Madrid svakome može da poLjulja sampouzdanje

Skener 10. mar 201710:00 > 10:29
Turkish Airlines EuroLeague

U Evroligi postoji nekoliko gostovanja na kojima protivnik unapred računa na poraz. Duel protiv Reala u Madridu je jedan od takvih slučajeva. U dvorani u centru španske prestonice ne postoji ekipa u Evropi koja sebe može nazvati favoritom.

Ipak, igrače Crvene zvezde predvođene trenerom Radonjićem ove sezone bilo kakve kalkulacije nisu zanimale, svakoj utakmici u Evroligi su pristupali sa željom da pobede i jasnom idejom kako da to urade. I često su uspevali, čak i u onim situacijama kad su valjda smo oni mogli da vide put do uspeha. Zbog svega toga, ko može da otpiše Zvezdu u Madridu?!

Nije prvi put u poslednjih nekoliko sezona da Real dočekuje meč sa crveno-belima posle serije poraza. U sezoni 2014/2015. imali su nekoliko vezanih neuspeha u domaćem prvenstvu, Marka je pisala da će Pablo Laso dobiti otkaz. Ekipa je tada došla u Kombank arenu i zahvaljujući seriji trojki u finišu treće četvrtine dobila utakmicu (79:72). Kasnije su postali šampioni Evrope upravo u Madridu.

Trenutno je Real u seriji od tri poraza. Gran Kanarija ih je preslišala u Vizink centru, zatim je usledio šokantan neuspeh u Istanbulu protiv Galatasaraja, pa prepuštanje prve pozicije u Endesa ligi porazom od vrlo neprijatne ekipe Tenerifa na Kanarskim ostrvima.

Upravo ovaj poslednji duel može da predstavlja pravu pripremu ekipe Pabla Lasa za okršaj sa Zvezdom. Tenerife su ekipa slična crveno-belima, nemaju zvezdu tima sa 20 poena u rukama, ali zato su čudesno uporni, agresivni i ukomponovani u odbrani. Mleli su Madriđane punih 40 minuta, vodili sve vreme i slavili sa 75:64. Real je četiri puta ove sezone ostajao na 70 poena i manje. Pored pomenutog duela, to su bili i mečevi sa Darušafakom (68), Crvenom zvezdom (70) i Baskonijom i Endesa ligi (62). Sve mečeve su izgubili dvocifrenom razlikom.

Činjenica je da kalendar većine evroligaških ekipa ove sezone podseća na NBA ligu, ali nijedna ekipa nema toliko NBA elemenata kao Real. Pablo Laso u potpunosti rotira igrače u skladu sa principima najjače lige na svetu. Utisak je da Real ima ubedljivo najširi igrački kadar u Evroligi. Na raspolaganju je čak 13 košarkaša koji bi u većini ekipa u Evropi bili u startnoj petorci.

Posle odlaska Serhija Rodrigeza u Filadelfiju, prvi igrač ekipe i definitivno je postao Serhio Ljulj. On predvodi najbolji napad Evrolige. Najbolji je strelac i asistent ekipe, ali je i napaja svojom neverovatnom energijom. Nešto poput evropskog Rasela Vestbruka. Iako Real postiže više od 86 poena po utakmici, samo Ljulj (16,7) i Entoni Rendolf (10) imaju dvocifren broj poena u proseku. To pokazuje koliko Pablo Laso kalkuliše sa minutažom košakaša tokom utakmice. Njegova ideja je očigledno da sačuva svežinu ekipe za najvažnije mečeve u završnici, pa ne odstupa od unapred pripremljene minutaže i izmena ni po cenu poraza. Uostalom, ovo je još period sezone u kome porazi nisu toliko skupi.

Gran Kanarija i Tenerife su ozbiljne ekipe, ali je poraz od, u svakom smislu, nekompletnog Galatasaraja, teško objašnjiv. I to posle najduže serije pobeda neke ekipe u Evroligi ove sezone (devet). Imali su u Abdi Ipekčiju minus od 18 poena, zatim za samo šest minuta došli do preokreta, da bi u poslednja dva minuta jednom šutnuli na koš iz igre, i to Dončić uz zvuk sirene za
produžetak.

Real je osvojio Kup kralja u februaru, ali da su se sudije mešale u svoj posao, ispali bi još u čletvrtfinalu protiv Andore. Napravile su dve takve greške u korist Reala, da se legitimno postavljalo pitanje zle namere. Ljulj i Rendolf su bili najzaslužniji za osvjanje prvog trofeja. Bivši igrač Lokomotive Kubanj igra u proseku samo 20 minuta ove sezone u Evroligi, ali kad je na parketu ima 

veliki broj šuteva, skače, udara rampe… U plej-ofu i na eventualnom Fajnal foru trebalo bi očekivati njegovu značajniju ulogu.

Real je prošle sezone imao velikih defanzivnih problema, pa su fizički osnažili ekipu dovođenjem Rendolfa i Hantera pod košem. Madriđani su trenutno sedma najbolja odbrana Evrolige, što je sasvim pristojan učinak za ovu ekipu kojoj je ipak napad primarno oružje.

Nestvarno dobre igre Luke Dončića mogle bi da budu i ključna prevaga u korist Reala u eventualnom napadu na titulu prvaka Evrope, pošto je on još jedna opcija više za neizvesne završnice. Izrazito je hladnokrvan ovaj 18-godišnjak sa rutinom veterana. Od Gustava Ajona Laso ima gotovo garantovanih 10 poena i pet skokova, a Jonas Mačiulis je sa 54 odsto najprecizniji trojkaš Evrolige. On je igrač koji može da bude glavni na terenu, kao u reprezentaciji Litvanije, ali i da igra odbranu, skače i ponekad šutne trojku, kao u Real Madridu. Rudi Fernandez šutira katastrofalnih 38 odsto za dva i 33 odsto za tri poena, pa se više okrenuo asistencijama iz pik en rola. Ipak, daleko je to od učinka koji se očekuje od igrača sa višemilionskim ugovorom.

U Beogradu je napadačku utakmicu karijere odigrao Džef Tejlor, za koga je, uprkos napretku u tom elementu, i dalje šokantno da šutira trojke 7/10. Ipak, kad vas napada Real, negde morate da rizikujete, Radonjić se odlučio da ostavlja prostora Tejloru, njemu se osladilo, ali je Zvezda pobedila.

Bila je to jedna od najzrelijih igara crveno-belih u sezoni prepunoj čuda. Real je poslednji put vodio u 12. minutu, a onda je Zvezdina odbrana podigla zid oko obruča i meč je završen sa 82:70. U večerašnjoj utakmici neće biti Stefana Jovića, dok je Nemanja Dangubić još u fazi povratka na parket. Međutim, zanimljivo je da su Čarls Dženkins, Stefan Jović, Branko Lazić i Nejt 

Volters po naprednoj statistici najbolji defanzivci na spoljnim pozicijama u čitavoj Evroligi.

Pablo Laso je uoči meča izjavio da je cilj ekipe da što pre obezbedi jednu od prve četiri pozicije koje garantuju prednost domaćeg terena u četvrtfinalu. Posle serije poraza, Madriđani će svakako biti na nešto višem nivou borbene gotovosti nego inače. Prošle i pretprošle sezone Zvezda je doživela dva teška poraza u španskoj prestonici (85:61, 98:71). Večerašnja utakmica je kod većine Zvezdinih navijača već otpisana kao ona na kojoj se očekuje siguran poraz i potencijalno se čuva energija za bitnije mečeve u borbi za plej-of. Ipak, Radonjić i njegova ekipa tako ne razmišljaju, što se pokazalo kao pristup vredan pete pozicije na tabeli ekstremno naporne Evrolige. Nema razloga da sad bilo šta menjaju.