Zvezda u Atini: Nije umor, nego…

Skener 29. okt 201610:35 > 10:38
Turkish Airlines EuroLeague

Zvezda je prošli put uspela sa lakoćom stigla do Akropolja. To je zapravo bila prolazna stanica do četvrtifnala Evrolige. Ipak, Atina je poznata po gustom saobraćaju, ponekad ne samo da je teško stići do Akropolja, već i do jednog koša. Još kad se ostane bez goriva…

Turkish Airlines EuroLeague

Ekipi Crvene zvezde ništa nije garantovano u Evroligi. Za razliku od većine protivnika, mora krvavo da zaradi i samo učešće. A da pobeđuje može samo ako igra maksimalno. Dejan Radonjić naučio je ovaj tim kako da uglavnom bude na 100 odsto opterećenja, ali to nije uvek moguće.

U duelu sa Panatinikosom prvo poluvreme nije bilo ni blizu maksimuma. Prva i logična pretpostavka jeste umor. Ipak, onda se odigralo drugo poluvreme u kome crveno-beli demonstriraju perfektnu odbranu i pokažu da su imali dovoljno snage za utakmicu. Ipak, za igranje na maksimumu važna je i koncentracija, a crveno-beli su još „u svlačionici“ izgubili šest lopti.

Ovakva ekipa Crvene zvezde ima problema da rutinski dobija utakmice i u ABA ligi. Za svaki trijumf mora naporno da se radi i da se pre svega igra konstantna odbrana. U proteklih nekoliko sezona crveno-beli su znali da posle velikih pobeda u Evroligi odigraju ispod proseka u regionalnom takmičenju i to je potpuno normalno usled velikog energetskog pražnjenja. Utakmica u Atini se može podvesti pod „ABA termin“, jer je usledila dva dana posle spektakularne pobede u Areni nad Barselonom. I uopšte, bilo je nekoliko veoma loših evroligaških utakmica u četvrtak i petak uveče, jer ni iskusnije ekipe nisu navikle na dve utakmice tokom nedelje u Evropi.

Turkish Airlines EuroLeague

Stefan Jović je vođa ekipe i trpeo je najveće opterećenje na početku sezone. I nekoliko utakmica crveno-beli su dobili pretežno zahvaljujući njemu. Koliko već sledeće sezone, verovatno će zaigrati za neki moćniji evropski klub. U takvoj sredini njegova eventualno loša igra se neće toliko primetiti, ali kad je Jović u lošem ritmu na utakmici Zvezde, onda crveno-bele to mora da zaboli. Nišlija je jedan od najkompletnijih plejmejkera u Evropi, jer pored toga što je rekorder Evrolige po broju asistencija na jednoj utakmici (19!) ima i neverovatno brze noge za čistu igru u odbrani. Šut je prilično popravio, pa je ostala eventualno jedna mana, a to je koncentracija. Sećamo se da je Dejan Radonjić u prošlosti znao da pošalje Jovića u svlačionicu u duelu protiv Reala, jer je imao neke pogrešne poteze na terenu i van njega. U OAKI od starta Jović nije imao svoje veče, a pošto je verovatno najbolji, a sigurno najznačajniji igrač ekipe, to je umnogome odredilo tok utakmice.

Da se razumemo, ovoj ekipi Crvene zvezde, kao ni Stefanu Joviću, bilo kakvo opravdanje nije potrebno, jer nisu uradili ništa pogrešno. Štaviše. Duel protiv Panatinaikosa bio je deseti za nešto manje od mesec dana. I sa prvim napadom se videlo da će biti velikih problema u igri. Posebno protiv postave u kojoj se zajedno nalaze Nikols, Singlton i Gist. Oni sve preuzimaju, pa se sve svodi na arkadnu igricu, ubiješ jednog protivnika, pojavi se novi, još nezgodniji. Kad se takva situacija ponavlja u nekoliko prvih napada na utakmici, protivnik se oseti prilično nemoćno, kao da udara u zid. Protiv ove Panatinaikosove defanzivne sile velikih problema je imao i najbolji napad Evrolige. CSKA je u drugom kolu u Moskvi furiozno ušao u meč, a onda u finišu prve četvrtine i u prvoj polovini druge za više od sedam minuta postigao dva (2) poena!

Turkish Airlines EuroLeague

Panatinaikos je protiv Zvezde odigrao prosečnu utakmicu, ali su jakom odbranom na startu napravili veliku razliku i kasnije su odigrali rutinski. Zvezda je na spoljnim pozicijama verovatno i najbolja defanzivna ekipa u Evroligi, ali pod košem to nije slučaj i utakmica protiv Panatinaikosa je to još jednom potvrdila. Okretni i skočni protivnički centri su najveći problem. To se videlo i u slučaju Aleksa Tajusa iz Galatasaraja, a posebno u slučaju Džejmsa Gista. On je i u prethodnim sezonama znao da odigra dobro protiv Zvezde, a u petak uveče je uz Kalatisa bio igrač utakmice. Ognjen Kuzmić jeste dobar zaštitnik obruča, ali ima spore noge u odbrani pik en rola i kad ga protivnici malo izvuku iz reketa nastaje problem. Pritom, Kalatis i Gist se odlično poznaju, pa su obojica imali prostora, Kaltis za poene iz prodora, a Gist posle otvaranja iz bloka.

Situacija je bila takva da čovek prosto poželi da u igru uđe Burusis, ali je i on odigrao verovatno najbolju utakmicu otkad je došao u Pao. Pošto je priča oko dovođenja centra u Zvezdu i dalje aktuelna, utisak je da je potreban baš tip poput Gista, različit od Kuzmića, jer ni Milku Bjelici nije lako da brani snažnije centre od sebe. Ipak je u karijeri više navikao na ulogu četvorke.

Zaključak je da je Crvena zvezda mogla da bude konkurentnija u Atini, da je ekipa sa više koncentracije ušla u meč. U malom broju slučaja može se pronaći nešto pozitivno u minusu od dvadesetak poena, ali ovoga puta Dejan Radonjić je mogao da obezbedi više minuta Nejtu Voltersu. On je i za tih 15 minuta pokazao da će biti pojačanje.