Svi uslovi za ubedljiv poraz Zvezde bili su ispunjeni

Skener 10. feb 201710:33 > 10:59
Turkish Airlines EuroLeague

Igrati košarku protiv evropskog šampiona je uvek privilegija, pa čak i kad znate da vas očekuje ubedljiv poraz. A svi uslovi za ubedljiv poraz Crvene zvezde u Moskvi bili su ispunjeni.

Domaćin motivisan posle poraza u Beogradu u kome nijednom nije imao prednost, posle duže vremena kompletan i sa većinom košarkaša u formi i gost bez dvojice značajnih igrača u rotaciji, sa uključenom lampicom za rezervu kad je energija u pitanju.

I pored svega, Zvezda je zaista dobro odigrala pojedine delove utakmice protiv CSKA. Prva četvrtina je započeta na pravi način, sa odličnim planom utakmice. Korišćena je jedina prava prednost u odnosu na „armejce“, visina Ognjena Kuzmića u odnosu na Kajla Hajnsa, Mitrović je odlično napadao Antonova, Volters je lako poentirao iz kontre. Crveno-beli su pogodili svojih sedam od prvih osam šuteva na meču. Ipak, Moskovljani su uvek imali odgovor. Ranije smo konstatovali da je Zvezdina odbrana verovatno najranjivija na šutu za tri poena. A ekipa CSKA ove sezone ima preko 40 odsto šuta za tri poena u Evroligi. Prvih sedam trojki su pogodili na ovoj utakmici. Četiri na samom startu meča su bile preko ruke. Semjon Antonov je pogodio dve, a da skoro nije video koš od svog čuvara. Posle sedam primljenih trojki za prvih 10 minuta bilo je i logično da to bude najlošija defanzivna četvrtina Zvezde ove sezone, čak 33 poena su ubacili Moskovljani. A odbrana crveno-belih nije bila toliko loša koliko broojke pokazuju.

Očekivalo se da će bez Jovića Zvezda imati priličnih problema u napadu, ali to nije bio slučaj. Njegove asistencija nadoknadio je rehabilitovani kapiten Mitrović. Imao ih je čak devet. Nije ga poremetilo to što je trener Partizana Aleksandar Džikić upotrebio njegov šut za tri poena kao jedno od glavnih oružja za pobedu u derbiju. U Moskvi je radio sve što najbolje zna, koristio leđnu tehniku za nadmudrivanje sa uglednim protivnicima, pratio kretanje saigrača i za 22 minuta na parketu postigao 16 poena, imao devet asistencija i tri ukradene lopte. Kao u danima kad je bio X faktor na evroligaškim počecima Radonjićeve Zvezde.

Utakmica u Moskvi je bila slična onoj u Istanbulu koju je Crvena zvezda ubedljivo izgubila od Anadolu Efesa (100:79) krajem novembra. Čak je i rezultat bio sličan (102:80). Beograđani su sve vreme bili na zaostatku od desetak poena. Čak su u trećoj četvrtini pronašli kontinuitet u odbrani, pa evropski šampion skoro tri minuta nije postigao nijedan poen. Simonović je napravio seriju 7:0 i Zvezda se približila na 62:56. Međutim, posle trojke najboljeg strelca crveno-belih ove sezone, Zvezda nije uspela da poentira čitava tri minuta i tu je priča bila završena. Kad se spusti gard protiv tako talentovanih protivnika, može da se dogodi samo ubedljiv poraz.

Glavna karakteristika Zvezdine serije pobeda u Evroligi bila je konstantna igra tokom svih 40 minuta, i to na oba kraja parketa. U ovom trenutku, tim Dejana Radonjića nije u stanju da celu utakmicu odigra prema planu svog trenera. Na momente se igra prepoznatljiva odbrana, ali onda nema svežine u napadu. Onda se pogodi nekoliko vezanih šuteva, ali protivnik uzvrati zbog nešto slabije odbrane. Tako je bilo i protiv Efesa u Beogradu i protiv CSKA u Moskvi. Protiv „armejaca“ ni 40 minuta odlične košarke ne garantuju pobedu, a svaki minut manje od toga garantuje poraz.

Doduše, poraz u ruskoj prestonici očekivao bi se i da je situacija drugačija, pa je Radonjić pokušao da izvuče sve što je mogao sa teškog gostovanja. Dobio je na sve više načina upotrebljivog Luku Mitrovića, koji je očigledno igrač ritma. Posle povreda potrebno mu je mnogo vremena da ga pronađe, ali deluje da se približava nivou na kome je bio. Dobio je Ognjena Dobrića koji se sticajem okolnosti naigrao protiv Fenerbahčea i CSKA i u oba slučaja imao odličnu epizodnu ulogu. Razigravanje Gudurića je ideja koja se nešto teže sprovodi u delo, ali kad nekome u Zvezdi ne ide, uglavnom nema panike, jer se sve nadoknađuje timskim uticajem. Ognjen Kuzmić je odlično započeo utakmicu, ali kad je u trećoj četvrtini promašio oba slobodna bacanja, osetilo se da ne može da doprinese na pravi način, pa je do kraja meča ostao na klupi.

Način na koji Crvena zvezda igra ove sezone zahteva 100 odsto potrošnje ekipe da bi se pobeđivalo u Evroligi. posle neverovatne serije pobeda, bilo je i očekivano da usledi pad, pa je i Dejan Radonjić najavio da bi moglo da dođe do nekoliko poraza u nizu. Crvena zvezda u narednom kolu ABA lige dočekuje Cibonu, pa zatim sledi završnica Kupa Radivoja Koraća u Nišu. Biće to još nekoliko mečeva sa ravnomernim raspoređivanjem minutaže igrača i pokušajem da se Jović i Dangubić u potpunosti vrate na željeni nivo. Naravno, posle prošlosezonskog neuspeha u tom takmičenju, postoji obaveza da se napadne trofej u kupu.

Radonjić ima dovoljno širok sastav za naporan mini ciklus, a epicentar ovog dela sezone svakako će biti dueli sa Galatasarajem i Broze Bambergom. Eventualne dve pobede u dvorani Aleksandar Nikolić otvorile bi put do četvrtfinala Evrolige. Trener Zvezde sa svojim saradnicima ima zadatak da rehabilituje i osveži ekipu bez ikakvog odmora. A CSKA je svoje protivnike navikao na poraze u Moskvi, toliko da je čudo kad je ishod drugačiji.