Izvor: Getty Images/Alex Grimm
Branislav Jocić 19.06.2017 | 22:59

Albert Rokas za SK: Šarić i Šterbik mi pojeli živce...

U ovoj vesti

Branislav Jocić

Albert Rokas (35) je jedan od simbola španskog rukometa.

Albert Rocas

Izvor: Jeff Gross, Getty Images

Albert Rocas

Osvojio je dve titule prvaka sveta, olimpijsku bronzu, bio jedan od najboljih igrača ASOBAL lige u njenim zlatnim danima. 

U sportu koji često ume da bude pregrub, Albert Rokas je uvek bio fer vitez. Momak koji igra na poziciji desnog krila govorio je ekskluzivno za Sport Klub o mnogim temama.

Nedavno si rekao „zbogom“ La Riohi. Da li je to bilo i zbogom rukometu?

- Ne znam. Ne znam šta je sledeći korak. Nekoliko teških meseci je iza mene jer sam imao povredu članka. Fizički problemi me teraju da ozbiljno razmislim o profesionalnoj budućnosti. Videćemo, zavisi od toga da li će se stanje poboljšati tokom leta...

Da li znaš šta ćeš raditi nakon karijere i da li si uopšte razmišljao o tome?

- Ne znam tačno šta ću raditi. Zavisi od opcija koje mi budu otvorene, završio sam fakultet fizičke kulture i sporta i sigurno ću raditi nešto vezano za sport, ali videćemo šta će to biti.

Izvor: You Tube

Od kojeg igrača si najviše naučio i ko ti je bio rukometni idol kada si odrastao?

- Mnogo sam naučio od Raula Gonsalesa, Roberta Garsije Paronda i na početku karijere, Džeksona Ričardsona, Matea Garalde, Huana Garsije, između ostalog. Bio sam zaista blagosloven da igram sa i protiv najboljih igrača na svetu u to vreme. Idol mi je ipak bio Mateo Garalda, koji je igrao za tim Barselone iz 90-ih, koji je po meni najbolji tim svih vremena.

Protiv kojeg igrača je bilo najteže igrati (možda golman)?

- Arpad Šterbik i Danijel Šarić. Kada sam bio u Barseloni, u mojoj poslednjoj sezoni tamo, "pojeli su mi živce", obojica su bili u timu i to je bila veoma teška sezona za mene jer sam morao svaki dan da šutiram njima na gol na treningu i da gledam kako, jedan za drugim, brane moje udarce (smeh).

Od svih trenera sa kojima si sarađivao, ko je imao najveći uticaj na tebe?

- Huan Karlos Pastor je najvažniji trener u mojoj karijeri. On je je naučio svemu i kada mi je bilo najteže, on bi uvek uspevao da me podigne.

Albert Rocas

Izvor: Jeff Gross, Getty Images Sport

Albert Rocas

Da li se tokom svih ovih godina rukomet promenio i šta misliš, u kojem pravcu ide sport?

- Mislim da se promenio u tom smislu što je sada fizički mnogo zahtevniji, intenzitet je viši i brži je nego što je bio. Sada su fizička snaga i sprema od velike važnosti. Ali, nije zaboravljena ni tehnika ni taktika i zato su mečevi vrhunskih timova zaista i vrhunski.

Barselona je trenutno nedodirljiva u ASOBAL ligi. Šta misliš, da li bi mogao da se pojavi neki klub koji će im biti konkurentan i da li ASOBAL liga može da povrati stari sjaj?

- Kratkoročno, ne verujem. Ali, verujem da bi mogao u dogledno vreme da se pojavi neko ko će ih bar ugroziti. To bi bilo dobro i za Barselonu i za španski rukomet.

Imaš dva svetska zlata, 2005. i 2013. Ovo drugo osvojeno je pred domaćom publikom, to je sigurno bilo nešto zaista posebno.

- Veoma sam ponosan što sam jedan od samo dva igrača koja imaju ta dva zlata. I jedno i drugo računam kao nešto posebno, prvo zato što je bilo prvo, a drugo zato što je osvojeno pred našim navijačima.

Albert Rocas

Izvor: Jeff Gross, Getty Images Sport

Albert Rocas

Imaš i olimpijsku medalju iz Pekinga 2008. Reci nam nešto o „olimpijskom iskustvu“.

- To je nešto što ne može da se uporedi ni sa čim. To je sjajno iskustvo i divno je biti deo toga, biti u olimpijskom selu je nešto magično. Olimpijske Igre su mesto gde su svi najbolji sportisti sveta, svi mediji su na jednom mestu i zaista ništa ne može da se uporedi sa tim iskustvom.

Igrao si i u Danskoj za Kolding. Kako si se osećao tamo?

- Bilo je zaista lepo sa stanovišta rukometa, zaista su me dobro tretirali, bilo je sjajno igrati u zemlji gde se rukomet obožava, gde su hale uvek prepune i gde se svi razumeju u vaš sport. Ali, nije lako kada iz zemlje kao što je Španija odete u zemlju kao što je Danska.

I za kraj, da li ste bili u Srbiji i ako niste, da li biste voleli da posetite našu zemlju?

- Bio sam više puta u Srbiji. Uvek je lepo igrati u zemlji koja je iznedrila legende rukometa kao što su Šterbik, Perić, Vujović, Jovanović, Ilić, Šarić, uvek sam uživao kada dođem u vašu zemlju.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Teves: U Kini sam imao sedmomesečni odmor

Teves: U Kini sam imao sedmomesečni odmor

Legendarni Karlos Teves se ponovo vratio u Boku, a u Buenos Airesu, osvrnuo se na vreme provedeno u Kini.

Milosavljević za SK: Za nas, nijedan protivnik nije lak

Milosavljević za SK: Za nas, nijedan protivnik nije lak

Sećamo ga se, kako je u ona srećna rukometna vremena, špartao desnom stranom i dovodio protivnike do ludila.
Loading...