Golden Stejt – igrica koju ni Greg Popovič neće preći

Skener 14. maj 201713:23 > 13:27
Ezra Shaw/Getty Images

Golden Stejt Voriorsi i San Antonio Sparsi nisu igrali u plej-ofu NBA lige još od sezone 2012/2013. Tada je ekipa Grega Popoviča slavila sa 4:2 u polufinalu Zapadne konferencije.

Dominirali su Toni Parker i Tim Dankan, a Kavai Lenard je delovao iz drugog plana. Trener Voriorsa Mark Džekson stvorio je zanimljiv tandem Stef Kari-Klej Tompson, ali ih je Greg Popovič odličnom odbranom prilično limitirao, pa je Harison Barns imao prostora da bude možda i najboljih igrač serije za „ratnike“. Drejmond Grin ulazio je sa klupe i igrao desetak minuta u proseku.

U nedelju od 21.30 (SK1) počinje finalna serija Zapadne konferencije. Voriorsi su veliki favoriti protiv Sparsa. Zbog ogromnog talenta koji poseduju, pokrivenosti na svim pozicijama, povrede Tonija Parkera, problema sa zglobom koje ima Lenard… Ipak, od poslednjih 10 utakmica između dva tima, Sparsi su dobili šest. Mnogi bitni igrači na obe strane su propuštali te duele, pa je pitanje koliko se može zaključiti iz njih, ali mogu da posluže kao temelj nade ekipe San Antonija pred najzahtevniji poduhvat u svetu košarke trenutno, dobijanje plej-of serije protiv moćnog Golden Stejta. Borba protiv Voriorsa je kao neka neprelazna video-igra koja vam stalno postavlja teži nivo kad pređete prethodni. Ako se zaustavi Kari, tu je Durant, ako ni njega ne krene, Tompson ukroti vatru, a ako je i on u kontra-ritmu, pojavi se Drejmond Grin sa preko 50 odsto šuta za tri poena u ovogodišnjem plej-ofu.

Imaju li ovakvi Sparsi resurse da se suprotstave ovakvoj „aždaji“? Deluje da nemaju.

Prednosti Voriorsa

Kavai Lenard je imao četiri dana da odmori zglob koji je povredio u petoj utakmici protiv Hjustona. Trebalo bi da bude fizički spreman za okrašaje sa Kevinom Durantom. Ipak, Durant je jedan od retkih igrača u NBA na čije procente šuta ne utiče defanzivna sila poput Kavaija. Imao je 28,5 poena po utakmici uz 50 odsto šuta iz igre u prošlogodišnjoj polufinalnoj seriji protiv Sparsa. On i Vestbruk su eliminsali San Antonio iz plej-ofa sa 4:3. Deni Grin bi trebalo da bude primarno rešenje u čuvanju Stefa Karija. Klej Tompson je na samo 36 odsto šuta za tri u plej-ofu, ali to kod njega ne mora mnogo da znači. Klej bi trebalo da ima mnogo minuta u odbrani na Kavaiju Lenardu. U seriji protiv Sparsa ključnu razliku mogao bi da napravi ipak Drejmond Grin. Činjenica je da on drži odbranu Golden Stejta, koja je najbolja u plej-ofu, ali bi i u napadu trebalo da bude prostora za njega. Greg Popovič će pokušati da uspostavi dominaciju pod košem sa Oldridžom i Gasolom. Ipak, Grin je mnogo brži od obojice, imaće opciju da ih pretrčava u kontrama i izvlači daleko od koša u pozicionim napadima. Pošto pogađa svaku drugu trojku u ovom plej-ofu, protivnici će morati da izlaze na njega i da ostave prostora za prodore. Popovič je iskusan trener i zna da ne može da zaustavi sve igrače Voriorsa. Verovatno će se često kockati sa šutem Drejmonda Grina i ostavljati prostora baš njemu da šutira. Grinova statistika je za sada nemilosrdna: 14,9 poena, 9,1 skok i 7,3 asistencije po utakmici u tekućem plej-ofu.

Ronald Cortes/Getty Images

Prednosti Sparsa

Možda jedina prava prednost koju San Antonio ima u ovoj seriji jeste pod košem. Naravno, pod uslovom da Lamarkus Oldridž bude u izdanju iz utakmice broj šest protiv Hjustona. Pošto Sparsi inače igraju u sporom ritmu, pokušaće da nametnu takve utakmice protiv tima koji u plej-ofu čak 18 odsto poseda rešava u kontrama. Oldridž je u serijama protiv Memfisa i Hjustona imao čak 85 post-ap situacija, čak 48 više od prvog sledećeg igrača u toj kategoriji. On i Gasol su među 10 košarkaša u plej-ofu po uspešnosti sa niskog posta. Takođe, Oldridž je uputio ubedljivo najviše šuteva sa poludistance, ali ima samo 32 odsto uspešnosti sa pozicija iz kojih je uništavao protivnike igrajući za Portland. Brza i pokretljiva odbrana Golden Stejta sa igračima koji mogu sve da preuzimaju neće odgovarati Oldridžu za šuteve sa poludistance pa bi trebalo očekivati da više pokušava pod samim košem. Kavai Lenard u karijeri nije imao posebno dobre brojke protiv Voriorsa, u prošloj sezoni je prosečno postizao 19 poena na četiri utakmice. U prvoj utakmici ove sezone ubacio je 35 poena, što je bila njegova najbolja napadačka utakmica u duelima sa Golden Stejtom. Pati Mils dobro igra ove szone i pretnja je u šutu za tri poena, ali izostanak Tonija Parkera svakako će biti veliki hendikep za San Antonio, posebno ako imamo u vidu kako je igrao na početku plej-ofa.

Ko će pobediti?

Stiv Ker zbog velikih problema sa leđima neće voditi ekipu protiv Sparsa. Mašina Voriorsa funkcioniše odlično i njegov izostanak obično ne predstavlja problem. Ipak, kad se igra protiv Grega Popoviča vođenje utakmice je veoma bitno. Kera menja Majk Braun, koji je ipak trener sa ogromnim stažom prvog trenera (Klivlend, LA Lejkers), a bio je i asistent u stručnom štabu Sparsa (2000 – 2003.), tako da ni u tom segmentu ne bi trebalo da bude problema za Voriorse.

San Antonio je dva puta pregazio Golden Stajt ove sezone. Na otvaranju takmičarske godine bilo je nestvarnih 129:100. Obe ekipe su bile kompletne, ali je to bio start novih Voriorsa. Oni su na početku sezone pre svega imali velikih defanzivnih problema i potrajalo je dok se ostatak ekipe nije uklopio sa Durantom. U drugom trijmufu (107:85) nije učestvovala nijedna od zvezda. I Popovič i Ker su odmarali glavne igrače.

U poslednje četiri sezone Golden Stejt Voriorsi (258-70) i San Antonio Sparsi (245-83) imaju najbolji učinak u NBA ligi. Ipak, u ovom trenutku Voriorsi imaju ulogu velikog favorita. Igraju ubedljivo najbolju odbranu u plej-ofu i imaju drugi najbolji napad. Odbrana Sparsa je popustila u doigravanju i tek je peta po statistici, a očekuje je duel sa timom koji ima izrazito veliki broj rešenja u napadu. Greg Popovič je umetnik u pronalaženju defanzivnih rešenja, ali čini se da je ovakav Golden Stejt trenutno praviše za Sparse i da će bez većih problema obezbediti plasman u treće uzastopno veliko finale.

Voriors 4:1