Vizardsi i Seltiksi podižu rivalstvo na viši nivo

Skener 30. apr 201713:50 > 14:02
Maddie Meyer/Getty Images

Četvrtfinalni dueli Istočne konferencije nisu doneli nijedno iznenađenje i četiri najbolje ekipe su se plasirale u završnicu. Da je Rondo bio zdrav, Seltiksi bi možda i završili sezonu nešto ranije, ali su ovako preslišali Bulse u četiri meča zaredom.

Getty Images/Maddie Meyer

Vizardsima je jedna pobeda u gostima bila dovoljna da eliminišu Hokse, dok se Toronto mučio sa atipičnom ekipom Milvoki Baksa. Da su koju godinu stariji, možda bi i izbacili kanadski tim, ali za njih svakako ima vremena. Da li je zaista iko mislio da Indijana može nešto protiv Klivlenda?! Sada sledi ono pravo, polufinalne serije.

Boston Seltiks – Vašington Vizards

Potencijalno najuzbudljivija serija plej-ofa. NBA liga je postala poput carstva Branka Kockice, u njoj caruje drugarstvo. I dobri međuljudski odnosi, i dogovaranje igrača kako će se zajedno okupiti u ekipi i napasti titulu. U takvoj situaciji ljudi poput Drejmonda Grina ili Lensa Stivensona budu žigosani jer predstavljaju vreme kad su ligom harali igrači spremni na sve da bi pobedili. Vizardsi i Seltiksi ne važe za prljave ekipe, ali kad vide jedni druge, događa se neverovatna promena.

https://youtube.com/watch?v=9A2XphHNUuw

U poslednje dve sezone svašta se dešavalo u duelima između Bostona i Vašingtona. Markus Smart je prošle godine polomio nos Bredliju Bilu, a Džej Krauder optužio je bivšeg trenera protivnika Rendija Vitmena da ga je proklinjao tokom utakmice. Iste sezone Vol je isključen zbog duela sa Markusom Smartom. Ove sezone Krauder je posle druge utakmice regularnog dela sezone prstom uboo Vola u lice, a tokom samog meča je Bil dobio tehničku grešku zbog sukoba sa Smartom. Bostonska policija je posle te utakmice pojačala obezbeđenje ispred svlačionica dva tima. Uoči naredne utakmice Vizardsi su došli u dvoranu obučeni u crnu, što je trebalo da simbolizuje sahranu Seltiksa. Navodno, to je bila ideja Bredlija Bila. Tako nešto su u prošlosti radili i Niksi uoči meča upravo sa Seltiksima, ali su tada poraženi. Vašington je ovoga puta pobedio, ali je Ajzei Tomasu sve to bilo pomalo smešno. Samo je konstatovao: „Pa nije ovo sedma utakmica finala plej-ofa“! Prošlog leta Seltiksi su angažovali Ala Horforda na poziciji centra i to je bio pravi potez. Ipak, i Vizardsi su ga imali u svojim planovima kao slobodnog agenta. Pošto je Boston u pretprošloj sezoni sva četiri puta savladao Vašington, Džej Krauder je iskoristio priliku: „Naravno da nije želeo da ode kod njih, pa počistili smo ih prošle sezone“! Dakle, ustanovili smo da se Vizardsi i Seltiksi ne vole.

Boston Seltiksi su nekako pregurali Bulse, u seriji koja je počela tragedijom za njih, a nastavljena je srećnom okolnošću u povredi Ronda. Nije lepo radovati se tuđoj nesreći, ali da je Rondov palac bio u stanju da se druži sa basketarom, veliko je pitanje da li bi Seltiksi uopšte prošli u polufinale.
Ajzea Tomas je i u regularnom delu sezone imao problema sa Bulsima, ali je u ovoj seriji šutirao trojke 20 odsto. Postizao je 23 poena u proseku, skoro sedam manje od proseka iz regularnog dela sezone. Ipak, bili su to najteži dani u njegovom životu i trebalo bi očekivati bolja izdanja u nastavku plej-ofa. Al Horford je bio briljantan. Bio je plejmejker u telu centra, delio lopte, razigravao ekipu, poentirao kad je bilo potrebno.

Najveći problem Seltiksa i protiv Bulsa bio je defanzivni skok. Pokupili su svega 70,4 odsto dostupnih defanzivnih skokova i po tome su najlošija ekipa plej-ofa. I protiv Vizardsa će to biti veoma značajno. U regularnom delu sezone Al Horford i (18 poena po utakmici) i Džej Krauder (17,7) bili su veoma značajni igrači Seltiksa u mečevima sa Vizardsima. U regularnom delu sezone Seltiksi su igrali u veoma brzom ritmu, ali protiv Bulsa to nije bio slučaj, a ni protiv Vašingtona im jurnjava verovatno neće biti osnovna ideja.

Vizardsi su protiv Atlante postizali čak 20,7 poena po utakmici iz kontra-napada, najviše u prvoj rundi plej-ofa. U dve utakmice koje su dobili protiv Seltiksa tokom sezone ukupno su postigli 38 poena iz kontri, a u dva poraza svega 20 poena. Njihov procenat realizacije napada u prvih šest sekundi protiv Hoksa bio je izuzetnih 61 odsto, a kad bi igrali poziciono, 49 odsto. U regularnom delu sezone Seltiksi su dozvoljavali protivnicima da 14,6 odsto napada rešavaju u prvih šest sekundi i bili su među boljima u ligi. Bulsi su im ubacivali 10 poena po utakmici iz kontri. Doduše, Čikago nije baš neka trkačka sila, posebno ako imamo u vidu osustvo Ronda u dve trećine serije. Kontrola ritma utakmica, kao i čuvanje lopte biće ključni za Seltikse, jer je Vašington imao čak 9,2 ukradene lopte po utakmici protiv Atlante. A kad je tu ekstremno brzi Džon Vol, to samo znači lake poene u kontri.

Bitka spoljnih linija biće spektakularna. Očekuju se bolje igre Ajzee Tomasa nego u prvom kolu, jer je protiv Vašingtona postizao skoro 28 poena po utakmici u sezoni. Ejveri Bredli je namestio ruku u finišu serije protiv Bulsa, a njegovi defanzivni kvaliteti biće na testu protiv Vola i Bila. Trebalo bi
očekivati i veliku minutažu za Markusa Smarta, pre svega zbog zadataka u odbrani. Džon Vol i Bredli Bil su imali u proseku 40 poena protiv Seltiksa u sezoni, što i nije veliki prosek, ali treba imati u vidu da je Vol uglavnom razigravao ekipu. Protiv Hoksa su blistali i u utakmici broj šest su ubacili
zajedno 73 poena. Ipak, odbrana Seltiksa na spoljnim pozicijama je među najboljima u ligi biće mnogo veći izazov za tandem Vizardsa.

Gregory Shamus/Getty Images

Aduti Vašingtona u predstojećoj seriji predstojećoj seriji trebalo bi da budu i Oto Porter, koji je imao prosek od čak 17 poena protiv Seltiksa u sezoni, a posebno Markif Moris. Iza njega je teška serija sa Atlantom, u kojoj ga je Pol Milsap prilično mučio i uvaljivao u probleme sa faulovima. Ipak, Boston je za njega mnogo povoljniji rival. Veliki doprinos sa klupe mogao bi da ima i Bojan Bogdanović.

Serija bi zaista trebalo da bude spektakularna. Možda je glavno pitanje vezano za ishod kako će se Džon Vol i Bredli Bil snaći na agresivnu odbranu Bredlija i Smarta. Takođe, utisak je i da Vašington nema odgovarajućeg čuvara za Ajzeu Tomasa, dok su Seltiksi u prednosti i na centarskoj poziciji
gde će Horford igrati protiv Gortata. Vašington će pokušati da ubrza igru, na raketni pogon Džona Vola. Pored toga, protiv Atlante je šutirao 47 odsto za tri poena, što je za njegove standarde nestvarno. Protiv Seltiksa ne treba očekivati takve brojke, jer je u regularnom delu sezone imao učinak od 17,8 poena, 37 odsto šuta iz igre, a 15,4 odsto šuta za tri poena. Ova serija biće najbolji mogući test zrelosti Džona Vola i Bredlija Bila. Moraće da odigraju najbolje utakmice karijera kako bi uveli Vašington u veliko finale. Ipak, utisak je da Boston u ovoj seriji ima više prednosti. Još ako Ajzea namesti ruku…

Seltiks 4:2

Jason Miller/Getty Images

Klivlend Kavalirs – Toronto Reptors

Repriza prošlogodišnjeg finala konferencije. Reptorsi vole da misle da su sada spremniji da eliminišu Lebrona. Na papiru bi i trebalo da je tako, ali da li će biti na parketu. Otkako se vratio u Klivlend, Lebron Džejms ima učinak 28-4 u plej-ofu Istočne konferencije. Dva poraza doživeo je upravo u Torontu prošle godine.

Klivlend je postigao samo 26 poena više od Indijane, ali je dobio seriju sa 4:0. Kavalirsi su igrali koliko je bilo potrebno da prođu dalje i da obezbede sebi više od nedelju dana odmora uoči drugog kola. Prošle godine su isto uradili protiv Detroita, pa su u prvoj četvrtini protiv Atlante ubacili 30 poena a primili samo 19. Lebron Džejms je u proseku igrao 43,7 minuta protiv Pejsersa, ali to nije problem, jer je u poslednjih 20 dana odigrao samo te četiri utakmice. Klivlend je igrao mnogo izolacija, deđšavalo im se da imaju četvrtinu bez asistencije, odbrana je često bila problematična, ali su ipak prošli bez većih problema, jer je protivnik zaista bio nedorastao. Šta su Reptorsi pripremili ovoga puta?

https://youtube.com/watch?v=UTWd6ccOiU4

Pre svega, doveli su dvojicu igrača koji su unapredili odbranu, Serža Ibaku i Pi Džeja Takera. Njih dvojica bi trebalo najviše da čuvaju Džejmsa, posebno Taker. Verovatno će minute protiv Lebrona imati i Kerol, možda i Peterson. U prošlogodišnjoj seriji važna je bila povreda Valančiunasa. On je 

zbog povrede zgloba propustio veći deo serije, a na niskom postu bi mogao da bude prednost Reptorsa. U seriji protiv Baksa nije mnogo igrao, jer je trener Dvejn Kejsi sa Ibakom na poziciji pet odgovarao na mladu u brzu postavu Milvokija. Ipak, s obzirom da Klivlend nema autoritativnog centra u reketu, odmorni Litvanac bi mogao da bude prilično uticajan u ovoj seriji.

Kajl Lauri je tokom sezone operisao zglob šuterske ruke i u finišu serije protiv Milvokija nije mnogo ni šutirao. I on i Derozan su igrali vrlo promenljivo tokom prošlogošnje serije protiv Klivlenda. Jasno je da je Demar trenutno u mnogo boljoj formi, što je i logično, ali bez pravog Laurija, Reptorsi će teško pronaći put do pobede protiv Kavsa. Derozan je ove sezone prilično unapredio svoju igru, ali je kod njega uvek prisutan znak pitanja kad dođe plej-of. Baksi su ga često i udvajali, pa se otvarao prostor za ostale igrače, što su na smenu koristili Pauel i Ibaka. Predstojeća serija protiv Klivlenda trebalo bi da pokaže da li je spreman da bude u redu najvećih zvezda lige. Prošle godine je izvodio samo 5,5 slobodnih bacanja u proseku protiv Klivlenda, a prosek mu je skoro devet po utakmici. Moraće da bude vrlo agresivan.

https://youtube.com/watch?v=kcbiU02saWA

U odnosu na prošlo finale, Klivlend nije menjao startnu petorku, ali jeste igrače na klupi. Ipak, zna se da se najviše očekuje od Lebrona Džejmsa i Kajrija Irvinga koji su protiv Reptorsa u plej-ofu 2016. ubacivali preko 50 poena zajedno po utakmici. Utisak je da ni ovoga puta Toronto nema pravi odgovor, jer imaju tu nesreću da Lebron Džejms igra možda i najbolju sezonu u karijeri, a udvajanje nije dobra opcija jer je okružen fantastičnim šuterima za tri poena na svim pozicijama. Klivlend je protiv Indijane u trećoj utakmici ubacio čak 21 trojku. Možda Reptorsi budu u stanju da seriju učine bar malo neizvesnom, ali nije realno očekivati da izbace Klivlend iz plej-ofa.

Kavalirs 4:2