Uniks – pobeda nije obaveza, ali je potreba

Skener 31. mar 20173:15 > 3:17
Turkish Airlines EuroLeague

Veliki je bio broj rezultata koji je mogao da pogura Crvenu zvezdu u četvrtfinale Evrolige. Praktično nijedan nije bio povoljan u poslednjih nekoliko kola, pa se došlo do paradoksalne situacije.

Da rezultat crveno-belih u pretposlednjem kolu nema nikakav uticaj na plasman dalje, već da se čeka poslednje kolo i meč sa Darušafakom u Istanbulu. Utakmica Crvena zvezda – Uniks biće odigrana u svojevrsnom vakuumu apsurda.

Međutim, ako je neko pokazao da nema nebitnih utakmica u Evroligi, onda su to košarkaši Broze Bamberga. Poštovali su pre svega sebe, zatim navijače i na kraju takmičenje u duelu sa Darušafakom, ali to nije mnogo vredelo, ponovo su izgubili u neizvesnoj završnici. Uticale su njihove greške, sudijsko simpatisanje Darušafake i nedostatak sreće. Igrači Dejana Radonjića sada imaju istu obavezu, da ispune tri osnovna postulata sporta, uz još jedan dodatni, da ispoštuju i ono što su košarkaši Bamberga radili u četvrtak uveče. Bar pristup uglavnom nije bio problem kod ove Zvezdine ekipe. 

Iako utakmica u Kombank areni na prvi pogled dolazi u nezgodnom terminu za crveno-bele usled gustog rasporeda, a umanjena vrednost pobede će stvoriti možda i neobičnu atmosferu u hali, oni će zapravo imati idealnu priliku da odigraju za svoju dušu, da se rasterete, nadigravaju sa individualno talentovanim protivnicima i da možda baš protiv tima iz Kazanja pronađu izlaz iz napadačke krize. Da počnu da pogađaju otvorene šuteve i smire ruku uoči najvažnije nedelje u sezoni, kad će se igrati dve eliminacione utakmice protiv Budućnosti i Darušafake.

Možda je baš ovakva utakmica idealna da promeni težak trenutak u kome se Crvena zvezda neočekivano našla u ključnom delu sezone. Na poslednje tri utakmice Crvena zvezda je u proseku ubacivala manje od 60 poena. Odsustvo Jovića zbog povrede leđa je počelo prilično da se oseća. Njega neće biti na parketu ni u petak. Ipak, Uniks je u seriji od 11 uzastopnih poraza u Evroligi, akcenat je uveliko na regionalnom VTB takmičenju. Ekipa predvođena Kitom Legfordom uvek je raspoložena za napadačko nadmudrivanje. Može se reći da je duel sa Uniksom trening utakmica koja ne nosi obavezu, već potrebu da se pobedi, posle tri vrlo teška poraza u nizu.

U prvom delu sezone tim Jevgenija Pašutina slavio je pogotkom Kita Lenforda u završnici. Uniks igra prilično jednostavnu košarku zavisnu od pik en rola koji Kolom i Lengford igraju sa Parahovskim ili Latevijusom Vilijamsom. Crveno-beli su u Kazanju to uglavnom dobro branili, pa su i vodili u većem delu meča. Greške u samoj završnici i strelac kakav je Lengford ostavili su pobedu u Kazanju, a crveno-beli su dobili noćenje na aerodromu. U odnosu na taj meč nema Orlanda Džonsona (otišao) i Kajmakoglua (povređen) u timu Uniksa, ali su se oporavili Koti Klark i Anton Ponkrašov, dok je ekipu pojačao Danilo Anđušić, koji je blistao u Parmi iz Perma.

Uniks se nalazi na pretposlednjoj poziciji na tabeli Evrolige pa se u skladu sa tim ekipa statistički ne ističe. Defanzivno je samo Armani lošiji od njih, dok im je napad peti najlošiji u elitnom takmičenju. Igraju u četvrtom najsporijem ritmu u Evroligi. Šutnuli su najmanji broj trojki, poznato je da je Lengford ljubitelj poludistance i prodora. On je apsolutni lider ekipe i tokom cele sezone najbolji strelac Evrolige. Na svim utakmicama na kojima je igrao, imao je dvocifren učinak u poenima. Kino Kolom je seriju odličnih igrara prekinuo u duelu sa Žalgirisom, ali je u VTB ligi protiv Avtodora zabeležio čak 13 asistencija. Parahovski se poigravao sa protivničkim centrima sa 30 poena i 10 skokova, uz šut iz igre 15/17. Njih trojica su i najvažniji igrači ekipe. Latevijus Vilijams je vrlo okretan centar koji iz pik en rola može da uhvati loptu visoko iznad obruča, Banić je iskusan i nezgodan u šutu sa poludistance, Antipov i Panin su zaduženi za šuteve za tri poena, a Ponkrašov i Voronov za dobru odbranu. Koti Klark se teško povredio na početku sezone, inače bi bio koristan operativac i u odbrani i u napadu.

Uniks je iskusna ekipa, ali su već odavno bez šansi za veliki rezultat u Evroligi, pa utakmicama pristupaju nekako rutinski. Sa individualnim kvalitetom Lengforda i još nekolicine igrača mogu svakome da stvore problem. U seriji poraza su bili blizu uspeha i protiv Reala, Panatinaikosa, Efesa, Žalgirisa…

S obzirom na sve okolnosti, ne treba očekivati suviše intenzivnu utakmicu, jer obe ekipe očekuju važnije utakmice u narednim danima i nedeljama. Zvezda uoči sudbonosne nedelje ima priliku da vrati svoju igru, pre svega u napadu. Prethodne tri utakmice su bile veoma važne, a naredni dueli će biti još značajniji. Zbog toga u meču sa Uniksom igrači mogu malo i da uživaju i da pokušaju da se napune samopouzdanjem. Pobeda nije moranje, ali je u specifičnom trenutku zaista potreba.