što podigne ruku. Proverite na društvenim mrežama, kao što ste pogledali i ovo.

– Ludački trenira. Iako ima više od 30 godina, njegovo telo je besprekorno spremljeno i to je isključivo njegova zasluga. Svaki drugi igrač bi se „raspao“ nakon onoga što se desilo njegovom kolenu posle starta Pajea u finalu EP.

– Ludački želi pobedu. Možda bi na taj način trebalo da pogledamo činjenicu da nekada ne doda saigraču kada bi možda trebalo. Možda najviše veruje sebi u završnici i možda to nije za zamerku? Gde piše da treba da budete najbolji drugar sa saigračima, kao što je i jednom sam rekao?

https://youtube.com/watch?v=QX_gOG8NQO4

– Nema ga na velikim utakmicama? Stvarno? Pogledajte još jednom statistiku. Ali pažljivo.

– Humanitarni rad o kojem se veoma slabo priča i naravno, kada se priča provuče u medije, odmah se nađu oni sa širokim pljuvačkim žlezdama koji kažu da to samo „iskupljuje grehe“. Čak i da je tako, da li su vaše motivacije uvek ispravne?

– Bacio je mikrofon novinaru u jezero na EP? Zamislite da je vama stalno mikrofon i kamera u licu, zamislite da nikada nemate mira i da sve što može da se iskoristi protiv vas, koristi se u najgorem mogućem kontekstu?

Hajde malo da branimo Kristijana sada kada ima statistički najlošiji početak sezone i kada su se svi drugi obrušili na njega. Hajde da uživamo u tome što pomera granice uma i tela. Hajde jednom da ne skačemo na taj vagon, nego da upotrebimo mozak, da uradimo ono što tako nedostaje modernoj verziji čovečanstva. Hajde da pustimo malo botoks i Budiste na miru, jer je jedno od njihovih osnovnih načela da puste ostale na miru.

Iako i dalje patim za poslednjim fudbalskim umetnikom Ronaldinjom, iako i dalje nisam baš preveliki Ronaldov fan, jer je ipak vređao reprezentativce Islanda i ipak bi mogao bolje da se ponaša, možda, samo možda smo svi malo previše strogi prema njemu i zato mu ovaj put dajem oslobađajuću presudu…

Obratite mi se na [email protected]