Stephen Dunn/Gettty Images

Branislav Jocić

03.04.2017 | 14.15

Ričard Stouks za SK: Nije ovo takmičenje u popularnosti

U poslednje vreme, evroligaške sudije su veoma česta tema na ovim prostorima.

Retko se "sasluša" njihova strana priče i lako je misliti o tome kako su vas oštetili. Ali, kao kod fudbalskog golmana, nikad ne dobijaju pohvale, a kada pogreše, uvek su isključivi krivci.

Zato smo se obratili Ričardu Stouksu, glavnom čoveku za deljenje pravde u Evroligi, koji nam je izašao u susret i odgovorio na nekoliko pitanja.

Richard Stokes, the head coach of euroleague referees

Euroleague

Richard Stokes, the head coach of euroleague referees

Novi sistem sa manje timova i više utakmica je načinio Evroligu zanimljivijom, bržom i lakšom za marketing. Da li ste je ovako zamišljali kada je planiran novi sistem takmičenja?
- Po informacijama koje dobijamo, svi su zadovoljni i svi su dali pozitivnu ocenu novom sistemu takmičenja. Timovi su zadovoljni jer im ovakva Evroliga daje priliku za pravljenje dugoročnih planova u smislu marketinga, prodaje karata i komunikacije. Navijači su takođe odlično prihvatili ovaj sistem takmičenja, hale su pune i gledanost na TV-u je mnogo veća nego ranije, kao i zastupljenost EL na društvenim mrežama. U svim tim sferama oborili smo rekorde. Prisustvujemo spektakularnim i veoma ujednačenim mečevima svake nedelje, a to je bila jedna od najvećih nepoznanica pred sezonu, mnogi su se bojali da neće biti tako. Čini se da je i kvalitet košarke porastao, navijači su zadovoljni zato što mogu da vide košarkaške majstore i svoje idole svake nedelje i mislim da je ovo ogroman korak napred za evropsku košarku.

Kako se sudijama sviđa novi sistem takmičenja?
- Oni su zadovoljni zato što svake nedelje imaju priliku da sude vrhunske utakmice, koje su sve na veoma visokom nivou, čak i ovako kasno u sezoni. Kao i timovi, sudije su takođe morale da se naviknu na novi kalendar i pridaju više značaja pripremi utakmica i oporavku nakon meča. Ali, to samo pokazuje da je liga postala ozbiljnija i profesionalnija i da je takav pristup u svim pravcima. Ovako jaka Evroliga „povukla“ je za sobom i veoma jak Evrokup, tako da radimo više utakmica sa manje sudija i svi imaju mnogo posla.

Turkish Airlines EuroLeague

Mnogi ljudi ne znaju koliko je, u stvari, teško postati vrhunski sudija. Možete li da dočarate našim čitaocima kako stići do te „značke“?
- Kao i kod igrača i trenera, potrebna je ogromna posvećenost svom poslu. Neretko mora da se žrtvuje porodični život i da se balansira između privatnih i profesionalnih obaveza, ali nivo pripremljenosti sudija je osetno veći u odnosu na prethodne godine, pre svega u fizičkom smislu. Svi zajedno analiziramo utakmice, često sednemo zajedno sa sudijama i pregledavamo snimke, kao što to rade treneri i igrači. Pokušavamo da „izgladimo“ sve detalje, da se svaki put donese prava odluka i pokušavamo da proučimo način igre svakog tima i da pokušamo da se prilagodimo tome. Vrlo je bitno da sudije poznaju košarku, da bukvalno budu studenti ove igre.

Košarka postaje sve brža i atraktivnija, kako se sudije prilagođavaju tome?
- Kao što sam već rekao, sudije su fizički mnogo spremnije nego, recimo, pre 10 godina i to je nešto na šta obraćamo veliku pažnju. Ako niste fizički spremni, jednostavno, nećete moći da sudite ovakve utakmice. Ako niste fizički spremni, onda ste skloni pre svega mentalnim greškama pri kraju utakmice, isto kao i igrači i mi po svaku cenu želimo da sprečimo to. Pokušavamo, koliko god možemo, da poštedimo sudije dalekih putovanja, obraća se velika pažnja i na ishranu i sudije su svesne svega toga i ne treba ništa posebno da im se objašnjava.

Euroleague Basketball

Ovde se često kaže da je najbolji sudija onaj koga ne vidite i ne zapamtite mu ime. Da li ste saglasni?
- U principu, da. Mislim da svi idu da gledaju košarkašku utakmicu zbog igrača i dobrih poteza i zato mislim da je istina da sudija ne bi trebalo da bude u centru pažnje. Ne verujem u sudije „zvezde“, ali ponekad moraju da donesu teške, nepopularne odluke, o kojima se priča nakon utakmice. Ako su te odluke ispravne, onda je sve u redu, ali, realno gledajući, uvek će biti onih koji se slažu i onih koji se ne slažu sa odlukama sudija. To je jednostavno deo njihovog posla i njihovog života. Ovo nije takmičenje u popularnosti, ovo je deljenje košarkaške pravde, bez obzira na reakciju!

Da li planirate više sudija ženskog pola u narednim godinama?
- Mislim da to nije pravo pitanje. Dugoročni plan je da imamo najbolje moguće sudije, nije važno kog su pola. Istina je da trenutno imamo samo 10% sudija ženskog pola u evropskoj košarci. Istina je da sam i ja na prethodnom poslu tražio više ženskih sudija za najviši nivo takmičenja. Ali, moramo da gledamo samo one sa najvećim sudijskim znanjem, bez obzira na pol.

Richard Stokes 2

Euroleague Basketball

Richard Stokes 2

Prethodnih godina bilo je dosta promena pravila i uglavnom su se pokazale kao uspešne. Da li spremate možda nešto za sledeću sezonu, ili je prerano za takva pitanja.
- Pravila košarke su nešto što je uvek podložno promenama i o čemu se uvek diskutuje, ali svaka promena mora da znači da će to pozitivno uticati na ono što se događa na terenu. Stalno dobijamo povratne informacije od trenera i igrača koje uzimamo u obzir. Naš glavni cilj je bio i uvek će biti da igra bude što atraktivnija za navijače, tako da i njih moramo da uzmemo u obzir kad god raspravljamo o bilo kakvoj promeni pravila. Što se tiče sledeće sezone, mislim da je prerano pričati o bilo kakvoj promeni.

Crvena Zvezda igra sjajno ove sezone i ima šansu da uđe u plej-of. Srpska košarka uvek uspe da iznedri neverovatne talente?
- Naravno, vi imate bogatu i nepresušnu riznicu talenata, trenera i sudija. Sve što se radilo nekada u Jugoslaviji, sada se nastavlja u Srbiji. Samo treba da pogledate rezultate nacionalnih timova, kao i klubova i biće vam jasno koliko se radi i koliko je kvalitetan taj rad sa mladim igračima.

Da li se radujete dolasku u Beograd na Fajnal for sledeće godine?
- Nekoliko puta sam posećivao Beograd prethodnih godina. Bio sam i na Evropskom prvenstvu 2005. i biće lepo ponovo doći na jedan veliki događaj u zemlju gde je košarka sport broj jedan. Biće to sjajan kraj evroligaške sezone 2018.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Promene u Realu - stiže Dejvis, Ajon bez ugovora

Promene u Realu - stiže Dejvis, Ajon bez ugovora

Promene u Realu - stiže Dejvis, Ajon bez ugovora

Madridski Real neće produžiti ugovor sa meksičkim centrom Gustavom Ajonom, a njega će u timu zameniti Brendon Dejvis, prenosi Marka.

"Čović radi više nego bilo koji drugi predsednik"

"Čović radi više nego bilo koji drugi predsednik"

"Čović radi više nego bilo koji drugi predsednik"

Direktor Košarkaškog kluba Crvena zvezda Filip Sunturlić govorio je za grčki medij gazzetta.gr o uspesima beogradskog kluba, a dotakao se i predsednika kluba sa Malog Kalemegdana – Nebojše Čovića.
Loading...