Stephen Dunn/Gettty Images

Branislav Jocić

05.04.2017 | 12.45

Vraneš za SK: Najlepše u Partizanu, te dosadne vežbe...

U ovoj vesti

Branislav Jocić

Proputovao je ceo svet i gde god je bio, rado je prihvaćen i ostavio je dubok trag.

Slavko Vraneš 3

Slavko Vraneš

Slavko Vraneš 3

Bio je veoma važan deo nezaboravne sezone Partizana kada su crno-beli otišli na Fajnal for u Parizu i kada se dogodila "Kecmanova trojka".

Kažu da visina od preko 220 "ne može da se nauči", ali to ne znači da samo treba da obučete dres i izađete na teren.

Slavko Vraneš je čuo mnogo kritika, verovatno još više pohvala i svaki put je ustajao jači nego što bi pao. Poslednja stanica mu je bila Iran, a čekajući novi angažman, odvojio je malo vremena da odgovori na pitanja za Sport Klub...

Opiši nam igranje u Iranu i koliko je košarka tamo popularna?

- Za mene je to bilo jedno novo kosarkaško iskustvo, upoznao sam dosta novih sadašnjih već prijatelja i opovrgao negativne stavove o toj zemlji i sportu u njoj. Košarka kao sport nije najpopularnija u Iranu, ali u svakom gradu ima poneki klub, koji se konstantno bori za ulazak u super ligu i iza sebe ima navijače, koji svaku utakmicu pune dvorane od nekih 3.000-5.000 mjesta do poslednjeg i prave za mene do tada neviđenu atmosferu...

Slavko Vraneš 4

Slavko Vraneš

Slavko Vraneš 4

Prošao si gotovo sve meridijane i igrao u svim krajevima sveta. Da li si saglasan da su putovanja najveće bogatstvo?

- Doslovno stojim iza toga, jer na taj način, osim igranja u raznim zemljama i gradovima, stvaraju se prilike da upoznate neke nove ljude i kasnije sa njima sarađujete i van sporta... Prave se lijepe uspomene, stvaraju prijateljstva, nastaju partnertsva.

Neizbežno pitanje, sezona kada je Partizan igrao Fajnal for u Parizu i Kecmanova trojka protiv Cibone?

- Fenomenalna sezona u pravom smislu te riječi! Veliko zadovoljsto igrati u tako velikom klubu na još većem takmičenju i sa nimalo lakim rivalima! Lično, mislim da smo uz malo sreće mogli igrati finale, ali naprosto, mi smo dali sve od sebe i ishod je bio takav kakav je bio. Jedna lopta nas je dijelila od nečeg što priželjkuje svaki evropski košarkaš, a to je igrati finale Eurolige.

Slavko Vraneš 2

Slavko Vraneš

Slavko Vraneš 2

Igrao si i u NBA. Dočaraj nam razlike između njihove i "evropske" košarke i da li misliš da se razlika smanjuje ili povećava?

- Pa, razlika se blago smanjuje, ali NBA liga se trudi da novim izmjenama i dopunama ipak drži distancu po pitanju toga. S obzirom da mnogi igrači NBA smatraju vrhuncem košarkaške karijere, u kojoj su pri tom i novčane nadoknade daleko veće od evropskih, razlika će uvijek postojati.

Teško je pobrojati sve trofeje koje si osvojio. Da li ti je neki od njih posebno drag?

- Upravo tako, dosta lijepih trofeja. Pa, recimo svi trofeji sa Partizanom imaju svoju vrijednost i težinu, pa ih nikako ne mogu izostaviti, zatim osvojen Eurokup, a dosta mi znači i kup Azije.

Da li je istina da je za vrhunski sport potrebno samo 10% talenta, a ostalih 90 posto je rad?

- Ja lično mislim da je upravo tako. Ćak mislim da sportisti, koji imaju manje talenta, prave veće rezultate, jer mnogo više treniraju i ne oslanjaju se na talenat.

Slavko Vraneš

Slavko Vraneš

Slavko Vraneš

Kada bi sve mogao ispočetka u košarkaškoj karijeri, da li bi nešto menjao, ili bi sve isto?

- Vjerovatno bih krenuo sa malo manje godina, i ne bih preskočio nijedan detalj. Ukratko, svim onim naizgled dosadnim vježbama se stiče automatizam i bolja kordinacija, koja je u kasnije gotovo neophodna i upravo ona pravi razliku između prosečnog i kvalitetnog igrača.

Nikola Jokić je eksplodirao u NBA, zapažene partije pružaju i Nikola Vučević, Jusuf Nurkić i Dario Šarić. Da li stižeš da propratiš to i šta misliš o njima?

- Ponekad nađem vremena da ispratim i ta dešavanja. Upravo u njihovim igrama se vidi koliko je ko posvećivao paznju sitnim detaljima i ko je prošao kakvu školu košarke. Kvalitet je lako vidljiv i neosporan, jer ga može vidjeti gotovo svako - od osoba koji su laici, do onih koji žive i rade u košarci.

Da li je istina da su svima gornji delovi frižidera i ormara prašnjavi i prljavi? :)))

- Hahahaha... Mali broj ljudi vodi i o tome računa ili pak krene da ih čisti jer ih bude sramota kada to neko može da vidi i upozori ih na to. Možda su najbolji primer za to današnji megamarketi, ali niko tamo ne mari jer: "ko će to da vidi" :)))

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Makaveli

I ovakav Vranes,u trenutnom stanju bi nam vise pomogao od Koprivice npr.Fascinantno je koliko je momak los igrac.

Odgovori 25 1

* Sva polja su obavezna

Harlemovci za SK: Jokić bi se munjevito uklopio

Autor

Harlemovci za SK: Jokić bi se munjevito uklopio

Harlemovci za SK: Jokić bi se munjevito uklopio

Harlem Globtrotersi gostovaće u Beogradu u hali "Ranko Žeravica" 21. maja. Očekuje nas pravi spektakl.

Novi format košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama

Autor

Novi format košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama

Novi format košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama

Košarkaški turnir na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. biće odigran u drugačijem formatu nego ranije, kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji.
Loading...