Zvezda primila skoro 200 poena u dva meča

Skener 13. jan 201812:58 > 13:06
Turkish Airlines EuroLeague

Na dve utakmice u ovoj radnoj nedelji košarkaši Crvene zvezde primili su 196 poena, bez produžetaka. To je, samo po sebi, dovoljna analiza.

Ekipa Budućnosti je mučila crveno-bele kratkim otvaranjem visokih igrača iz pik-en-rola, kao i pik-en-popom. Usled toga, bilo je mnogo otvorenih šuteva i pogodaka za tri poena. Kasnile su i rotacije u odbrani, pa su napravljena i čak tri faula na šutu za tri poena.

Slična situacija viđena je i u Istanbulu, u duelu sa Anadolu Efesom. Ergin Ataman je malo izmenio sastav ekipe, Riki Lido i Džoš Adams su otišli, a stigao je Toni Daglas. Krunoslav Simon dodaje, Mekalum pogađa, a pojačanje Toni Daglas je radio i jedno i drugo u svojoj prvoj evroligaškoj utakmici u karijeri. Ipak, Zvezda im je baš pomagala. Dekoncentracija u odbrani, loša komunikacija i preuzimanja, nekoliko čak i smešnih situacija u kojima su igrači Efesa ostajali potpuno sami na šutu, a dvojica Zvezdinih igrača bi pojurila na protivnika bez lopte. Jedan od njih je često bio Lesor. Efes je sve vreme vodio, ekipa Dušana Alimpijevića pokušavala da se vrati, ali odbrana je bila isuviše loša. Možda i najveći problem je bio što su je košarkaši Zvezde pretežno igrali rukama, a sudijski kriterijum je bio takav da se obraćala pažnja na svaki kontakt. Sa 30 napravljenih faulova na gostovanju u Turskoj, šanse za pobedu su praktično nepostojeće.

Ovo je bila četvrta utakmica Crvene zvezde bez Pera Antića ove sezone u Evroligi. I četvrti poraz. I svaki je bio od ekipe iz donjeg dela tabele Evrolige: Bamberg kod kuće 75:69, Unikaha u gostima 79:65, Baskonija kod kuće 85:81 i Efes u gostima 104:95. Uzorak je dovoljno veliki za tvrdnju da je Antić najvažniji igrač Crvene zvezde. On ne postiže ni najviše poena, nema najviše skokova, ali postrojava ekipu na parketu, koriguje ono što ne valja, improvizuje. Zbog upale tetive stopala juče je pokušavao da da vokalni doprinos, ali nije to isto. Jednostavno, nije bilo gazde na terenu.

Efes je ekipa ispunjena odličnim strelcima. Velimir Perasović je imao problema da sastavi tim koji je želeo, pa su se na istom mestu naši Lido, Adams i Mekalum. U ugovorima nije bilo precizirano da li će svaki imati svoju loptu ili će deliti jednu i to je bio problem. Međutim, Ataman veruje Mekalumu, doneo mu je sa Micovim i Šilbom Evrokup. Simon je dobio mogućnost kreacije, Toni Daglas se dobro snašao i Efes je imao 21 asistenciju protiv Zvezde. Po procentu poena iz asistencija do sada su bili najlošiji u Evroligi. Iskusni trener je podredio igru bekovima, najčešće su trojica bila u petorci i isplatilo mu se. Za Danstona je još i bilo lopti iz pika, Brok Motum je čekao svoju šansu, a verovatno najbolji igrač ekipe Derik Braun, kao i Vladmir Štimac postali su pomoćno osoblje.

Zoran Dragić ništa nije mogao da pogodi tokom sezone, a sinoć je bio bez promašaja. Efes je skup talentovanih igrača i Zvezda je dozvolila da se previše njih razigra. Sumnjam da će Efes u narednom periodu beležiti posebno dobre rezultate u Evroligi, jer je njihova igra daleko od harmonične, ali Zvezda u izdanju koje je podsetilo na Podgoricu je bila idealan protivnik u ovom trenutku.

Turkish Airlines EuroLeague

Nikola Jovanović i Stefan Janković su iskoristili svoj prostor usled Antićeve povrede i bili ravnopravni u reketu sa mnogo iskusnijim protivnicima. Ipak, razlika u iskustvu prouzrokovala je nesportsku grešku Jankovića u duelu sa Motumom u finišu meča. Do tog trenutka je Crvena zvezda i imala šanse za eventualni preokret, a tada je razoružana. Treba reći i da je Branko Lazić odigrao samo 12 minuta, verovatno zbog činjenice da je zbog virusa propustio treninge dan pre utakmice i da nije bio potpuno spreman. Utisak je i da trener Alimpijević nije gurao ekipu do krajnjih granica, znajući da ga već u nedelju očekuje meč protiv Cedevite u ABA ligi.

Raspored za Zvezdu je surov ovih dana i Alimpijević je rasporedio minutažu koliko god je mogao. U utorak sledi duel sa rastrojenim Himkijem u Beogradu, pa u četvrtak gostovanje u Tel Avivu. Zvezda je već u prvoj utakmici mini-ciklusa bila energetski na veoma niskom nivou, pa mladog trenera očekuje težak zadatak da za kratko vreme popravi situaciju.

Pogledajte RASPORED i TABELU