Getty Images/Alex Grimm

Branislav Jocić

08.10.2017 | 11.20

Milosavljević za SK: Za nas, nijedan protivnik nije lak

U ovoj vesti

Branislav Jocić

Sećamo ga se, kako je u ona srećna rukometna vremena, špartao desnom stranom i dovodio protivnike do ludila.

Žikica Milosavljvić

živince ba/neon televizija

Žikica Milosavljvić

Išao je često ispred svojih protivnika i svog vremena. Delio je teren sa igračkim legendama, učio je od trenerskih legendi i sada želi to da prenese nekim novim klincima i vrati rukomet na staze stare slave.

Žikica Milosavljević je svestan težine tog posla, a uvek se isticao po tome da se ne boji da kaže šta zaista misli i da ukaže na koren problema. Tako je bilo i kada je dobio poziv od Sport Kluba...


Čime se danas bavi Žikica Milosavljević?

- Trenutno sam šef stručnog štaba RK Konjuh iz Živinica. Ovo je jedan klub sa tradicijom u BiH, veoma dobrom školom. Prihvatio sam ovaj izazov jer želim i sam da vidim u kojoj sam trenutno fazi svog trenesrskog puta.

Šta misliš, koliko može srpska reprezentacija u veoma teškoj grupi na predstojećem EP u Hrvatskoj?

- Zaista ozbiljna grupa: Hrvatska kao domaćin, i Skandinavci, kao uvek, teški protivnici za nas. Međutim želimo li napred, moramo da pobeđujemo. Mi mismo u poziciji da biramo, jer za nas je svaka grupa teška u poslednje vreme. I moramo biti svesni da se danas u mnogim zemljama radi mnogo ozbiljnije negó kod nas, svi igraju rukomet i napreduju, ulažu. Znači, moramo da pobeđujemo i “lake” i teške protivnike ;)


Imaš li ideju kako da vratimo rukomet na popularnost gde je nekada bio na ovim prostore a gde je sada recimo, u Nemačkoj, Poljskoj, Danskoj…?

- Moramo biti svesni da sport kod nas polako postaje amaterski. Promenila su se sportska načela i razmišljanja. Sport nije nimalo lak, pogotovu ako želimo da se bavimo vrhunskim sportom. Deca danas nisu spremna da ulažu toliko vremena, da se odriču raznih drugih stvari koje su im dostupne, a da ne znaju da li će to da im se nekada vrati (u vidu materijalnog uglavnom). Žele odmah, sve i sada. A za vrhunske rezultate je potrebno vreme, rad, odricanje, čvrstina, stabilnost, vizija, strpljenje…

Žikica Milosavljvić

živince ba/neon televizija

Žikica Milosavljvić

  Kada je rukomet u pitanju, imamo još jedan problem, a to su rezultati na reprezentativnom planu. Da bismo se vratili na svetsku scenu, u nekom narednom periodu, ljudi koji vode rukomet moraju da imaju viziju, da prave strategije, pa onda dugoročne, srednjoročne i kratkoročne planove, da razluče bitna od nebitnih takmičenja, turnira.. A osnovni planovi i strategije treba da se tiču mladih reprezentativnih selekcija. U poslednjih nekoliko godina, menjali smo selektore kao carape, trošili smo neke mlade ljude, spremne na rad, sa planovima…reprezentacija mora da ima kontinuitet, kako A selekcija, tako i mlađe kategorije. Poslednji put kada su deca igrala rukomet na ulicama bilo je 2001. god posle bronze u Francuskoj.


Uvek smo pravili vrhunske igrače, ali nekako su se uvek posebno izdvajali golmani. Ima li odgovora na pitanje zašto je to tako?

- Ovde ću se nadovezati na predhodno pitanje i svoj odgovor, stalno kukamo kako nemamo dece i kako su nam drugi sportovi kao košarka i odbojka "uzeli decu" i kako nama ostaje samo onaj ko neće na jedan od tih sportova. Međutim, ništa ne radimo da se to promeni. Ozbiljna selekcija u radu sa mladima u tom slučaju daje nam veće mogućnosti u stvaranju budućih rukometnih reprezentativaca. Ja lično mislim da dece ima, i ima dobre dece, u to sam se uverio dok sam radio sa pionirskom selekcijom Srbije. Međutim, mi ih ne čuvamo, ne nudimo im ništa i oni su prinuđeni da odlaze mladi u okolne zemlje i traže tamo svoj put. Usput, pionirska reprezentacija nije se okupila skoro vise od 10 meseci. A nisu imenovani ni treneri. Pa o čemu onda pričamo!!!


Da li si pratio bajku Vardara prošle sezone? Šta misliš, koji je glavni razlog njihovog čuda?

- Jesam, pratio sam. Sjajan uspeh, koji je nastupio velikim ulaganjem, ali i pravilnim odabirom igrača, kao i strpljenjem i dobrim i kvalitetnim, kompleksnim radom trenera. Ekipa sa sistemom igre koji je glavni razlog njihovog fenomenalnog rezultata.

Žikica Milosavljvić

mojacrvenazvezda.net

Žikica Milosavljvić


Da se vratimo tvojoj karijieri, od svih medalja i trofeja koje si osvojio, koji je najvažniji?

- Svi trofeji su vazni i nekako posebni. Počev od C. Zvezde i osvajanja kupa, pa prvenstava... Ali, ako gledamo, nekako one važnije sa reprezentacijom je svaka osvojena bronza imala svoju posebnu draž. Španija je bila posle sankcija, SP Egipat u vreme bombardovanja, SP Francuska je ostala u sećanju jer sam bio najbolje desno krilo na svetu, a kasnije se, kao što sam rekao, igrao rukomet na ulicama naše zemlje. Sa Pivovarnom sam osvoji Ligu šampiona posle mnogo godina pokušaja i 5 neuspešnih polufinala. Tada i posle nikada nije osvojena ta titiula u Celju. Sa Valjadolidom Kup Kupova, išli smo gradom u otvorenom autobusu i kupali se u Zlatnoj česmi u centru Valjadolida…


Koga smatraš najboljim igračem sa kojim si igrao zajedno u timu?

- Imao sam nekoliko puta takvo pitanje i moj izbor uvek je bio Iztok Puc (na žalost nije više sa nama) bek koga sam respektovao i izuzetno voleo, jer je bio sjajan prijatelj. Ali i kao igrač cini mi se da je znao sve. Tako dobro razumeo ovu našu igru, bilo je lako igrati sa njim iako sam ja igrao na skroz drugoj strani, suprotno od njega. Ali, moram se pohvaliti i svojim kolegama, kao sto su Dejan Perić golman i Dragan Škrbić pivot. Dejan je znao da "spusti roletnu" kako mi to kažemo, a "Škrba" je bio nezadrživ na crti.


Šta se najviše promenilo rukometu od vremena kada si ti igrao?

- Nije se mnogo promenilo haha, jer sam do pre tri godine još bio igrač. Metaloplastika u svojoj 42-oj, igrali smo finale Chellenge Cup-a. Ali, eto, promenila su se pravila i mislim da će se jos menjati. U svakom slučaju, ubrzala se igra, a dosta se radi i na snazi i izdržljivosti, pa je tako veliki broj golova na raznim utakmicama, zbog "brzog centra". Mislim da smo Vladan Matić i ja bili prototipovi ovakve današnje igre…i tada smo bili nezadrživi u kontranapadu ;)

Žikica Milosavljvić

getty images/fabrice cofferini

Žikica Milosavljvić


Koji je najbolji savet koji si dobio tokom karijre?

- Zaista ne bih mogao da se setim baš samo jednog. Ali su dobri saveti uglavnom bili vezani za rad i dobar trening, što meni nije bio problem. Iako mi je žao što nisam imao prilike da radim vise sa nekim od imena kao što je Mile Isaković, da od takvog igrača, trenera, ličnosti, izvučem još mnogo toga što je specifično za moju poziciju, kako bih još više, možda i brže napredovao.


I za kraj imaš pravo da promeniš jedno pravilo u rukometu, koje bi to bilo?

- Uveo bih sudijskog supervizora, trećeg sudiju, video chellenge, ograničio vreme napada…
Ups, to je više od jedan :)

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

joca

Nadam se da možemo rukomet da vratimo na vremena kada je on igrao. Paradoksalno, čovek kaže da su on i Matić bukvalno "uveli" brzi centar, a sada smo mi najsporija reprezentacija na svetu...

Odgovori 3 1

Nenad

"Sport je kod nas amaterski". Sve rečeno. Doviđenja i prijatno. P. S. pozdrav za Žikicu i ovakve tekstove!

Odgovori 5 0

* Sva polja su obavezna

Peruničić: Hrvati favorit, tribine nas ne zanimaju

Peruničić: Hrvati favorit, tribine nas ne zanimaju

Peruničić: Hrvati favorit, tribine nas ne zanimaju

Selektor rukometne reprezentacije Srbije Nenad Peruničić izjavio je pred utakmicu sa Hrvatskom da će njegov tim učiniti sve da ostvari pozitivan rezultat.

Peruničić: Glupost, tačno se znalo kome ide dodavanje

Peruničić: Glupost, tačno se znalo kome ide dodavanje

Peruničić: Glupost, tačno se znalo kome ide dodavanje

Selektor rukometne reprezentacije Srbije Nenad peruničić svestan je da je njegova ekipa propustila veliku priliku da pobedi Hrvatsku u "Štark Areni", ali najavljuje da ide po iznenađenje u Zadar.
Loading...