Zvezda je sebe navikla na pobede, a rivale na poraze

Skener 20. jan 201710:29 > 10:45
Turkish Airlines EuroLeague

Dok je Ognjen Kuzmić izvodio slobodna bacanja, a Dejan Radonjić imao karakteristični osmeh olakšanja zbog dobro obavljenog posla, saobraćaj u smeru izlaza u Menora Mivtačim arene bio je u špicu. Kad je trener Crvene zvezde davao izjavu, čistačice su već uveliko mogle da rade svoj posao.

Kao da nekoliko minuta pre toga nije tinjala nada u Tel Avivu da najvažnija utakmica u Evroligi ove sezone može da bude dobijena.

Razočaranje navijača Makabija bilo je srazmerno očekivanjima od ove sezone. Imena u timu su im davala za pravo da veruju u plej of. Međutim, ta priča više nije aktuelna u Tel Avivu, nestala je poput Deda Mraza posle novogodišnje euforije.

Posle prvog poraza od Crvene zvezde ove sezone, u Makabiju su promenili trenera. Sad će red verovatno doći na igrače. Ni prvi čovek kluba Mizrahi ne zna ishod Kuzmićevih slobodnih bacanja. Nije baš krenuo ka izlazu dvorane, ali je u glavi tražio izlaz iz lavirinta ove sezone.

Ipak, Zvezda je jedno učinila Makabiju – stavila ih je rame uz rame sa CSKA i Realom. Oni to sami nisu bili u stanju da urade.

Crvena zvezda nije odigrala svoju najbolju utakmicu ove sezone. Zbog toga je pobeda u Tel Avivu još i veća. Jer, crveno-beli su stvorili naviku pobeđivanja, a protivnicima je postalo potpuno normalno da izgube od tima Dejana Radonjića.

Dva faktora su bila ključna za 10. pobedu Crvene zvezde ove sezone u Evroligi, kontrola ritma i izgubljenih lopti.

Makabiju je bila potrebna brzina. Posebno u trenucima dok je Viktor Rad igrao na poziciji petice. Ali, Zvezda je nametnula svoj marš. Jednolično, ravnomerno, bez oscilacija. Za protivnika dosadno i deprimirajuće. Ali, za ishod meča najčešće korisno. Nije bilo važno da li je plus pet ili minus devet. Ekipa je bila staložena sve vreme. To je navika pobeđivanja.

Ekipa Crvene zvezde je u drugom poluvremenu imala jednu izgubljenu loptu. Zvezdina lopta je teška i skupa. Natopljena znojem usled prekovremenog rada u odbrani. Pa zamislite još i da je izgube. Moraju da domaćinski da se ophode prema njoj. U prvoj četvrtini četiri lopte su otišle u ruke protivnika, u preostale tri samo tri. Ta jedina u drugom poluvremenu bio je faul u napadu Kuzmića prilikom postavljanja bloka. Lopta je konstantno bila u sefu u vlasništvu Stefana Jovića, a on je zaboravio šifru. Imao je jednu izgubljenu loptu i sedam asistencija. Naravno, i 14 poena.

Pet puta je Stefan Jović ove sezone imao dvocifren učinak u poenima u Evroligi. Od toga četiri puta u gostima, a Zvezda je zabeležila tri pobede (Galatasaraj, Broze, Makabi). On je nešto najbliže vođi ove ekipe, u sastavu gde su pretežno svi jednaki. Sinoć je već posle četiri minuta imao dva faula. Odigrao je samo 19 minuta na celoj utakmici. Međutim, rani prekršaji kao da su ovoga puta bili njegov saveznik. Svežeg uma i tela odigrao je završnicu, donosio je zrele odluke. U završnih 10 minuta postigao je pet poena i imao čak pet asistencija. Dve su išle Simonoviću na otvorene trojke, dve Kuzmiću za poene pod košem i jedna Dionu Tompsonu.

A-ha, stigli smo i do njega.

Crvena zvezda skoro da nije mogla da dobije veće pojačanje od Tompsona. Teško je postati legitimni član Radonjićevog sistema, a on je to uspeo u rekordnom roku. Iako je prvi put kročio na parket tek u drugoj četvrtini, kao i protiv Fenerbahčea, odmah je počeo da daje svoj doprinos. Nije imao promašaj iz igre i osim dva promašena slobodna bacanja, praktično ništa pogrešno nije uradio na utakmici. Dao je novu dimenziju igri, jer sa visokog posta je vrlo opasan. Može da zapreti šutem sa poludistance, ima odličan pregled igre, a fizički je dovoljno snažan da pomogne u odbrani i skoku. Minutaža Milka Bjelice će sigurno biti manja u nastavku sezone, ali Zvezda konačno ima širu rotaciju i mogućnosti eventualnog prilagođavanja različitim protivnicima i situacijama. To se dobro videlo protiv Fenerbahčea.

Igre Ognjena Kuzmića ove zime konstantnije su od jutarnjeg mraza. Trenutno je centar koji svakako najviše doprinosi pobedama svoje ekipe u Evroligi. A crveno-beli ih imaju šest u poslednjih sedam utakmica.

Ako bi se pogledala samo timska statistika sa utakmice Makabi – Crvena zvezda, teško bi se došlo do zaključka da je gost pobedio. Makabi je imao bolji procenat šuta za dva (54:42) i jedan poen (70:58), imali su više skokova (35:30), više asistencija (16:15) i što je protiv Crvene zvezde posebno čudno, više ukradenih lopti (6:5). Uz to je i Gaudlok postigao 19 poena uz solidan procenat šuta, a Čarls Dženkins, Zvezdin heroj u prošlom kolu, indeks korisnosti minus sedam za čak 28 minuta na parketu. Šutirao je trojke 0/5.

Ipak, ostali su imali 10/18 za tri poena. Šut sa distance je bio možda i najvažniji faktor za plasman Zvezde u Top16 fazu prošle sezone. Serije trojki protiv Bajerna u Minhenu, Unikahe u Malagi ili Reala u Beogradu već su ušle u istoriju kluba. U Tel Avivu ovoga puta crveno-beli su pogađali trojke uvek kad je bilo potrebno, da se protivnik spreči da napravi ozbiljniju razliku ili uđe u ritam kojim će prelomiti utakmicu. Šut za tri poena nije jedno od jačih oružja Crvene zvezde. U prošloj sezoni je imao mnogo više uticaja na dobre rezultate, ali kad Mitrović i Bjelica doprinesu sa po jednom pogođenom trojkom, to je za crveno-bele suvo zlato.

Navijači Makabija munjevito su se razbežali iz dvorane tokom Kuzmićevih slobodnih bacanja, a mogli su natenane da krenu i na četiri minuta pre kraja. Tada je Kolton Ajverson postigao svoj 13. poen za vođstvo 67:62. Nisu mogli da znaju da će to biti poslednji poeni njihove ekipe na utakmici. Da je Endrju Gaudlok u završnici poželeo da ode u šoping u neki od tržnih centara u Tel Avivu, na kasi bi bio Branko Lazić. Onih 19 poena devalviralo je za samo četiri minuta. Stavljen je poklopac na Zvezdin obruč, a Jović se u saradnji sa Kuzmićem pobrinuo za ostalo.

Crvena zvezda sada ima učinak 10-8, dve pobede više od Barselone i Anadolu Efesa, koji se nalaze ispod crte plej ofa. Dejan Radonjić i njegova ekipa navikli su sebe na pobede i ugledne protivnike na poraze. Pobeda kao rutina, to je cilj svakog sportiste.