Koki Nagahama Getty Images Sport

Branislav Jocić

28.06.2017 | 13.02

Sudžo za SK: Nikola jedan od najvećih, USC je "ludilo"

Donald Sudžo je više od decenije bio predvodnik generacije američkih odbojkaša, koja je u Pekingu 2008. osvojila zlato. Samo, on zbog povrede u kolekciji nema tu medalju.

Došao je iz Albanije u Sjedinjene Države, išao na čuveni univerzitet Južna Kalifornija (USC), kao „Trojanac“ dva puta bio u NCAA timu sezone, onda igrao širom Evrope i sveta sa velikim uspehom, između ostalog, za čuveni Sisli iz Treviza.

2013. dobio je nagradu za najboljeg sportistu sa albanskim korenima. Sada, širi znanje nekim novim generacijama, koje će doneti neke nove medalje Sjedinjenim Državama.

Donald Suxho

getty images sport/elsa

Donald Suxho

Čime se Donald Sudžo bavi ovih dana?

- Radim, treniram mlađe kategorije, mlade odbojkaše (moj 16-godišnji sin je takođe tehničar) i uživam podižući porodicu u Orindž Kauntiju. Imam trojicu sinova i smatram se veoma srećnom osobom.

Reci nam o svom ocu, koji je radio individualno sa tobom i imao ogroman uticaj na tvoj razvoj.
- Budio me je u 5 ujutru, terao me da trčim uzbrdo, da vežbam i da idem u školu. Onda bi popodne radio dodatne većbe za tehničare, i takođe bih trčao i skakao sa tegovima. On mi je instalirao samopouzdanje i napravio me velikim sportistom. Naterao me je da svoje telo dovodim do granica i igram protiv starijih igrača, sve se to pokazalo kasnije kao veoma korisno.

Da li je istina da si prvo igrao fudbal, ali si onda naglo porastao, pa si se prebacio na odbojku?
- Da, i dalje obožavam fudbal! Bio sam napadač, ali sam naglo izrastao. Ali, i kada sam prešao na odbojku, tata me je terao da nastavim da igram fudbal s vremena na vreme kako bih imao što kvalitetniji rad nogu.

youtube

Reci nam kako funkcioniše mozak jednog tehničara. Ti si, u suštini, srce tima, moraš da dodirneš loptu svaki put kada je tvoj tim u napadu?

– Morate da budete potpuno smireni. Morate da proučite protivnika, i da ga znate isto koliko i svoje saigrače. Podigni dobru loptu, osvoji poen, podigni dobru loptu, osvoji poen, to je najvažnije! Uvek morate da hvalite vaše primače i smečere, da razgovarate sa njima, da pitate da li je lopta bila dobra, da li možete da promenite nešto pri sledećem dizanju. Svi moraju da budu zadovoljni :)

Mnogi kažu da je Srbija iznedrila najboljeg tehničara svih vremena, Nikolu Grbića, koji je sada selektor nacionalnog tima. Šta misliš o njemu i šta si naučio od njega?
- Uvek mi se sviđalo kako igra, potpuno smiren pod najvećim pritiskom, mudar, uvek spreman za nadigravanje. Volim brze napade i zato sam uvek voleo njega i Rikardinja iz Brazila. Grbić me je naučio kako da budem bolji pod pritiskom i kako da nemilosrdno iskorišćavam slabosti protivnika. Sigurno, jedan od najboljih tehničara svih vremena, imam ogromno poštovanje prema njemu.

Donald Suxho

getty images sport/elsa

Donald Suxho

Reci nam nešto o studijama na univerzitetu USC, gde je sport religija, a posebno popularni su fudbaleri „Trojanaca“, višestruki šampioni?

- Za mene je to bilo ispunjenje sna, došao sam u Sjedinjene Države kao imigrant i došao do tog univerziteta! Na mojoj drugoj godini, hteli su da se isprobam u fudbalu, jer sam bio odlično građen i imao brze ruke. Neću nikada zaboraviti kada sam izašao na stadion da treniram i uplašio se kao nikada do tada. Zašto? Zato što sam imao osećaj da gomila ogromnog drveća ili španskih bikova ide ka meni i nema mi spasa :) Trening se završio prilično brzo za mene, ali je u svakom slučaju bio veliko iskustvo. Svaka utakmica je doživljaj, dođe 100.000 gledalaca i to nekoliko sati pred početak, pravi se roštilj, pije se pivo, uživa se i navija se za Trojance. Ono što je meni čudno je da se ovde nikada ne sukobe sa protivničkim navijačima :)

Koliko ti je bilo teško to što nisi mogao da pomogneš nacionalnom timu, koji je osvojio olimpijsko zlato 2008. u Pekingu?
- Nikada to neću zaboraviti. Pokidao sam Ahilovu tetivu godinu dana pre toga, pokušao sam da se vratim, ali nisam bio spreman. Od 2005. do povrede sam bio kapiten tima, bio sam u formi svog života i znao sam da će taj turnir biti vrhunac moje generacije jer smo svi počeli da igramo za reprezentaciju negde oko 2000. Znao sam da smo spremni, ali ja nisam mogao da pomognem. Život je ponekad veoma čudan i neobjašnjiv.

getty images sport/elsa

Šta bi naveo kao najbolji momenat u karijeri?

- OI u Atini, u četvrtfinalu protiv Grčke, gubili smo 2-1 i 20-12 u četvrtom setu, ali smo uspeli da preokrenemo i pobedimo sa 3-2 :)

Da imaš vremeplov i jednu stvar da promeniš u karijeri, šta bi to bilo?
- Pomenuto kidanje Ahilove tetive, molim.

I za kraj, nakon svih takmičenja koja si odigrao, svih zemalja koje si posetio, šta bi poručio klincima koji tek počinju da se bave odbojkom?
- Budite pre svega sportista, nemojte da vas mrzi da vežbate osnove hiljade i hiljade puta jer je to ono što vas čini velikim. Budite dobar drug, volite saigrače i sport. Ja sam i dalje zaljubljen u odbojku!

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

LN: Brazilci ubedljivi, Japan slomio Australiju

LN: Brazilci ubedljivi, Japan slomio Australiju

LN: Brazilci ubedljivi, Japan slomio Australiju

Nedeljni program trećeg vikenda Lige nacija obeležile su pobede Srbije, Poljske, Argentine, Irana, Japana, Sjedinjenih Američih Država i Brazila.

LN: Revanš Trikolora u reprizi finala

LN: Revanš Trikolora u reprizi finala

LN: Revanš Trikolora u reprizi finala

Odigrano je nekoliko derbija prvog kola ovogodišnjeg izdanja Lige nacija za odbojkaše. Na turniru u Novom Sadu sastali su se u reprizi prošlogodišnjeg finala Rusija i Francuska, ali ovog puta su slavili Francuzi 3:1.
Loading...