Neizvesne završnice: Svaka treća Zvezdina sreća

Skener 14. okt 201617:45 > 17:56
sport klub

Neizvesne završnice su u protekle tri sezone Evrolige bile možda i najčešće na utakmicama Crvene zvezde. Meč protiv Darušafake bio je 25. za crveno-bele u kome se pobednik rešavao u „clutch time-u“. Ekipa Dejana Radonjića zabeležila je osam pobeda i 17 poraza.

Clutch time“ je termin koji se koristi pre svega u SAD i najbolja definicija ovog izraza jeste da ekipa koja vodi nema više od pet poena prednosti na ulasku u završniih pet minuta meča. U ovoj tabeli se nalaze uglavnom mečevi koji ispunjavaju navedeni uslov, ali i pojedini u kojima je dolazilo do velikih preokreta u poslednjoj četvrtini, poput duela u Strazburu, Malagi, Minhenu…

Logično, Zvezda je mnogo bolje prolazila kod kuće, gde je zabeležila šest pobeda i sedam poraza. Serija velikih pobeda u neizvesniim završnicama protiv Reala, Himkija i Bajerna u Pioniru donela je crveno-belima plasman u Top16 fazu prošle sezone. Kasniji trijumfi u Vršcu protiv Efesa i Panatinaikosa u Kombank areni, kao i istorijski preokret u Malagi protiv Unikahe nagradili su Beograđane duelima sa CSKA u četvrtfinalu Evrolige.

Ono što je zanimljivo, ali usled neiskustva u Evroligi donekle i očekivano, jeste činjenica da je Zvezda izgubila prvih 12 neizvesnih završnica u elitnom takmičenju počev od sezone 2013/2014. Bilo je tu veoma bolnih trenutaka poput surove utakmice Markusa Vilijamsa u Areni kad je za Lokomotivu postigao 23 poena i preporučio se budućim poslodavcima. Dve nedelje kasnije Blejk Šilb je izuzetnim šutem za tri poena obezbedio produžetak protiv Panatinaikosa, ali su gosti ipak slavili u Pioniru. U istoj sezoni je i Dejvid Blu sa linije slobodnih bacanja napravio razliku u korist Makabija.


U sezoni
2014/2015. Zvezda je izgubila čak devet „clutch“ završnica. U Klaipedi protiv Neptunasa Markus Vilijams je promašio trojku za pobedu, a nekoliko nedelja kasnije Zoran Erceg je pogodio čudesan šut za produžetak u Dvorani Abdi Ipekči i obezbedio produžetak a kasnije i pobedu za Galatsaraj. Jedna od najtežih utakmica za gledanje kad su navijači Crvene zvezde u pitanje bio je duel protiv Žalgirisa kad su Vilijams, Dženkins i družina imali veoma loše šutersko veče protiv Žalgirisa (trojke 0/19). Malo je nedostajalo da crveno-beli savladaju Barselonu u Kombank areni, ali je katalonski tim u poslednjoj četvrtini došao do preokreta pošto je postigao čak 29 poena, od čega Navaro 11. Prvu pobedu u neizvesnim završnicama Zvezda je zabeležila u poslednjem kolu Top16 faze u sezoni 2014/2015. U četvrtom vezanom pokušaju savladan je Panatinaikos zahvaljujući trojci uz faul Jake Blažiča i poenima sa slobodnih bacanja posle ofanzivnog skoka Bobana Marjanovića.

Zato je prošla sezona bila izuzetno uspešna po pitanju pobeda u „clutch time-u“. Odnos pobeda i poraza bio je 7-4. Najvažnije pobede u sezoni bile su upravo u neizvesnim završnicama. Najpre je u Minhenu serija trojki Rebića i Simonivića bila dovoljna za preokret u poslednjoj četvrtini (27:13). Zatim je u Strazburu doživljen izrazito težak poraz posle prednosti od 18 poena na poluvremenu, ali onda je usledila serija zaista velikih pobeda. Protiv Reala u Pioniru u poslednjoj četvrtini blistali su Miler, Gudurić i Rebić, a završni udarac zakucavanjima i slobodnim bacanjima zadao je Cirbes. Nedelju dana kasnije, Kvinsi Miler je u poslednjoj četvrtini protiv Himkija postigao 11 poena, a ponovo je značajan doprinos dao Maik Cirbes sa šest poena u završna dva minuta. U odlučujućoj utakmici protiv Bajerna za plasman u Top16 poslednja četvrtina je ponovo bila ključna (29:11). Gudurić je predvodio ekipu sa devet poena u poslednjoj četvrtini, a pratili su Jović i Miler. U prvom kolu Top16 faze poslednja četvrtinia je bila kobna jer je Efes napravio veliki preokret koji je kompletirao Šarić preciznim šutem sa poludistance tri sekunde pre kraja. U Istanbulu protiv Darušafake Zvezda je poslednje poene postigla na četiri i po minuta pre kraja meča. U Vršcu je dočekan Anadolu Efes, a u završnih 10 minuta ekipu je povukao ka pobedi Nemanja Dangubić, da bi Gudurić u poslednja dva minuta ubacio devet poena. Kvinsi Miler je u završnici meča protiv Panatinaikosa imao najviše uticaja na pobedu (69:67). Postigao je sedam poena u poslednjih pet minuta. Ključna pobeda zabeležena je u Malagi posle minusa od 19 poena na startu drugog poluvremena. Pored fenomenalne odbrane, važne za preokret bile su trojke Gudurića i Jovića, a ključne su bile one koje je pogodio Marko Simonović.

U četvrtak uveče Darušafaka je predvođena Klejburnom poslednju četvrtinu dobila sa 27:18 i došla do velikog preokreta u Dvorani Aleksandar Nikolić. To znači da su crveno-beli zabeležili 32 odsto pobeda u neizvesnim završnicama mečeva Evrolige otkako je Dejan Radonjić preuzeo ekipu, praktično su dobijali svaku treću takvu utakmicu.

Sezona 2013/2014.
Crvena zvezda – Lokomotiva Kubanj 84:87
Crvena zvezda – Panatinaikos 86:90
Crvena zvezda – Makabi 76:78

Sezona 2014/2015.
Neptunas – Crvena zvezda 83:81
Crvena zvezda – Olimpijakos 57:62
Galatasaraj – Crvena zvezda 110:103
Olimpijakos – Crvena zvezda 64:59
Crvena zvezda – Žalgiris 68:70
Panatinaikos – Crvena zvezda 74:69
Crvena zvezda – Barselona 73:77
Alba – Crvena zvezda 73:68
Žalgiris – Crvena zvezda 76:70
Crvena zvezda – Panatinaikos 69:68

Sezona 2015/2016.
Strazbur – Crvena zvezda 78:75
Bajern – Crvena zvezda 79:90
Crvena zvezda – Real Madrid 94:88
Crvena zvezda – Himki 96:91
Crvena zvezda – Bajern 85:76
Anadolu Efes – Crvena zvezda 85:84
Darušafaka – Crvena zvezda 69:66
Crvena zvezda – Anadolu Efes 91:82
Crvena zvezda – Panatinakos 69:67
Unikaha – Crvena zvezda 72:78
CSKA – Crvena zvezda 77:76

Sezona 2016/2017.
Crvena zvezda – Darušafaka 70:73

Utakmica: 25
Pobeda: 8
Poraza: 17

Kod kuće
Pobeda: 6
Poraza: 7

U gostima
Pobeda: 2
Poraza: 10