Dean Mouhtaropoulos/Bongarts/Getty Images

Branislav Jocić

05.04.2017 | 00.26

Bane Mitrović za SK: Kapica Srbije je svetinja

U ovoj vesti

Branislav Jocić

Gde su stali Aleksandar Šoštar, Denis Šefik i Slobodan Soro, nastavio je Branislav Mitrović.

Branislav Mitrović

Getty Images/Marco Rosi

Branislav Mitrović

On je stub odbrane reprezentacije koja je osvojila sve. Iako znaju da moraju savladaju samo njega, protivnici još bolje znaju da nema mnogo mesta gde mogu da proture loptu kada raširi ruke. A što je utakmica važnija, to se čini da mu je raspon ruku veći.

Branislav Mitrović sada igra u Egeru, i mada je već "prešao igricu", u ekskluzivnom razgovoru za Sport Klub kaže da mu nije dosta trofeja.

Trenutno igraš za mađarski Eger. Da li si zadovoljan klubom i rezultatima i da li je plan da ostaneš tamo?

Ovo mi je treća sezona u Egeru i trenutno imam važeći ugovor na još godinu dana. Klub je izuzetno organizacionio ozbiljan. Takođe, ambicije kluba su izuzetno visoke i cilj nam je da u svakom takmičenju gde učestvujemo, da se borimo za titulu. Meni je cilj da budem u klubu koji ima ovakve ambicije, jer i dalje imam želju da pobeđujem i da osvajam trofeje. Tako da, sve dok nam se ambicije budu poklapale, nema razloga da napuštam ovu sredinu.

Koliki je pritisak znajući da nastavljaš liniju neverovatnih golmana sa ovih prostora kao što su Šoštar, Šefik, Soro? Da li si možda nešto i naučio od njih?

Sigurno da takva imena, koja su bila pre mene, povlače za sobom da se i od mene očekuju učinci slični njihovim, međutim, pre svega, tu je kapica reprezentacije Srbije, koja ima veliko značenje. Ona je ta koja nosi veliku odgovornost sa sobom, a sa druge strane, tradicija i renome reprezentacije jeste da se na svakom takmičenju ide na najviši plasman. Od njih trojice sam najmanje radio sa Šoštarom, jer je on završavao karijeru kada sam ja kucao na vrata seniorske ekipe. Sa Šefikom sam radio zajedno tokom priprema A reprezentacije, kada su on i Soro branili. Trenirajući i gledajući ih, mogao sam dosta da naucim. Ipak sa Sorom sam proveo dve godine u Partizanu i svaki dan smo trenirali zajedno, tako da bih mogao da kažem da sam od njega možda najviše naučio.

Bane Mitrović

Getty Images/Marco Rosi

Bane Mitrović

Vaterpolo gol je mnogo veći nego što izgleda na TV-u i mnogo ga je teže sačuvati nego što se čini na prvi pogled. Da li bi mogao to da dočaraš našim čitaocima?

Otežavajuća okolnost kod vaterpola jeste što se igra u vodi, sredini koja nije prirodna za čoveka. Baš zbog toga, mnogi pokreti i rastojanja nisu realno vidljivi ljudskom oku. Gol izgleda veliki i upravo zbog toga, kao u rukometu, gol se deli na deo koji treba golman da odrbrani i deo koji igrač treba da odbrani. To je najviše vidljivo u situaciji sa igračem manje, kada igrači svojim rukama pokušavaju da odrbane deo gola, dok preostali deo prepuštaju golmanu.

Reprezentacija kreće u novi ciklus. Nema više Gocića i Nikića, a zna se da je uvek teže odbraniti sve trofeje nego ih osvojiti?

Odsustvo dva tako velika imena niti jedna ekipa ne može lako da nadomesti. Međutim reperezentacija Srbije ima sistem i u taj sistem će ući neka druga dvojica. Iz tog razloga, naša igra se sigurno neće puno menjati. Reprezentacija Srbije uvek ide na najviši plasman.

Iako to često nije slučaj u vrhunskom sportu, ti i Gojko Pjetlović se smenjujete na golu Srbije. Brani onaj koji je u tom trenutku raspoloženiji i čini se da nijedan od vas dvojice nema problema sa time, čak naprotiv. Da li gurate jedan drugoga napred, da li je to oličenje zdrave konkurencije?

Obojica smo na vreme shvatili sta nam je prioritet dok igramo za reprezentaciju, a to je da reprezentacija Srbija ostvaruje uspehe. I dok ljudi tako razmišljaju, onda nemaju problem da li igraju ili ne. Reprezentacije je svetinja, ona je veća od svakog pojedinca.

Branislav Mitrović

Getty Images/Marco Rosi

Branislav Mitrović

Posle svih trofeja i uspeha, konačno smo došli i do onog zlata koje je cela nacija sanjala, na OI u Riju. Ali, taj put do trona nije bio baš posut ružama. Kakve su tvoje uspomene?

Jeste, mnogo teško smo dosli do tog zlata koje smo dugo iščekivali. Ipak, kad se prisetim svega, onda mi je u glavi koliko smo veliku stvar napravili za našu zemlju. I ne samo osvajanjem olimpijskog zlata, nego osvajanjem svega u poslednje tri godine. Meni je taj uspeh, taj kontinuitet, mnogo značajan. Uradivši to, sigurno da smo ušli u istoriju. Malo ekipa na svetu može da se pohvali takvim kontinuitetom kakav smo mi imali.

Kada nema obaveze u bazenu, na šta najviše vremena troši Bane Mitrović?

Najvise vremena provodim sa porodicom. Od kako sam postao otac, sve svoje vreme dok nisam u bazenu, trudim se da provedem sa svojim detetom. Tu obnavljam svu svoju energiju i crpim novu za sledeći trening i nove pobede.

Šta bi poručio svim klincima koji tek počinju da se bave vaterpolom ili bilo kojim drugim sportom?

Poručio bih im da izaberu sport koji se njima najvise sviđa, sport u kome se najbolje zabavljaju. Jer, sport je zabava, uživanje, nadmetanje sa drugima, merenje svojih sposobnosti.

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

0

Kapica Srbije je kapica.

Odgovori 5 3

* Sva polja su obavezna

Filipović: Kada vam pet hiljada duša skandira...

Filipović: Kada vam pet hiljada duša skandira...

Filipović: Kada vam pet hiljada duša skandira...

Srpski vaterpolista Filip Filipović rekao je posle osvajanja Svetske lige i velike pobede protiv Hrvatske u finalu da nikada u životu nije doživeo takve uslove za igru.

Savić: Izuzetno mokra predstava za sve nas

Autor

Savić: Izuzetno mokra predstava za sve nas

Savić: Izuzetno mokra predstava za sve nas

Dejan Savić, sleketor vaterpolo reprezentacije Srbije posebno se posle pobede protiv Hrvatske u finalu Svetske lige zahvalio navijačima.
Loading...