Ludnica u Vašingtonu: Lord Stenli je stigao!

Skener 31. dec 201812:24 > 12:33
Bruce Bennett/Getty Images

Leto 2017. bilo je neobično toplo u Vašingtonu. Vazduh je bio težak jer su Kepitalsi drugu godinu zaredom završili plej of NHL-a porazom u drugoj rundi od Pitsburg Penguinsa.

Rob Carr/Getty Images

Bio je to tim projektovan za osvajanje Stenli kupa. Stenli Kupa, koji se nikada nije našao u njihovim vitrinama. Bio je to tim koji je osvojio „Predsednikov trofej“ kao najbolji u regularnom delu sezone. Glavna zvezda, Aleks Ovečkin, izgledao je za trunku sporije, izgledao je kilogram teže, a u NHL-u je to ogromna razlika.

Nešto je moralo da se menja iz korena i to je znao i generalni menadžer Brajan Meklelan. On je imao sastanak sa svim glavnim igračima i sa trenerom Berijem Trocom. Jedan po jedan, ulazili su u njegovu kancelariju. Povratna informacija od svih je bila ista „Ovako ne može dalje“.

Meklelan je bio u velikoj dilemi. Znao je da nešto mora da menja, ali je znao da ne može da menja baš sve iz korena jer je bilo jasno da je na dobrom putu, generalno gledano, samo je promašio skretanje ili dva.

Povezano

Dovedeni su slobodni agenti kao Ti Džej Oši, a iz kluba je otišao iskusni defanzivac Karl Alzner, kao i Džastin Vilijams. U vatru je bačen i potencijalno genijalni ruski napadač Jevgenij Kuznjecov. To „potencijalno“ nestaće tokom sezone.

Trener Beri Troc je odlučio da malo „spusti gas“. Posetio je Aleksa Ovečkina u Rusiji u međusezoni. Rekao mu je da mora da se vrati u formu iz pređašnjih sezona, svojim tempom. Ako to znači da će biti nešto slabiji na početku sezone, neka bude tako. Pokušao je više da bude prijatelj nego trener igračima. Nisu to bile tektonske promene, ali su bile promene. Početak sezone nije obećavao.

Getty Images/Jana Chytilova

U trenutku kada su imali skor od 10-9-1, gostovali su Koloradu, jednom od najlošijih timova u ligi. Brejdan Holtbi je primio u šest golova u porazu koji bi blago mogao da se opiše kao „ružan“. Na letu nazad do Vašingtona, neke stvari su morale da budu rešene.

Trener Beri Troc je znao da ako ubrzo ne uradi nešto, izgubiće posao. Nije mogao da razmišlja u budućnosti, jer da je razmišljao, budućnost ne bi ni postojala.

Rekao sam, ko je povređen ili ko se oseća povređenim, neka ne igra, ko može da igra, neka prestane da se bruka. Ako ne želite da budete deo ovog tima, onda ćemo napraviti neku kombinaciju da vas trejdujemo odmah. To je to, sve što imam da kažem“, rekao je Troc i u isto vreme uradio nemoguće – razdvojio Niklasa Bakstroma i Aleksa Ovečkina u prvoj liniji.

Mike Ehrmann, Getty Images Sport

„Očajni smo. Moramo da se pogledamo u ogledalo“, rekao je Met Niskanen posle tog meča.

I kada su se svi pogledali u ogledalo, kada je sve izašlo na videlo, krenulo je na bolje. NHL sezona ima 82. utakmice isto kao i NBA, nijedna manje važna od prethodne, ali ovo mora da se označi kao trenutak kada se Vašington „okrenuo“. Pobedili su 11 od sledećih 13 utakmica. Na „trejd dedlajnu“ doveden je malo poznati češki defanzivac Mihal Kempni iz Čikago Blekhoksa za pika treće runde drafta. Samo Troc je umeo da prepozna u njemu veliki potencijal.

#related-news_0

Vašington je u plej of ušao u poziciji na koju nisu baš navikli. Niti su bili nosioci, niti su bili favoriti, niti je bilo ko pričao o njima. Izgubili su prve dve utakmice od Kolumbusa i činilo se da još jedna sezona ide u nepovrat. Ali, pogledala ih je sreća i uspeli su da dobiju treći meč u produžetku i preokrenu seriju.

U drugoj rundi, čekao je Pitsburg. Opet Penguinsi. Za Kepitalse, ovo je bilo finale Stenli kupa. Produžeci u NHL plej ofu su možda najmagičniji i najdramatičniji momenat u svetu sporta. Sve vreme ste na ivici noža, a može da potraje celu noć. Sreća je opet pogledala Vašington, za razliku od svih prethodnih godina. Pingvini su pogodili stativu, u kontri, Ovečkin je uposlio Kuznjecova i bilo je gotovo. Kapitalsi su pobedili, dobili su seriju sa 4-2. Ali, što je možda još važnije, skinuli su ogroman kamen sa srca, izvršen je „egzorcizam Pingvina“.

#related-news_0

U finalu istoka usledio je duel sa Tampa Bej Lajtningom, Ni tu baš nije išlo sve po planu. Kepitalsi su gubili sa 3-2, ali u poslednje dve utakmice, pokazali su sve ono što im je nedostajalo u prethodne dve sezone. U šestoj i sedmoj utakmici, Stamkos i družina su počišćeni sa leda sa 3-0 i 4-0 i eto odjednom tima iz prestonice u borbi za najveći sportski trofej na svetu.

U finalu, Kepitalse nije čekao niko drugi do Vegas Golden Najtsi, debitanti u NHL. Ako je nečija bajka bila veća, onda je to bila ona iz Nevade. Vašington je u finale ušao tako što su preokrenuli sve tri prethodne serije.
Prelomni momenat velikog finala desio se u drugoj utakmici. Kepitalsi su opet gubili sa 1-0. Vodili su sa 3-2 pred sam kraj drugog meča. Vegas se ustremio ka golu Brejdana Holtbija, odigrana je sjajna akcija, ali je Holtbi uspeo nekako štapom da zaustavi pak, čak i da spreči odbitak. Ako neka odbrana zaslužuje određeni član, onda je to ova.

Tri utakmice kasnije, Aleks Ovečkin je podigao Stenli kup. Nije hteo previše da ga drži u svom posedu, dao ga je Niklasu Bakstromu.

#related-news_0

Za mene, ovde ima 22 heroja“, rekao je iskusni Karl Eler nakon završetka finala

„Radovali smo se kao mala deca jer u tom trenutku, stvarno smo bili kao mala deca“, rekao je Niskanen.

Vašington je obično miran grad. Nema taj glamur Los Anđelesa, bezobrazluk Las Vegasa, niti vrvi kao Njujork. Ali, ovaj put, ceo grad je bio na nogama. Na monitorima se gledao meč iz Las Vegasa i svi su imali crveni dres na sebi.

Dugo je prestonica čekala na titulu u nekom sportu, još od čuvene generacije fudbalera Redskinsa iz 1991. Za Kepitalse, ovo je bio prvi Stenli kup i znali su da ga proslave. Pola miliona ljudi pozdravilo je šampione, koji su obećali novi pohod na Stenli kup.

Priča Vašington Kepitalsa je dokaz da ne odustajete od svojih ideja i da će se trud isplatiti, možda ne odmah, ali u nekom trenutku u budućnosti sigurno. Sada je sve lakše. Kepitalsi u trenutku pisanja ovog teksta vode u Metropolitan diviziji. Ko bi smeo da se kladi protiv njih da neće odbraniti „Lorda Stenlija“? A čak i ako ga ne odbrane, imali su doživljaj koji nikada neće zaboraviti…

https://youtube.com/watch?v=_CtCBYLC3rI

*Sve ekskluzivne intervjue i tekstove iz našeg Novogodišnjeg paketića pronađite OVDE