Zapad: Teško je ratovati sa Voriorsima

Skener 16. apr 201712:30 > 12:48
Getty Images/Ezra Shaw

Suštinski i nema velike razlike između Istočne i Zapadne konferencije u poslednje dve sezone NBA lige. Iako je na Zapadu svakako bila veća koncentracija kvaliteta, na kraju bi jedna ekipa bez većih problema osvajala konferenciju.

Golden Stejt Voriorsi sada su još jači, pa se postavlja pitanje da li iko može da ih ugrozi u plej-ofu 2017. Najzanimljivija serija prvog kola trebalo bi da bude ona u kome će se nadigravati dva glavna kandidata za MVP nagradu.

Hjuston Rokits (3) – Oklahoma Siti Tander (6)

Džejms Harden protiv Rasela Vestbruka. Jedna od dve istorijske sezone biće završena posle ove serije. Posle svega što se dešavalo u regularnom delu sezone, možda glavno pitanje glasi „Kako Oklahoma nikada nije bila šampion NBA lige“? Očigledno su bili suviše mladi.

Harden je dobio novac i ulogu koju zaslužuje a koju nije mogao da dobije u Oklahomi. Ipak, rivalstvo između njega i Vestbruka ne može da se poredi sa onim koje je Ras ove sezone izgradio sa Durentom. Kad je Harden odlazio Vestbruk se oštro protivio tome i njih dvojica su u prilično dobrim odnosima. Naravno, neće čuvati jedan drugoga, za te poslove će pre svega biti zaduženi Patrik Beverli (Vestbruk) i Andre Roberson (Harden). Beverli je ovek koji je pre nekoliko sezona uspeo da uzrokuje prvu povredu u karijeri Rasela Vestbruka.

Hjuston igra u trećem najbržem ritmu u ligi, sa drugim ofanzivnim rejtingom. Ubacili su neverovatnu 1181 trojku u regularnom delu sezone. To je u proseku 14,4 iz nešto više od 40 pokušaja po utakmici. I nema nikakvog razloga da bilo šta menjaju u svojoj igri, sa šuterima kakvi su Gordon, Anderson, Lu Vilijams, pa i Trevor Ariza. Zanimljivo je da su Erik Gordon (146), Ariza (122) i Harden 121 treći četvrti i peti u ligi po broju pokušaja za tri poena u prvih šest sekundi napada. Prvi su naravno Stef Kari i Klej Tompson. Ekipa Hjustona ima učinak 21-0 u sezoni kad šutira preko 40 odsto za tri poena.

Na drugoj strani Oklahoma Siti Tander je skakačka sila. Najbolji su u tom segmentu u celoj ligi, a posebno se ističu u ofanzivnom skoku. Dolazak Tadža Gibsona samo je unapredio ono što su donosili Stiven Adams i Enes Kanter. Prednost Tandera svakako će biti u reketu, a trebalo bi očekivati veliki ofanzivni doprinos od Enesa Kantera, jer Rokitsi za njega i nemaju pravog čuvara. Nije isključeno da Bili Donovan tokom serije koristi Kantera i Adamsa zajedno u petorci. Hjuston će svakako pokušavati da brzom igrom onemogući Tander da nametne igru sa dvojicom visokih košarkaša.

Hjuston je bez dileme kvalitetnija ekipa, ali će Vestbruk ostaviti sve što ima na parketu kako bi nastavio svoju misiju „sam protiv svih“. Verovatno će u seriji imati prosek od nekih 45 minuta po utakmici, a broj poena, skokova i asistencija zaista je teško predvideti. Svojom neverovatnom energijom, a uz pomoć centarske linije i potencijalno korektnih šuterskih utakmica igrača poput Abrinesa ili MekDermota mogao bi da napravi problem Hjustonu. Rokitsi nisu dobra defanzivna ekipa i možda nemaju dovoljno plej-of čvrstine. Njihov svaki drugi šut iz igre je za tri poena. Ako ne bude dobrih procenata, a u finišu sezone su Harden, Gordon i Ariza bili na oko 30 odsto samo, ova serija bi mogla da bude izrazito neizvesna.

Rokits 4:3

Golden Stejt Voriors (1) – Portland Trejlblejzers (8)

Golden Stejt Voriorsi su najbolji napad i druga odbrana u regularnom delu sezone. U poslednjih 40 godina, samo su Čikago Bulsi u sezoni 1995/1996, Orlando Medžik (2009/2010.) i sami Voriorsi (2014/2015.) imali takav učinak. Imaju najbolji efektivni procenat šuta (56,4) u istoriji lige. U duelima sa plej-of timovima imaju učinak 32-10, sa apsolutno najboljim ofanzivnim i defanzivnim učinkom. Posle Ol star pauze dozvoljavaju samo 100 poena proivnicima na 100 poseda. I ima još mnogo parametara koji pokazuju da su Voriorsi najbolja ekipa ove sezone u NBA ligi i da su apsolutno prvi favorit za osvajanje titule.

Portland Blejzersi su dobili 17 od poslednje 23 utakmice. Dobra forma se poklopila sa dolaskom Jusufa Nurkića iz Denvera. Snažni momak iz Tuzle doneo je čvrstinu u reket i dodatnu opciju u napadu za Lilarda i MekKoluma. Portland je dobio trku sa Denverom za plasman u plej-of i sada mogu da se nadigravaju sa Voriorsima. Lilard će biti posebno inspirisan jer će prve dve utakmice igrati u rodnom gradu. Po brojkama, Portland je najlopija defanzivna ekipa koja je ušla u plej-of (21. u ligi). Ipak, u drugom delu sezone su za 4,2 poena u napadu i 3,6 u odbrani popravili svoj učinak na 100 poseda. Posle Ol stara drugi su po procentu šuta za tri poena u ligi. Alen Kreb (47 odsto) i Si Džej MekKolum (45) imaju najbolji procenat šuta u ligi za tri poena posle pauze.

Voriorsi su dobili sva četiri međusobna duela sa Portlandom ove sezone, ali te utakmice su bile odigrane u ranoj fazi sezone. Rezultat ako se saberu prve četvrtine je 146:104 za Voriorse, a treće četvrtine su bile prava noćna mora za Blejzerse (140:92). Voriorsi će svakako proći u drugo kolo plej-ofa, a da li će Portland bar malo zapretiti poprilično zavisi od upotrebljivosti Jusufa Nurkića. On sam kaže da nema bolove u povređenoj nozi i da želi da igra, ali se još očekuje zeleno svetlo lekarskog tima. Durent je u finišu regularnog dela sezone odigrao tri utakmice po tridesetak minuta i deluje da je sa njim sve u redu uoči početka plej-ofa.

Voriors 4:0

San Antonio Spars (2) – Memfis Grizlis (7)

Četvrti put u poslednjih sedam sezona San Antonio i Memfis odmeravaju snage. Prošle sezone Memfis je bio uništen povredama pa su Sparsi rutinski dobili sva četiri meča. Ove sezone Grizlisi su kompletniji, ali ipak ne kompletni. Nedostaje Toni Alen, koji je povredio mišić desne noge, a za ovu seriju je bio izrazito važan, jer je jedini od Grizlisa mogao da se koliko-toliko bori sa Kavaijem Lenardom. Ovako, ostavio je Vinsa Kartera da se pod stare dane muči sa jednim od najboljih igrača lige.

Prvu utakmicu su Sparsi dobili sa 111:82, iako je Memfis odlično šuterski započeo meč, a Mark Gasol bio praktično nezaustavljiv. Ipak, utisak je da je mlađi Gasol jedina prava prednost u napadu ovakvog Memfisa u odnosu na San Antonio. Zek Rendolf je šutirao samo 3/13 u prvoj utakmici i bez njegovog doprinosa Grizlisi u ovoj seriji nemaju šta da traže. Memfis je izuzetno oslabljen povredom Alena, kao i ranije teškom povredom Čendlera Parsonsa, pa su pozicije dva i tri itekako problematične.

https://youtube.com/watch?v=GusZHA9ucjU

Na drugoj strani, Sparsi su delovali kao ekipa koja se dosađivala u regularnom delu sezone, a sada je počeo onaj zanimljivi deo godine i mogu da počnu da igraju svoju pravu košarku. Najbolja odbrana lige samlela je Memfis u drugom poluvremenu i proizvela mnogo lakih poena u tranziciji. Sparsi deluju odlučno i potpuno sveže i spremno za plej-of. Grizlisiima će čvrstina Tonija Alena itekako nedostajati. To je čovek za koga je Kobi Brajant izjavio da ga je najbolje čuvao u karijeri. Memfis je ekipa koja će sigurno pokušati da odgovori, pre svega unutrašnjom igrom, ali deluje da nemaju dovoljno resursa da se suprotstave Sparsima u ovom trenutku.

Spars 4:1

LA Klipers (4) – Juta Džez (5)

Koliko je samo težak plej-of protivnik ekipa Jute Džez?! Imaju sve što je potrebno, širok igrački kadar, ozbiljan sistem igre, jednog od najboljih defanzivaca u reketu i možda ono najvažnije, iksusne igrače. Džordž Hil, Boris Dijao i Džo Džonson naigrali su se teških utakmica u doigravanju i biće odlična kombinacija sa mlađima Hejvordom, Hudom, Fejvorsom…

Već prvu utakmicu protiv Klipersa svojim šutem rešio je „Clutch Joe“. Sa 35 godina i u 15. NBA sezoni Džonson je odigrao 31 minut i postigao 21 poen, uz šut iz igre 9/14. Ako dobro pogledate poslednji napad Jute, jasno vam je da je trener Kvin Snajder savršeno podelio uloge i zna se ko šta radi. Kad je Kris Pol poentirao za izjednačenje, Džez je imao tajm-aut na raspolaganju, ali Snajder ga nije tražio jer je lopta već bila u rukama Džoa Džonsona.

Ekipa Doka Riversa bila je prilično zbunjena, Grifin je u odbrani uzeo Džonsona, Ingls je došao u blok i jednog od najpouzdanijih za neizvesne završnice preuzeo je Džamal Kroford, poslednji koji može da ga sačuva. Džonson je bacio „flouter“, Džordan je bio predaleko da udari rampu i lopta je uz malo sreće završila u košu za pobedu gostiju.

Trijmuf je doduše veoma skupo plaćen, jer se već posle 10 sekundi povredio Rudi Gober. U pitanju je istegnuće kolena i gotovo izvesno će propustiti nekoliko utakmica u ovoj seriji. Juta ima dobru zamenu za njega u liku Derika Fejvorsa, ali je i on sam u velikom delu sezone bio povređen. Vratio se na parket 7. aprila i igrao uglavnom oko 15 minuta po utakmici. Sinoć je posle 32 minuta na parketu jedva disao od iscrpljenosti, ali treći pik sa drafta 2010. će morati da preuzme više odgovornosti u duelima sa Diandreom Džordanom.

Prva utakmica je već nagovestila kakvu ćemo seriju gledati između Jute i Los Anđeles Klipersa, pošto i tim iz Kalifornije ima svoje adute koji znaju kako se igraju plej-of dueli. A imaju i trenera koji je bio NBA šampion.

Džez 4:3