Zvezda koja ubacuje više i od Makabija

Skener 27. okt 20172:24 > 2:43
Turkish Airlines EuroLeague

Stefan Lazarević je dva puta intervenisao u stilu Tjerija Omejea u trenucima dok su gosti iz Tel Aviva pokušavali da izvedu aut na 15 sekundi do kraja. Dao je vremena navijačima da zatresu tribine, a pomalo i ruku Dešona Tomasa koji je pogodio sve osim najvažnijeg šuta na utakmici.

Zvezda je ponovo pobedila Makabi. Ovoga puta nije bilo 25 razlike, već tri. Zapravo, sve je
bilo drugačije nego prošli put, samo je ishod bio isti.

Novi tim Crvene zvezde, novi trener, novi početak. Mnogo pitanja je postojalo vezano za mogućnosti tima, pre svega u Evroligi. Ipak, odigrane su četiri utakmice i u sve četiri je Zvezda bila konkurentna. Dakle, crveno-beli su pokazali da u ovom trenutku mogu da se nadigravaju sa najboljim timovima Evrope.

Prošli put kad se igralo protiv Makabija, Zvezda je uništila goste odbranom. To je išlo dotle da su pojedini skupo plaćeni Amerikanci protivnika otvoreno negodovali pa nisu ni ulazili u igru u drugom poluvremenu. Neven Spahija napravio je novi tim, ali kao i uvek, Makabi ima obavezu da igra atraktivnu i napadačku košarku. I to su mogli da rade u Beogradu ovoga puta, ali su opet izgubili. Zvezda Dušana Alimpijevića spremna je da uđe u šuterski obračun i sa Makabijem.

Utakmica nije počela počela idealno za domaćina. Opet je bilo defanzivnih problema, Džona Bolden je pogađao spolja i stekao se utisak da je meč u ritmu koji odgovara Makabiju. Tejlor Ročesti je promašio nekoliko prvih šuteva, jedino je Džejms Feldin bio u pravom napadačkom ritmu. U drugoj četvrtini su se nadovezale sudije. Karlos Peruga i Ana Panter su se utrkivali u traženju kontakata igrača Zvezde sa Makabijevim. Na momente se činilo da smo oni vide te kontakte. Iskusni Luiđi Lamonika se trudio da zadrži situaciju pod kontrolom, da se utakmica u potpunosti ne pretvori u sudijsku. Od troje sudija, svaki je imao svoj kriterijum u drugoj četvrtini.

Turkish Airlines EuroLeague

Pero Antić se toliko unervozio zbog nedosuđenog faula nad njim da se zaleteo preko celog terena i odneo Džonu Boldena u reklame. Milko Bjelica je već uveliko zbog tri faula sedeo na klupi. Negde u tim momentima se razigrao i Dešon Tomas. Zvezda je imala sve više problema. Međutim, crveno -beli su zaigrali dobru odbranu. Na nekoliko minuta je ušao Lazarević, ukrao loptu, poentirao u kontri, osetio se žar u igri domaćina. Kad je Ročesti pogodio trojku, na semaforu je pisalo 36:37. Međutim, tada ga je trener Alimpijević izveo iz igre, najviše zbog toga jer prethodno nije zagradio Majkla Rola pod svojim košem i propala je dobra odbrana. Tada se ušlo u mračni napadački tunel. Bez Bjelice, Ročestija i Antića na terenu, crveno-beli nisu mogli do poena i stekao se utisak da je Makabi sa prevelikom razlikom otišao na odmor.

Međutim, na startu treće četvrtine Dušan Alimpijević poslao je Zvezdinu tešku artiljeriju. Napadačku petorku koja je već pobedila Barselonu, a ispostaviće se preokrenula duel i sa Makabijem. Milko Bjelica i Pero Antić na unutrašnjim pozicijama, Ročesti i Feldin kao bekovski tandem i kapiten Lazić. Mnogo je teško čuvati ovu petorku. Antić i Bjelica su odlični šuteri i uglavnom su daleko od reketa, a finte šuta koriste perfektno. Širina u napadu je maksimalna i ostaje mnogo prostora za igru jedan na jedan Feldina i Ročestija. A kad se probije prva linija odbrane, onda uz dobru cirkulaciju lopte u napadu nastaju otvoreni šutevi. U tom delu meča uglavnom ih je pogađao odmorni Bjelica. Postigao je 13 poena u trećoj četvrtini, Ročesti se nadovezao sa šest. U poslednjem minutu četvrtine Bjelica je pogodio trojku za vođstvo crveno-belih – 62:61. To je označilo početak drame u Beogradskoj areni.

U poslednjoj četvrtini su Majkl Rol i Dešon Tomas pokušavali na individualni kvalitet da dobiju utakmicu. Uspeli su da naprave četiri poena prednosti, ali je Pero Antić odmah odgovorio trojkom. Na kraju je odlučujuće poene postigao Tejlor Ročesti. Postigao je sedam poena u poslednja tri minuta.

Crvena zvezda je prošle sezone, posebno na početku, izgubila nekoliko utakmica baš zbog toga što nije bilo igrača koji će rešiti neizvesnu završnicu. Ove godine ih ima nekoliko. Tejlor Ročesti se uželeo Evrolige. Nije ga bilo neko vreme i u pobedama protiv Barselone i Makabija podsetio je na dane iz Novgoroda. U prethodne dve sezone u Makabiju, odnosno Lokomotivi, nije bio na nivou koji odgovara njegovom renomeu. Došao je u Beograd sa 32 godine i pitanjem da li može bar da se približi svojim najboljim igrama. Očigledno može. Prija mu sloboda koju ima u napadu i brz ritam koji Zvezda forsira. 

Pogodio je nekoliko baš teških šuteva u završnicama Zvezdinih pobeda.

Džejms Feldin je sinoć prešao na „ti“ sa navijačima Crvene zvezde. Odigrao je jednu od najboljih utakmica karijere u Evroligi sa 19 poena, osam asistencija i četiri ukradene lopte. Radio je prekovremeno (38 minuta), ali to nije uticalo na njegovu koncentraciju. Nije imao nijednu izgubljenu loptu. Feldin nije igrač koji će svake večeri ubacivati 20 poena, bar ne u evropskoj eliti. On je dobar šuter sa pristojnom kontrolom lopte koja mu otvara mogućnost igre u pik-en-rolu, ali nikako ne voli ulogu lidera. On je Dominikanac iz Njujorka, draži mu je laganiji ritam, poput Drejkove muzike recimo. Na kanadskog repera fizički i liči. U Panatinaikosu je bio peta ili šesta napadačka opcija, u Zvezdi hijerarhijski stoji nešto više. Ipak, čak i na utakmici sa Makabijem u kojoj je blistao, on nije šutirao kad nije bilo preke potrebe. Kad ekipi zatreba, tu je. To je dobar saigrač.

Neizbežan faktor je i Ognjen Dobrić. Već nekoliko puta ove sezone ulazio je u poslednjoj četvrtini i pogađao trojke kao da je sve vreme na parketu. Konstantno je spreman da preuzme odgovornost. Njegova trojka predstavljala je uvertiru za Zvezdinu dobru završnicu.

Kad se ostvare pobede nad Barselonom i Makabijem, a odigra ravnoravno u Litvaniji i Rusiji, logično je da se priča uglavnom o dobrim stvarima u Zvezdinoj igri. I zaista, sve te utakmice su bile atraktivne za gledanje i predstavljale su napadačke obračune. Ipak, utisak je da zvezda u ovom trenutku nije spremna za plan „B“ i poprilično zavisi od šuta. Postoji zanimljiva statistika koja pokazuje sa koje prosečne udaljenosti ekipe šutiraju na koš. U Evroligi Efes šutira sa najmanje prosečne udaljenosti (3,60 metara), a Crvena zvezda sa najveće (4,72). Zavisnost od šuta na duže staze može da bude opasna i u perspektivi je potrebno više čvrstine. Ročesti, Antić i Bjelica predstavljaju trio koji u napadu može da napravi haos protivniku, ali u odbrani realno nisu u stanju da budu konstantni. Dušan Alimpijević je još posle uvodnih pobeda u ABA ligi pričao kako Zvezda mora da igra agresivnu odbranu. Za sada je to pokazivala samo u pojedinim četvrtinama. Takođe, prilično se oseća razlika u kvalitetu igre prve i druge petorke, što je uzrokovalo veliku potrošnju glavnih igrača na prethodnim važnim utakmicama.

Turkish Airlines EuroLeague

Može se reći da je uvodni mini-ciklus završen. Zvezda ima prijatno iznenađujućih 2-2 u Evroligi i neprijatno iznenađujućih 3-2 u ABA ligi. Tih devet utakmica je pokazalo da će novi tim crveno-belih biti zabavan za gledanje, ali da bi moglo da bude više neočekivanih rezultata u oba smera. Šut je poput vatre, dobar sluga a zao gospodar. Za sada se na tom plamenu greju nade navijača da bi Zvezda ponovo mogla da bude faktor u Evroligi. Da ne bi došlo do opekotina kad im vreme nije, potrebno je još graditi igru ali i sastav tima. Ipak, ovo je tek početak. Za sada im preostaje da uživaju u trenutku.

U Areni se okupilo nešto više od 8.000 gledalaca. I stvarno su maksimalno pomogli ekipi da dođe do pobede. Gornji prsten je bio prazan ali je na donjem bila kompresovana energija. Ipak, ako je protiv Makabija bilo 8.000 navijača, koliko će ih biti protiv Brosea? Puna Arena jeste ultimativno zadovoljstvo svih. Zarađuje se novac, dobija se podrška sa tribina, stvara se događaj za prepričavanje. Ipak, ako će gornji prsten uredno biti prazan, onda je dvorana „Aleksandar Nikolić“ svakako bolja opcija. Duel protiv Brosea će biti dobar pokazatelj koliko će ljudi uvek dolaziti na Zvezdine utakmice u Evroligi tokom ove sezone.