Teško će Markus golim rukama na Zvezdu

Skener 18. mar 201722:21 > 22:34
aba league

Crvena zvezda ima 15 pobeda u Evroligi, Budućnost je izgubila svih osam utakmica u Evrokupu. Crveno-beli su bili konstantni u ABA ligi, dok su Podgoričani gubili i od MZT-a, Karpoša, Mornara...

Ekipa Dejana Radonjića je oba puta pregazila Budućnost u regularnom delu sezone. Ipak, ništa od navedenog ne predstavlja garanciju da će Crvena zvezda proći u finale ABA lige, takmičenja koje je apsolutni prioritet Beograđana. Sve te silne pobede u regionalnom takmičenju donele su im jednu prednost, odlučujuću utakmicu kod kuće ako bude bilo potrebe za njom.

I posle pobeda nad Realom, CSKA, Makabijem u Crvenoj zvezdi su pričali o polufinalu i finalu ABA lige. To je i logično jer je regionalno takmičenje jedini put do Evrolige i naredne sezone. Novi, bogatiji model Evrolige stvorio je ogromnu razliku između onih koji je igraju i onih drugih. To znači i veći pritisak za Zvezdin tim, jer je duel protiv Budućnosti zapravo prvi koji ove sezone zaista moraju da dobiju. Međutim, bilo je već situacija u Evroligi u proteklih nekoliko kola kad su crveno-beli imali obavezu trijumfa kako bi se održali iznad crte za plej-of. I uvek bi bili uspešni. Reč je o mečevima sa Galatasarajem, Brozeom i Emporio Armanijem. Nisu sva tri odigrana savršeno, ali pobede se uglavnom nisu dovodile u pitanje.

Jedan od glavnih kvaliteta Dejana Radonjića je taj što je stvorio ekipu koju apsolutno ne zanima koliko je utakmica važna i koji je protivnik sa druge strane. Naravno, bilo je mečeva u drugom delu ABA lige u kojima se kalkulisalo sa energijom igrača, ali kad se igraju važni mečevi, pritisak skoro da ne predstavlja komponentu na parketu. Košarkaši izađu na teren, rade ono što najbolje znaju iz sve snage, pravi način da se ne razmišlja o moranju. Zapravo, poslednji meč koji je Crvena zvezda Dejana Radonjića izgubila, a da se poraz može povezati sa pritiskom, bio je duel protiv Darušafake u Kombank areni prošle sezone u Evroligi. U drugom poluvremenu su crveno-beli promašili praktično sve i na kraju su ubedljivo poraženi. Ipak, Fenerbahče je pobedio Efes pa se Zvezda plasirala u četvrtfinale. U prošlosti je bilo više takvih slučajeva. Naravno, duel sa Cibonom u polufinalu ABA lige je bio najizraženiji.

Crvena zvezda i Budućnost imaju najbolje procente šuta za dva poena u ABA ligi (57 i 55 odsto). Uz Cedevitu. najboljji su i u šutu za tri (Zvezda 37, Budućnost 36 odsto). Međutim, u svim ostalim statističkim parametrima, crveno-beli su značajno bolji od Podgoričana. To i nije neobično ako se ima u vidu da je Radonjićev tim bio zaista dominantan u regularnom delu sezone. Ono što najbolje opisuje igru Crvene zvezde jesu asistancije i ukradene lopte, u ta dva segmenta su apsolutno prvi na Jadranu. Dakle, timska i agresivna košarka za koju uglavnom protivnici nisu imali rešenja. Neće Zvezda odstupiti od takve igre ni u polufinalu.

U Budućnosti su imali velike planove za ovu sezonu, a za ostvarenje glavnog cilja još nije kasno. Naravno, reč je o osvajanju ABA lige. Ekipa je prilično ojačana. Vratili su se Savović i Rejnolds, na poziciji centra angažovan je zvučni Šon Džejms, ali i talentovani Nikolić iz Huventuda, Vranješ je stigao da unapredi šut ekipe, Gordić da pomogne iskustvom u organizaciji igre, a glavna uloga namenjena je Markusu Vilijamsu. Ovaj plejmejker je u polufinalnoj seriji protiv Partizana u sezoni 2014/2015. postizao ključne poene za Zvezdin konačni trijumf i plasman u Evroligu. Ipak, uzdati se u Markusovu genijalnost je prilično kockanje, jer nema baš konstantnost u igri. Još dok je na početku sezone Vlado Šćepanović bio trener, pričalo se o otkazu Vilijamsu. Ipak, on je drugi najbolji strelac ekipe u ABA ligi (10,5 poena) i ubedljivo najbolji aisstent (6,3).

Iskusni grčki trener Ilijas Zuros jeste malo stabilizovao ekipu, ali je bilo neobjašnjivih i u drugom delu sezone. Najbolji strelac tima je Boris Savović i on je možda i jedina individualna prednost Budućnosti u odnosu na crveno-bele. Opasan je i sa niskog posta i ima pristojan šut. Ostali visoki igrači Budućnosti teško mogu sami da kreiraju poene. Klasen je tokom sezone zamenio Džejmsa, vredan je skakač i borben igrač, ali ništa više od toga. Subotić i Nikolić su pirilično snažni ali za njih se ne igra mnogo akcija i svoju šansu traže eventualno posle ofanzivnih skokova. Subotić je i na 30 odsto šuta za tri. Utisak je da je spoljna linija ipak jači deo ekipe. Suad Šehović šutira trojke 45 odsto, dok su Rejnolds, Popović i Sead Šehović na oko 40 odsto. Naravno, mnogo toga zavisi od inspiracije Markusa Vilijamsa, koji je šutnuo najveći broj trojki od svih igrača Budućnosti, a u proseku svaku treću je pogađao. Nemanja Gordić sezonu je počeo povređen, ali i dalje je izuzetan u pik en rolu i ima iskustvo igranja važnih utakmica.

Šta su pokazale dve utakmice između Crvene zvezde i Budućnosti u regularnom delu sezone? Sredinom decembra crveno-beli su odučili od košarke domaćina u Morači. Bilo je 77:54. Da visoki igrači Budućnosti nisu pokupili 10 ofanzivnih skokova i nekoliko puta posle toga poentirali, pitanje je da li bi i toliko poena Budućnost postigla. Naterani su na samo 38 odsto šuta za dva, prinuđeni da šutnu čak 29 trojki (šest više od prosečnog broja pokušaja ekipe). Zvezda je standardno imala veliki broj poena iz kontranapada.

Pre nekoliko dana ekipe su ponovo odmerile snage u poslednjem kolu regularnog dela sezone. Ovoga puta je Budućnost bila ravnopravna u prvom poluvremenu. Igralo se u brzom ritmu, Podgoričani su pogađali trojke i dugo bili u egalu. Ipak, u drugom poluvremenu su crveno-beli „zaratili“ i dozvolili svega 21 poen rivalu. Ponovo je Budućnost morala da šutne mnogo trojki (30) i izgubili su 17 lopti. U obe utakmice Zvezda je bila bolja u skoku (37:30, 31:20).

Ilijas Zuros i Dejan Radonjić imaju slične osnovne košarkaške principe. Obojici je odbrana primarna i slično raspoređuju minutažu igrača, trudeći se da svi imaju dovoljno energije za jaku igru u defanzivi. Zuros nikad nije insistirao na brzoj košarci, ali čini se da Budućnost protiv Zvezde ima šanse samo ako ubrza napade, a Markus Vilijams kod sebe bude imao prepoznatljivu magiju. Naravno, Zvezdina spoljna linija koja je samlela i mnoge zvučne protivnike u Evroligi biće maksimalno fokusirana na bivšeg saigrača. U prvom poluvremenu u Pioniru postigao je 11 poena (tri trojke).

„Mobilizacija“ i „egzistencija“ bile su reči koje su upotrebili Nebojša Čović i Dejan Radonjić kako bi podsetili navijače na važnost duela u završnici ABA lige. Zvezda je ove sezone odigrala 26 utakmica u Evropi, a Budućnost samo osam i to je velika razlika u potrošnji ekipa. Ipak, Zvezda je tih 26 utakmica iskoristila da stvori jednu od najboljih odbrana u Evropi i da stekne samopouzdanje koje pomaže da se dobiju utakmice koje bi se u prošlosti i izgubile. Budućnost ove sezone praktično i nije odigrala neku veliku utakmicu, a posebno ne ovako značajnu. Podgoričani su u jakim utakmicama ABA lige oba puta savladali Partizan, jednom Cedevitu i oba puta su poraženi ubedljivo od Crvene zvezde. Crveno-beli su poraženi samo jednom od Partizana. U poslednjih sedam međusobnih utakmica Zvezda je šest puta pobedila Budućnost.

Na osnovu svega što smo imali prilike da vidimo ove sezone, Budućnost ne bi trebalo da ima bilo kakve šanse protiv Zvezde, jer je ekipa slične konfiguracije, ali na nižem nivou. U korist im ne ide ni činjenica što ih Dejan Radonjić izuzetno poznaje. Šanse Podgoričana mogu da porastu u slučaju da Markus Vilijams podseti na stare dane i da Boris Savović maksimalno iskoristi svoje prednosti u odnosu na Zvezdine četvorke. Ipak, veća verovatnoća je da će Zvezdina konstantna odbrana razoružati rivala i da će crveno-beli već posle meča u Morači obezbediti finale.

Prva polufinalna utakmica između Crvene zvezde i Budućnosti na programu je u dvorani Aleksandar Nikolić u nedelju od 19 časova, druga utakmica je devet dana kasnije u Podgorici, a eventualni treći meč odigrao bi se 4. aprila u Beogradu.