Novi Pao spreman da se „pobije“ sa Zvezdom

Skener 28. okt 20167:53 > 7:56
Getty Images, Matthias Kern

Košarkaški klub Panatinaikos osnovan je 1922. godine. Dve godine kasnije u Atini otvorena je jedna apoteka. Više od sedam decenija kasnije Panatinaikos više nikome nije izdavao recept za uspeh, uglavnom su sve zadržavali za sebe.

Naredni protivnik Crvene zvezde u Evroligi, grčki Panatinaikos, uvek je bio velikan za standarde sopstvene zemlje. Zatim su 1987. braća Pavlos i Tanasis Janakopulos preuzela klub, poželela da pokore Evropu, a ostalo je istorija. Bilo im je potrebno nekoliko godina da velika ulaganja počnu da se isplaćuju, da bi 1996. godine Pao zahvaljujući čuvenoj rampi Stojka Vrankovića postao prvi put šampion Evrope. Trener je bio Božidar Maljković, a MVP Fajnal fora u Bersiju izvesni Dominik Vilkins.

Kasnije su sa Željkom Obradovićem čak pet puta za 13 godina išli na vrh Evrope. U Grčkoj se dominacija podrazumevala. Sve su to rezultati za koje su najzaslužnija pomenuta braća, nekoliko decenija vodeći ljudi kompanije Vijaneks, farmaceutskog giganta stvorenog iz pomenute apoteke njihovog oca Dimitriosa. Po njemu je dobio ime aktuelni prvi čovek Panatinaikosa, Pavlosov sin, koji je nasledio i funkciju u kompaniji i u klubu. Znali su u Panatinaikosu u prošlosti da obezbede i budžet od oko 35 miliona evra za sezonu, ali kriza je uticala da to više ne bude slučaj.

Julian Finney, Getty Images

Svemoguća braća su se povukla 2012, pojavili su se limiti kao i nervoza kod mladog predsednika. On je čovek koji je uplatio nekoliko stotina hiljada evra u kasu Evrolige na ime kazni. A i Pao se naigrao „kaznenih“ utakmica pred praznim tribinama ili kao domaćin na Kritu. U svakom slučaju, više nije tu Obradović, finansije nisu kao iz zlatnih dana, a povukao se i Dijamantidis. Kad su se delila prezimena, on je dobio ono koje mu najviše odgovara.

Panatinaikos je na novom početku. Doduše, kod Dimitriosa Janakopulosa ništa nije sigurno, ali deluje da dolazak Ćavija Paskvala na klupu definitivno označava tako nešto. Ruralna košarka Argirisa Pedulakisa i njegova harizma stečajnog upravnika više su nagoveštavali neki kraj nego početak. Paskval je dobio trogodišnji ugovor i stvaralačku slobodu. U Barsi je njegov sistem bio prilično jasan, zasnovan na pedantnoj odbrani i vrlo tačnoj košarci, ali mu je uvek nedostajalo malo da se popne na vrh. Gotovo je izvesno da to neće uspeti ni ove sezone sa Panatinaikosom, ali poseduje sastav za plejof Evrolige.

Zvezda će se u petak uveče nameriti na najozbiljnijeg rivala od početka sezone. U Darušafaki i Galatasaraju hijerarhija u ekipi praktično ne postoji, pitanje je da li će se i stvoriti do kraja ove sezone, a Barselona je gostovala u najboljem mogućem trenutku za cvreno-bele. Novi trener, novi sistem, ali i nove povrede uticale su da Zvezdina defanzivna mašina uništi nade Katalonaca u Areni.

Turkish Airlines EuroLeague

Pao je druga priča. I kod njih ima novih igrača, kao i novog trenera, ali je lider stari. Zapravo, postepeno je preuzimao palicu od Dijamantidisa prošle sezone. Ekipa je pod gvozdenom rukom Nika Kalatisa. Gvozdenom i bukvalno, sa oko 30 odsto šuta za tri i oko 55 odsto sa linije za slobodna bacanja u evroligaškoj karijeri. I sad je vreme za onu čuvenu „kakav je to plejmejker koji ni slobodno bacanje ne može da ubaci“!? Takav da mu je u pobedi protiv Brozea u Bambergu nedostajala jedna asistencija za tripl-dabl (13 poena, 11 skokova i devet asistencija).

Eto prilike i za jedno nagradno pitanje. U stvari samo pitanje. Ko je jedini košarkaš koji je u Evroligi ostvario tripl-dabl? Odgovor za najupornije, na kraju teksta. Bez Gugla, moliću. Dakle, Kalatis je zamalo ušao u istoriju u Evrolige, ali mu je svakako značajniji pogodak za pobedu u Nemačkoj. To je igrač koji je majstor pik en rola, odličnog pregleda igre, dobre tranzicije, dobre defanzive i šuta zbog koga majstori u hali posle utakmice ponovo moraju da zavrću šrafove. Protivničke odbrane se često zasnivaju na puštanju Kalatisa da šutira trojke, on se ne stidi da pokuša, pa ko koga nadmudri. U Bambergu prva tri puta nije bio ni blizu, ali je onda pogodio na pet minuta pre kraja utakmice.

Nova ekipa Panatinaikosa napravljena je tako da može da igra surovu odbranu. Trio Nikols, Singlton i Gist mogu praktično da čuvaju sve pozicije i Paskval je sa svom trojicom počeo u petorci u Bambergu. Visoki su između 203 i 207 centimetara, vrlo pokretljivi, skočni i snažni, a mogu i da pogode spolja. Dimitris Nikols je imao povremeno bitne epizode u šampionskom pohodu CSKA, pa je pun samopouzdanja koje je pokazao upravo serijom trojki u Moskvi protiv bivšeg kluba. Kris Singlton je sa Lokomotivom Kubanj takođe bio na F4, tokom cele sezone igrao je centra, a u Pau je uglavnom na četvorci.

Džejms Gist je starosedelac i sa Kalatisom može da igra pik en rol zatvorenih očiju. Za šut je pre svih zadužen Džejms Feldin koji se prošlog leta pominjao i kao potencijalno pojačanje Zvezde. U stanju je da pogađa trojke i sa osam metara. Kej Si Rivers je veliko pojačanje na oba kraja parketa. Ulazi sa klupe krajem prve četvrtine i donosi energiju u odbrani, ima vrlo snažan prodor, ali i preciznu levu ruku u šutu za tri poena.

Turkish Airlines EuroLeague

Najzvučnije pojačanje ipak je Joanis Burusis. Imao je sezonu karijere u Vitoriji, bio najbolji centar Evrolige. Kad je on na parketu ove sezone, Panatinaikos igra drugačije. Glavni zadatak je pronaći ga na niskom postu. Protivnici su to za sad dobro branili i Burusis se nije naigrao košarke. U Laboral Kući je Perasović prilično koristio Burusisa daleko od koša, da zapreti šutem i sposobnošću dobrog pasa. U Panatinaikosu to još nije slučaj, ali treba očekivati da će mu Paskval pronaći pravu ulogu. Naravno, za to je potrebno vreme.

Adonis Focis je tu da odigra desetak minuta i eventualno pogodi trojku, Nikos Papas je čovek koji može u potpunosti da promeni ritam utakmice. I tu bi trebalo rotacija da se završi. Pet Kalatis, po zanimanju brat Nika Kalatisa, Vasilis Haralabopulos i Elefterios Bohoridis nisu ulazili u igru protiv Brozea, a protiv CSKA je samo „nagoveštaj Dijmantidisa“ Bohoridis dobio nekoliko minuta. 

U eri Dejana Radonjića Crvena zvezda je odigrala šest utakmica protiv Panatinaikosa. Rezultat je 3:3. Pao je dobio prve tri, Zvezda preostale tri. I svaka utakmica je bila neizvesna. Navijači Zvezde se sigurno sećaju trojke Blejka Šilba koja je 2013. godine obezbedila produžetak u Pioniru, ali je tada Nikos Papas bio igrač utakmice.

Zatim je zvezda dva puta gostovala u OAKI, oba puta tesno gubila zbog nedostatka energije u završnici. Prva pobeda u pomenutom mini ciklusu dogodila se aprila 2015. Utakmica je bila smanjenog rezultatskog značaja, ali su Jaka Blažič trojkom uz faul i Boban Marjanović poenima posle ofanzivnog skoka doneli veliku radost navijačima.

https://youtube.com/watch?v=lx1GeJxrFhM

 Prošle sezone su dve pobede Zvezde u Top16 fazi bile veoma uticajne na plasman u četvrtfinale.

https://youtube.com/watch?v=PPrx4y9HvWo

Ako nas je novija istorija nečemu naučila, onda je to da Crvena zvezda može da igra sa Panatinaikosom. Ipak, treba imati u vidu određene činjenice. Crveno-beli su dve pobede u ovoj Evroligi zabeležili zahvaljujući fizički snažnoj košarci. To je posebno bio slučaj protiv Barselone. Odbrana na spoljnim pozicijama je bila toliko intenzivna da je svaki pas predstavljao rulet za goste.

Turkish Airlines EuroLeague

Međutim, Zvezda je otišla u Atinu na duel sa fizički verovatno i snažnijom ekipom od sebe. Nikols, Singlton i Gist bi mogli da predstavljaju veliki problem, posebno za Zvezdin napad. Umor zbog dve utakmice u tri dana ne bi trebalo da bude razlika, pošto i Pao koristi ne više od devet igrača u rotaciji, kao i Zvezda. Nejt Volters je odradio nekoliko treninga sa ekipom, pa će verovatno dobiti nekoliko minuta da odmeni Jovića na poziciji plejmejkera, iako su Dženikins i Gudurić odradili odličan posao na tom mestu protiv Barse.

Panatinaikos je svakako favorit, kao i protiv većine timova u Evropi kad igra kao domaćin. Ipak, Radonjićeva družina koja sve više liči na porodicu nikome neće priznati da je bolji. Bar ne bez teške borbe.

Inače, odgovor na pitanje iz teksta je Nikola Vujčić. On je u modernoj Evroligi (15 godina istorije) jedini košarkaš koji je uspeo da ostvari tripl-dabl učinak. Legenda Makabija je prvi put to uradila u sezoni 2005/2006. kad je u duelu protiv Prokoma imao 11 poena, 12 skokova i 11 asistencija. Ako kojim slučajem ne priznajete tripl-dabl protiv Prokoma, onda možete onaj iz naredne sezone protiv Oliimpije (27 poena, 10 skokova, 10 asistencija).