Getty Images

Branislav Jocić

02.07.2017 | 02.26

Peter Mankoč za SK: Hoću da pomognem, gledajte Pitija

Posle Sare Isaković, popričali smo, u veoma prijatnom razgovoru, sa muškom legendom slovenačkog plivanja, Peterom Mankočem.

Peter Mankoč

Andrew Hawthorne/getty images

Peter Mankoč

On se proslavio u malim bazenima, pogotovo u disciplini 100 metara mešovito. Kada bismo nabrajali sve medalje koje je osvojio, to bi trajalo duže od samog intervjua, ali navešćemo samo da ima najdužu seriju medalja u toj disciplini u istoriji plivanja.

Mankoč se u ekskluzivnom razgovoru za Sport Klub osvrnuo na to zašto mu je bolje išlo u malim bazenima, zašto mu je karijera bila duga deceniju i po, što je za plivače gotovo nezamislivo. Dao nam je i jedno ime na koje treba obratiti pažnju na predstojećem SP u Budimpešti i podsetio da uvek želi da pomogne mladima...

Čime se Peter Mankoč bavi ovih dana?
- Trenutno sam šef marketinga u kompaniji „A-Cosmos“, koja je jedna od glavnih kompanija za izvoz i uvoz automobila u Sloveniji.

Da li je istina da si takođe bio i policajac za vreme plivačke karijere?
- Da, kao vrhunski sportista, dobio sam posao od države u jednoj specijalnoj policijskoj jedinici. To je uobičajena praksa u Sloveniji, pogotovo za zimske sportiste.

youtube

Zašto si imao mnogo bolje rezultate u „malom bazenu“ nego u velikom, olimpijskom, postoji li određen razlog za to?
- Postoji više razloga. Prvo, moji geni i moja građa su mnogo bolji za mali bazen, tu moje atletske sposobnosti mnogo više dolaze do izražaja. Takođe, imao sam i veoma loše uslove za trening u velikom bazenu, a osim toga, moja glavna disciplina je bila 100 mešovito, koja se pliva isključivo u malim bazenima.

A zašto si bio dominantan baš u disciplini 100 metara mešovito?
- Kao što sam rekao, imao sam sjajne atletske sposobnosti, beskrajno sam radio na okretu i verujem da sam imao jednu od najboljih kombinacija start-okret u celom svetu plivanja. Takođe sam bio odličan u okretu pri prsnom, koji nije ceo „okret“, već se samo odgurnete nogama. Takođe, imao sam sreće da mi telo izdrži 14 godina bez ozbiljnih povreda. Uspeo sam to da dokažem tokom godina, moja poslednja trka je bila kada sam imao 34 i po. To se ne viđa često u svetu plivanja.

  Kako jedan mlad plivač izabere svoju disciplinu, kako se to desi, da li postoji određeni proces?
- Mislim da bi svi mladi takmičari trebalo da se specijalizuju za jedan stil, ali da treniraju i sve ostale stilove, koliko god mogu, jer će im to pomoći u budućnosti na ovaj ili na onaj način. Kada krenete sa takmičenjima na juniorskom nivou, trebalo bi polako da sužavate krug disciplina u kojima se takmičite, ali i dalje da trenirate sve ostale stilove i sve ostale discipline

Peter Mankoč.

Alex Livesey, Getty Images Sport

Peter Mankoč

Možeš li da nam objasniš fenomen Majkla Felpsa?
- Mnogo stvari je tu u pitanju, jednostavno, njemu su se sklopile sve kockice, dobio je na „genetskoj lutriji“. Takođe, imao je pravog trenera, mnogo je trenirao i degodilo se to što se dogodilo, „savršena oluja“.

Bliži se SP u Budimpešti. Šta misliš, na koga bi trebalo da obratimo pažnju, ko će biti zvezda ili zvezde?
- Često se dešava da zvezda ne bude najbolji plivač, pogotovo u godini kao što je ova, odmah posle OI. Ali, ako moram baš da izdvojim nekoga, verujem da će Adam Piti biti najdominantniji takmičar.

Vidiš li u perspektivi nekog mladog plivača ili plivačicu iz Slovenije, koji će ponoviti uspehe koje ste imali ti i Sara Isaković?
- Ima dosta talentovanih plivača u Sloveniji, alo to ne znači da će biti vrhunski i da će dostići uspehe koje smo imali Sara i ja. Nadam se da hoće i da će nas čak i prestići. Ako bih mogao da pomognem na bilo koji način, rado ću to uraditi i biću veoma uzbuđen.

Peter Mankoč

Julian Finney, Getty Images

Peter Mankoč

Da imaš vremeplov i jednu stvar koju bi mogao da promeniš, šta bi to bilo?- Ne bih voleo da imam vremeplov, niti da menjam bilo šta. Onda posebne situacije ne bi bile tako posebne. Živite u momentu i radujte se njemu, radujte se budućnosti.

Od koga si najviše naučio, da li je to bio trener ili možda neki kolega plivač?
- Sigurno sam najviše naučio od trenera Dimitrija Manceviča. On je imao najveći uticaj na mene, bar što se plivanja tiče. Ali, za uspehe koje sam postigao, bio mi je potreban ceo tim, koji mi je pomogao da napredujem u svakom pogledu, u svim mogućim aspektima. Pogotovo moja porodica, bez njihove podrške, bez njih ne bih mogao da budem ni blizu uspeha koje sam postigao.

Na kraju, šta bi Peter Mankoč rekao nekome ko prvi put ulazi u bazen?
- Rekao bih njemu ili njoj da samo uživaju. Imajte sjajno iskustvo i ono će vas na ovaj ili onaj način dovesti do boljeg života. Voda bi trebalo da bude zabava, samo iskustvo je mnogo važnije od uspeha!

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Nexus

A o Felpsu ne sme ništa da kaže ;D

Odgovori 1 3

Kozel bear

Super! Lepo je što obraćate pažnju na bazične sportove i pročitati ovako nešto

Odgovori 8 0

* Sva polja su obavezna

"Trkaćemo se sa varalicama na Svetskom prvenstvu"

"Trkaćemo se sa varalicama na Svetskom prvenstvu"

"Trkaćemo se sa varalicama na Svetskom prvenstvu"

Olimpijska šampionka na 100 metara prsno Lili King izjavila je da očekuje da će biti dopingovanih plivača na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji.

Filipović za SK: Oman je za Srbiju Amerika

Filipović za SK: Oman je za Srbiju Amerika

Filipović za SK: Oman je za Srbiju Amerika

Srpski plivački trener Srđan Filipović trenutno radi kao selektor plivačke reprezentacije Omana, sa kojom je napravio odlične rezultate na šampionatu Azije, a u razgovoru za Sport Klub uporedio je plivanje u Omanu i Srbiji, a dotakao se i narednih Olimpijskih igara u Tokiju.
Loading...