Zvezda u Milanu – samo rezultat stvara utisak

Skener 17. mar 20174:12 > 4:16
Turkish Airlines EuroLeague

Velika seoba Zvezdinih navijača u Milano, pod indirektnom komandom njihovog košarkaškog patrijarha Radonjića, na kraju je završena onako kako je započela i odvijala se, pesmom.

Igrači Crvene zvezde imali su hroničnu obavezu prema sebi, ali za jedan gostujući meč i neuobičajeno veliku prema navijačima, da zabeleže pobedu protiv Armanija. Pošto im je pouzdanost jedna od vrlina, sada su na korak bliže plasmanu u četvrtfinale Evrolige. Ključna reč u novom evropskom trijmufu crveno-belih je strpljenje. A delovalo je da neće biti potrebe za bilo kakvim čekanjem u Mediolanum forumu.

Prva četvrtina je bila tako karakteristična. Šest ukradenih lopti iz ruku Milaneza, brzi pasovi u napadu, nekoliko pogođenih šuteva spolja, mirisalo je na radni dan bez stresa za crveno-bele. Olakšavajuća okolnost za Zvezdu svakako su bile povrede Kalnietisa i Simona, dvojice igrača koji su izuzetno bitni za organizaciju napada Emporio Armanija. Na startu je maksimalno pritisnut Riki Hikman koji je poklonio tri lopte. Napad Zvezde funkcionisao je i bez Jovića.

Izlazak Dženkinsa zbog dva brza faula dao je nagoveštaj problema, kao i nekoliko izgubljenih lopti u drugoj četvrtini, za lake poene domaćina iz kontre. Ipak, razlika nije mnogo trpela. I dalje je bila dvocifrena.

U drugom poluvremenu ekipa Jasmina Repeše zaigrala je mnogo agresivnije u odbrani i napad Zvezde je postao problematičan. Nisu igrači Dejana Radonjića uspevali da gurnu loptu pod koš za Kuzmića, igra iz pik en rola nije finkcionisala i mnogo se svodilo na igru jedan na jedan, što apsolutno nisu rešenja koja Radonjić traži. Dženkins je predugo sedeo na klupi zbog dva faula, pa su onda on i Gudurić zaradili treću ličnu u roku od 30 sekundi i alarm se uključio. Bilo je mnogo teških šuteva za tri poena, a na drugoj strani je Armani pronašao unutrašnju igru preko Mačvana.

Nisam siguran koliko je Nejt Volters drag navijačima Crvene zvezde. Često sporo organizuje akcije, ponekad se stekne utisak da će izlizati loptu i pohabati parket od silnih driblinga. Ipak, treba imati u vidu da je on košarkaš koji može da kreira pre svega za sebe i da ne može mnogo da razigra ostale na parketu.

Nije ni posebno dobar šuter za tri poena, ali ne forsira. Ipak, njegove dve trojke u trećoj četvrtini bile su svojevrsna infuzija za malaksalu Zvezdinu igru u napadu. A tek ona koju je pogodio Milko Bjelica i na taj način podigao svoj procenat šuta za tri u Evroligi ove sezone sa 16 na 17 odsto.

U igri lišenoj željenih rešenja u napadu, tih devet poena su održali Zvezdu na površini i razlika je uoči poslednjih deset minuta i dalje bila dvocifrena. Ipak, utakmica je sve više podsećala na onu sa Bambergom.

Protiv Nemaca je Zvezda odigrala 25 minuta perfektne košarke, u milanskom Forumu se ta minutaža smanjila. Na početku poslednje četvrtine, crveno-beli su izgubili četiri lopte za četiri minuta, Armani je napravio seriju od 10:0 i stigao do izjednačenja 60:60. Ponovo je vesnik preokreta bio Davide Paskolo, kao i u velikim pobedama Milaneza protiv Olimpijakosa i Darušafake.

Verujem da su ga mnogi sad prvi put gledali i da im ništa nije bilo jasno. Ako mu je Đorđo Armani progledao kroz prste za estetiku pokreta, ko smo mi da mu sudimo?! Paskolo je visok 203 centimetra (verujem da su uspeli da ga nateraju da se ispravi prilikom merenja), ali je vrlo inteligentan i koristan za ekipu, a niko ne može da mu zabrani kako će da šutira na koš. U seriji od 10 poena, on je dao četiri.

Na parketu je postalo haotično i Dejan Radonjić je morao brzo da složi planiranu petorku za kraj. Prvo je ušao Gudurić, pa Kuzmić i na kraju Dženkins sa četiri faula. Jasmin Repeša je sve vreme igrao sa nižom petorkom, sa Paskolom na poziciji četiri a Meklinom na mestu centra. Takva petorka znala je čuda da napravi u poslednjim četvrtinama ove sezone. Ipak, utisak je da je hrvatski trener zaboravio Mačvana na klupi. Ušao je tek na dva minuta pre kraja meča.

U međuvremenu, strpljenje je počelo da se isplaćuje crveno-belima. Dve slične akcije u kojima je došlo do preuzimanja, da Sanders ostane na Kuzmiću, i Zvezdin centar bio je nemilosrdan. Više nije bilo prostora za improvizaciju, skoro svaka akcija bila je za pouzdanog momka iz Doboja. Na drugoj strani usledilo je nekoliko odličnih defanzivnih poseda, pa je vraćena kontrola utakmice.

Hikmen je trojkom pokušao da vrati Armani (65:68), ali je Kuzmić na drugoj strani već uveliko zakucao zastavicu u reketu protivnika i samo je prosleđivao loptu u koš. Simonović je imao nekoliko mučnih prodora tokom drugog poluvremena, ali je njegova trojka označila početak slavlja za oko tri hiljade Zvezdinih navijača na tribinama Foruma. Kuzmić je postigao 11 poena u poslednjoj četvrtini.

Moglo bi se reći da je ovo bila najslabija igra Crvene zvezde u nekoj evroligaškoj pobedi ove sezone. Ali, u periodu sezone kad je svaka nova utakmica važnija od prethodne i odlučuje mnogo, samo rezultat kreira utisak. Realno, crveno-beli su odigrali izuzetnu prvu četvrtinu, u drugoj im je već padala koncentracija, veći deo treće i početak četvrte četvrtine bili su mučenje.

Međutim, ove sezone su naučili da pobeđuju i da budu staloženi kad je najvažnije, pa su u završnici bili pametni i racionalno birali akcije. Odsustvo Jovića svakako smanjuje sposobnosti ekipe da u većem delu meča bude u pravom ritmu, posebno u napadu. I protiv Bamberga i protiv Armanija bilo je minuta u kojima se činilo da Zvezda ima prilično male šanse da poentira.

Dangubić se vraća iz povrede i biće mu potrebno vreme za pravi ritam, Mitrović igra promenljivo i u zavisnosti od protivnika, Tompson je za 35 sekundi u Milanu zaradio dva faula i više se nije vraćao u igru… Istupanje Marka Gudurića u utakmici u Milanu bilo je od ključnog značaja za Zvezdin napad i uglavnom je bio siguran u organizaciji igre.

Branko Lazić je radio prekovremeno, čak 36 minuta je uglavnom gledao protivnike pravo u oči, nije im dozvoljavao da pobegnu. Usled dužine sezone, Zvezdin najveći kvalitet je taj što kad jedan igrač padne u formi, neko drugi to nadoknadi. Jedino možda Kuzmić ne dozvoljava da mu se bilo ko meša u posao, najkonstantniji je.

Podrška koju su igrači Crvene zvezde imali u Milanu bila je na nivou Fajnal fora. Jedino na završnom turniru Evrolige možete da vidite toliki broj navijača koji dolaze iz druge zemlje. Zvezdine neverovatne igre, važnost utakmice i atraktivnost Milana kao grada uticali su da nekoliko hiljada navijača iz Beograda dođe da podrži ekipu. I njihov uticaj na rezultat je svakako bio prisutan, posebno u kriznim trenucima utakmice, mada se učinilo da je ovakva atmosfera na momente terala i igrače Milana da dodatno zapnu.

Zvezda je sada na učinku 15-11 i šestoj poziciji na tabeli Evrolige. Dve pobede na četiri utakmice trebalo bi da budu dovoljne za plasman u četvrtfinale. Ipak, Zvezda za razliku od svih ostalih timova u Evroligi, u ovom periodu igra utakmice sezone, u plej-ofu ABA lige.

Budućnost je na programu u nedelju, pa onda u sredu sledi duel sa Olimpijakosom u Areni, a već u petak se igra u Barseloni. U utorak 28. marta sledi gostovanje u Morači. Svi do sada napravljeni rezultati mogu da izgube na značaju za nepunih mesec dana.

Zbog toga i nema vremena za analize, već samo za pripremu narednih utakmica. Iako je ova ekipa pokazala da najčešće ume da pronađe put do pobede nevezano za okolnosti, učešće Jovića u ključnim utakmicama značajno bi povećalo konstantnost i sprečilo padove u igri Crvene zvezde.