sport klub

Branislav Jocić

27.05.2019 | 21.53

SK u Bakuu: Divlji istok

Možeš ti iz SSSR, ali KGB iz tebe, izgleda, ne može.

Finale Europa League Baku

sport klub

Finale Europa League Baku

Zamislite mesto u kojem u isto vreme možete da vidite i 12. i 22. vek. Zamislite grad, u kojem iz staklenog nebodera možete da se spustite pravo u jednu od Šeherezadinih priča. Zamislite lokaciju, gde su i turski i ruski zvanični jezik. Zamislite državu, u kojoj se sa taksistom dogovorite da vas vozi za 15 evra, a on vam na kraju vožnje kaže "ali mislio sam 15 za svakog od vas trojice"

Dobrodošli u Baku. Mada, možda ipak i niste.

Ekipa Sport Kluba imala je tu privilegiju da bude pozvana na finale LE između Čelsija i Arsenala. Radovali smo se, zaista smo se radovali dolasku u prestonicu Azerbejdžana. Spremao sam se za avanturu i obećao sam sebi da neću pisati ni o čemu osim o fudbalu. Ali, avaj.

Finale Europa League Baku

sport klub

Finale Europa League Baku

Već pri obezbeđivanju viza za put bilo je jasno da, koliko god kilometarski daleko, Baku je još dalje, ali bili smo istrajni u ideji da posetimo prestonicu Azerbejdžana. I nemojte me pogrešno shvatiti, grad je spektakularan. Prelep, monumentalan, raznovrstan, impozantan, pun parkova, oduzima dah i bukvalno i figurativno jer je vlažnost vazduha skoro pa nepodnošljiva.

Gde god smo probali da postavimo kameru i snimimo prilog, pojavila bi se na prvi pogled ljubazna policija u roku od 45 sekundi (brojali smo) i objasnila nam da ne možemo da snimamo. Ništa. Nigde u gradu. Na pitanje zašto, zaboga, ne možemo da snimimo ni najobičniji "stend" u centru ispred McDonaldsa, odgovor je bio zato što je tako naredila vlada Azerbejdžana.

finale Europa League

sport klub

finale Europa League

Žalosno je da dopuste da raskoš njihove prestonice ne bude proširena po svim meridijanima, kada je već imaju i kada su već dobili organizaciju finala Lige Evrope. Još žalosnije je što će Baku biti i jedan od 13 domaćina Evropskog prvenstva sledeće godine. Neka je onaj gore na pomoći svima koji budu igrali utakmice ovde. Ima li UEFA nešto da kaže na sve ovo? Hoćete vi da ih pitate? Raspodela karata, način donošenja odluka o domaćinima i to?

E sada, postavlja se pitanje zašto se sve dešava? Već smo rekli, možeš ti iz SSSR, ali KGB iz tebe ne može. Čak i oni koji se ne razumeju toliko u politiku  znaju za sukobe Jermenije i Azerbejdžana oko regiona Nagorno-Karabag, pa je u sve to sad nesrećno upleten i fudbaler Arsenala Henrik Mhitarijan, koji nije mogao da dođe u Azerbejdžan. Garantovana mu je bezbednost. Verovatno isto tako naivno kao i što smo mi krenuli na obalu Kaspijskog mora sa idejom da snimimo neki prilog i neki specijal.

Čas iz istorije, onako, na brzinu. Granica kaže da je Nagorno-Karabag deo Azerbejdžana, ali tamo ima mnogo Jermena. Na referendumu, čak je jednom i izglasano da se vrate matičnoj naciji. Ali, to je sve blokirano. Dovoljno je reći da ni Staljin nije uspeo da reši ovaj problem koji je i dalje u najmanju ruku "goreći". Trupe i jednih i drugih su na granici naoružane do zuba.

Finale Europa League Baku

sport klub

Finale Europa League Baku

Činjenica je, Englezima geografski ne može biti dalje ovo finale. Ima ih, dolaze polako, sigurno će ih biti još u narednim danima. Kažu, na stolu do nas u kafiću, uz kvalitetno jeftino pivo (još jedna od prednosti kojima bi Baku mogao da se diči) i njih presreće policija čim probaju da se slikaju za instagram. Teško, teško da je ikada postojalo finale u kojem se manje pričalo o fudbalu.

Zato, hajde da pričamo o Bakuu i Azerbejdžanu. "Baku" je drevna persijska reč koja u prevodu znači "grad vetrova". Za ovo kratko vreme koliko smo ovde, i te kako je opravdao taj epitet. Ali, nekako ne smeta taj vetar. Pominje se prvi put u spisima zvanično u petom veku, ali verovatno su prve naseobine osnovane mnogo ranije od toga.

Baku Europa League Final

sport klub

Baku Europa League Final

Šta je specifično za Azerbejdžan? Pa, nafta. I to da žele da se oslobode okova SSSR na sve načine. Recimo, samo u Bakuu, više od 225 ulica promenilo je ime od kada je Azerbejdžan postao nezavisan. Pogodite koje. Ali, Frojd je još onomad rekao da ono od čega najviše bežiš, vratiće ti se u najgorem mogućem obliku...

A fudbal, pa da, igraju Čelsi i Arsenal u finalu Lige Evrope. Pisaću sutra o fudbalu. I pokušaćemo da snimimo nešto, makar inkognito. Obećavamo Ivan Lončarević, Dušan Vučković i ja i pored očajnog interneta...

Komentari (18)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

daliO

super reportaza! hvala za Baku :)

Odgovori 4 0

Le

Kad je moglo u Skoplju, moze i u Bakuu

Odgovori 5 59

SK-MK

Skoplje i ex-yu uopste su civilizacija za ove zabiti. Ne daju tv ekipi da snimi bilo sta... boze gde oni to zive ?!

78 6

* Sva polja su obavezna

Džaka: Ništa nisu imali, samo gol

Džaka: Ništa nisu imali, samo gol

Džaka: Ništa nisu imali, samo gol

Vezni fudbaler Arsenala Granit Džaka bio je razočaran posle trećeg poraza Tobdžija u Premijer ligi.

Premijerligaška nedelja - pregled dana

Autor

Premijerligaška nedelja - pregled dana

Premijerligaška nedelja - pregled dana

Tri meča šestog kola odigrana su u nedelju u Premijer ligi. Pred vama su pregledi svih duela.
Loading...