Stephen Dunn/Gettty Images

Branislav Jocić

05.04.2017 | 12:45

Vraneš za SK: Najlepše u Partizanu, te dosadne vežbe...

U ovoj vesti

Branislav Jocić

Proputovao je ceo svet i gde god je bio, rado je prihvaćen i ostavio je dubok trag.

Slavko Vraneš 3

Slavko Vraneš

Slavko Vraneš 3

Bio je veoma važan deo nezaboravne sezone Partizana kada su crno-beli otišli na Fajnal for u Parizu i kada se dogodila "Kecmanova trojka".

Kažu da visina od preko 220 "ne može da se nauči", ali to ne znači da samo treba da obučete dres i izađete na teren.

Slavko Vraneš je čuo mnogo kritika, verovatno još više pohvala i svaki put je ustajao jači nego što bi pao. Poslednja stanica mu je bila Iran, a čekajući novi angažman, odvojio je malo vremena da odgovori na pitanja za Sport Klub...

Opiši nam igranje u Iranu i koliko je košarka tamo popularna?

- Za mene je to bilo jedno novo kosarkaško iskustvo, upoznao sam dosta novih sadašnjih već prijatelja i opovrgao negativne stavove o toj zemlji i sportu u njoj. Košarka kao sport nije najpopularnija u Iranu, ali u svakom gradu ima poneki klub, koji se konstantno bori za ulazak u super ligu i iza sebe ima navijače, koji svaku utakmicu pune dvorane od nekih 3.000-5.000 mjesta do poslednjeg i prave za mene do tada neviđenu atmosferu...

Slavko Vraneš 4

Slavko Vraneš

Slavko Vraneš 4

Prošao si gotovo sve meridijane i igrao u svim krajevima sveta. Da li si saglasan da su putovanja najveće bogatstvo?

- Doslovno stojim iza toga, jer na taj način, osim igranja u raznim zemljama i gradovima, stvaraju se prilike da upoznate neke nove ljude i kasnije sa njima sarađujete i van sporta... Prave se lijepe uspomene, stvaraju prijateljstva, nastaju partnertsva.

Neizbežno pitanje, sezona kada je Partizan igrao Fajnal for u Parizu i Kecmanova trojka protiv Cibone?

- Fenomenalna sezona u pravom smislu te riječi! Veliko zadovoljsto igrati u tako velikom klubu na još većem takmičenju i sa nimalo lakim rivalima! Lično, mislim da smo uz malo sreće mogli igrati finale, ali naprosto, mi smo dali sve od sebe i ishod je bio takav kakav je bio. Jedna lopta nas je dijelila od nečeg što priželjkuje svaki evropski košarkaš, a to je igrati finale Eurolige.

Slavko Vraneš 2

Slavko Vraneš

Slavko Vraneš 2

Igrao si i u NBA. Dočaraj nam razlike između njihove i "evropske" košarke i da li misliš da se razlika smanjuje ili povećava?

- Pa, razlika se blago smanjuje, ali NBA liga se trudi da novim izmjenama i dopunama ipak drži distancu po pitanju toga. S obzirom da mnogi igrači NBA smatraju vrhuncem košarkaške karijere, u kojoj su pri tom i novčane nadoknade daleko veće od evropskih, razlika će uvijek postojati.

Teško je pobrojati sve trofeje koje si osvojio. Da li ti je neki od njih posebno drag?

- Upravo tako, dosta lijepih trofeja. Pa, recimo svi trofeji sa Partizanom imaju svoju vrijednost i težinu, pa ih nikako ne mogu izostaviti, zatim osvojen Eurokup, a dosta mi znači i kup Azije.

Da li je istina da je za vrhunski sport potrebno samo 10% talenta, a ostalih 90 posto je rad?

- Ja lično mislim da je upravo tako. Ćak mislim da sportisti, koji imaju manje talenta, prave veće rezultate, jer mnogo više treniraju i ne oslanjaju se na talenat.

Slavko Vraneš

Slavko Vraneš

Slavko Vraneš

Kada bi sve mogao ispočetka u košarkaškoj karijeri, da li bi nešto menjao, ili bi sve isto?

- Vjerovatno bih krenuo sa malo manje godina, i ne bih preskočio nijedan detalj. Ukratko, svim onim naizgled dosadnim vježbama se stiče automatizam i bolja kordinacija, koja je u kasnije gotovo neophodna i upravo ona pravi razliku između prosečnog i kvalitetnog igrača.

Nikola Jokić je eksplodirao u NBA, zapažene partije pružaju i Nikola Vučević, Jusuf Nurkić i Dario Šarić. Da li stižeš da propratiš to i šta misliš o njima?

- Ponekad nađem vremena da ispratim i ta dešavanja. Upravo u njihovim igrama se vidi koliko je ko posvećivao paznju sitnim detaljima i ko je prošao kakvu školu košarke. Kvalitet je lako vidljiv i neosporan, jer ga može vidjeti gotovo svako - od osoba koji su laici, do onih koji žive i rade u košarci.

Da li je istina da su svima gornji delovi frižidera i ormara prašnjavi i prljavi? :)))

- Hahahaha... Mali broj ljudi vodi i o tome računa ili pak krene da ih čisti jer ih bude sramota kada to neko može da vidi i upozori ih na to. Možda su najbolji primer za to današnji megamarketi, ali niko tamo ne mari jer: "ko će to da vidi" :)))

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Makaveli

I ovakav Vranes,u trenutnom stanju bi nam vise pomogao od Koprivice npr.Fascinantno je koliko je momak los igrac.

Odgovori 25 1

* Sva polja su obavezna

FIBA vs Evroliga: Kada ćemo konačno gledati košarku?

FIBA vs Evroliga: Kada ćemo konačno gledati košarku?

FIBA vs Evroliga: Kada ćemo konačno gledati košarku?

Evroliga i FIBA vode hladni rat. Izgleda ni jedni ni drugi nemaju nameru da popuste (kao u pravom hladnom ratu) a najveći gubitnici su oni pravi zaljubljenici u košarku.

Teves: U Kini sam imao sedmomesečni odmor

Teves: U Kini sam imao sedmomesečni odmor

Teves: U Kini sam imao sedmomesečni odmor

Legendarni Karlos Teves se ponovo vratio u Boku, a u Buenos Airesu, osvrnuo se na vreme provedeno u Kini.
Loading...