Veče kada se radovala fudbalska Evropa (osim Bernabeua)

Skener 6. mar 201912:29 > 12:47
Lars Baron, Getty Images Sport

Ajaks je ponizio Real Madrid sa 4:1 na Santijago Benabeu i to je, u svemu što se dešavalo u utorak uveče, najmanji deo vesti.

Kralj je mrtav. Živeli „kopljanici“!

David Ramos/Getty Images

Po mentalitetu, Holanđani su veoma slični Nemcima (samo nemojte to njima tako da kažete). Ništa nije uzalud, ništa se ne prepušta slučaju i uvek se bori dok ima bilo kakve šanse. Po ponašanju su možda dosta različiti, ali po mentalitetu nisu.

Povezano

Ajaks je došao na Santijago Bernabeu sa svim raspoloživim kopljima. Poneli su oni iz Amsterdama i luk i strele i vatreno oružije, koje je na svetoj madridskoj travi poprimilo oblik Dušana Tadića. Na klupi je bila i teška artiljerija, ali im nije bila neophodna ovaj put. Možda u četvrtfinalu, večno mladi gospodine Huntelar. Holanđani su obično neutralni, ali ovde su bili spremni za rat.

Kao da meč u Amsterdamu, kada su uz mnogo sreće došli do pobede, Realu nije bio dovoljna lekcija, „kraljevići“ su dozvolili da ih Ajaks pritisne i „sabije“ u svoju polovinu. Serhio Ramos je bio toliko arogantan da je iskoristio taj meč da „očisti“ kartone i onda se posle još javno hvalio sa time. Pa dobro, verovatno će Ajaks prvi pozvati da otkupi prava na njegov dokumentarac. Kad smo kod Ramosa, šta mislite, da li bi sve one lopte iza odbrane prošle da je on bio u timu Reala? Teško. Ili, bar igrači Ajaksa ne bi prošli…

Ajaks je došao da ako pogine, pogine muški. Došli su sa namerom da napadaju pa šta bude i hvala im zbog toga. Hvala im što su za samo jedno veče, vratili veru u fudbal. Hvala im što su oživeli uspomenu na Krojfa i totalni fudbal, pa i onu generaciju iz ’95 kada su uzeli evropsku titulu. Hvala im što su na „neosvojivi“ Bernabeu došli spremni da se bore i rukama i nogama i zubima ako treba. Hvala Dušanu Tadiću, što je izveo savršen fudbalski balet, nešto što na Bernabeu nije viđeno još od dana jednog Ronaldinja Gauča.

Andy Astfalck, Getty Images

Sa neke strane, i ne možete zameriti Realu. Kako ne biti bar malo uljuljkan kada imate tri uzastopna pehara i prednost od 2:1 iz prvog meča? Nisam mrzitelj Madrida, možete da pogledate moj prethodni tekst iza kojeg i dalje stojim da je Zidanova mašinerija najbolji tim u istoriji ove igre. Ali, lepo je videti nešto sveže, nešto ovako novo, odvažno, anti-establišment. Lepo je videti četvrtfinale sa nekim novim licima.

Luka Modrić je pokrivao sve što je stigao, oduzimao i dodavao, ali ne može ni najbolji igrač sveta sve sam. Povredio se Vinisius Žunior i u suzama napustio teren, najavivši ono što će se u narednim minutima desiti ostatku Bernabeua. Možemo i da pitamo Solarija zašto nema Marsela, u kakvoj god formi bio, u utakmici gde im treba što više napadača i gde protivnik sam po sebi igra visoko. Možemo da ga pitamo gde je i Isko koji je možda takav kakav je, ali može da „izmisli“ nešto kada treba probiti protivničku odbranu. Možemo i da idemo malo dublje pa se zapitamo zašto igra Bejl koj već neko vreme „ne može da se sastavi“ i kako to Benzema uvek iznova uspe da nas iznenadi i uspe da se oklizne i promaši prazan gol.

Denis Doyle, Getty Images Sport

Izgleda da je stari vuk Zinedin Zidan sve ovo iskusno „nanjušio“ pre sezone i otišao. On sada negde uživa i peca. Ne verujem baš da se smeje jer nije smešno, ali uživa sigurno. Real je za nedelju dana ispao iz borbe za sva tri trofeja i otvorena su mnoga pitanja u najtrofejnijem klubu Evrope. O tome, neki drugi put jer je ovde glavna tema Ajaks.

Odavno, u kafanskim razgovorima, koji, ne znam zašto, posle trećeg ili četvrtog piva malo počnu da gube koncept, ustanovili smo jednu stvar. Iako sam košarkaški čovek i u svemu vidim koš i sve pokušavam da upotrebim kao loptu, moram da priznam da je najbolji fudbal, ovakav fudbal, najveće sportsko uživanje. Loša košarka je bolja od lošeg fudbala, ali je najbolji fudbal najbolji. Teško mi je ovo da priznam i napišem, ali tako je.

David Ramos, Getty Images Sport

Ajaks je odigrao najbolji fudbal, isplatilo im se to što su krenuli na sve ili ništa. Tačku je stavio fantastičan lob iz slobodnog udarca majstora Lasea Šenea. Kurtoa je bio na pogrešnoj nozi, što me dovodi do poslednjeg pitanja. Iako je niži, da li bi Kejlor Navas dozvolio da primi ovakav gol?

Ajaks je na dobrom putu. Ali, sada nije 1995. i verovatno će morati da prodaju nosioce igre, da krenu ispočetka sa svojom nadasve čuvenom akademijom i tako u krug.. Na um odmah padaju Tadić, Zieš, De Jong i De Liht. Zato, uživajmo dok možemo. I hvala im na tome što su nam vratili veru u fudbal i da na ovom svetu (ponekad) ima pravde, bar na jedno veče…