Dobar trenutak da Zvezda ugosti Himki

Skener 16. jan 201812:26 > 12:35
Turkish Airlines EuroLeague

Himki se trenutno nalazi u zoni plej-ofa, ali daleko od toga da je situacija u klubu iz Moskovskog regiona idealna. Od poslednje četiri utakmce u Evroligi, izgubili su tri.

Takođe, poraženi su od Kaleva u Estoniji u VTB ligi, što je prouzrokovalo zanimljiv monolog direktora kluba Pavela Astahova. Kaznio je ceo klub, uključujući i radnike koji nemaju veze sa parketom, sa 50 odsto manjom mesečnom platom. Kasnije se izvinio i povukao kaznu, ali reakcija igrača pošto je završio prvobitno izlaganje je najbolje pokazala koliko su trenutno spremni da izgaraju na terenu. Nekoliko dana kasnije, u duelu protiv Real Madrida, već na poluvremenu na svom parketu gubili su sa 51:31.

Trener Jorgos Barcokas u svojoj karijeri ima titulu prvaka Evrope sa Olimpijakosom, na temeljima rada Dušana Ivkovića, a zatim je sa Lokomotivom Kubanj napravio izuzetan rezultat i plasirao se na Fajnal for u Berlinu pretprošle sezone. Međutim, u Barseloni nije uspeo da stvori respektabilnu ekipu, na šta su poprilično uticale i povrede, a deluje da ni u Himkiju nije bolja situacija. Tim je skupocen, sa nekoliko igrača sa milionskim ugovorima, ali igre su veoma promenljive. Himki je u Evroligi zabeležio do sada devet pobeda, od čega čak sedam protiv ekipa iz donjeg dela tabele. Čak pet pobeda su zabeležili u prvih šest kola tokom kojih su četiri puta bili domaćini. Nastavak sezone doneo je nekonstantne igre i poraze u praktično svim duelima sa direktnim konkurentima u VTB ligi. Njima je ovo takmičenje veoma važno zbog prohodnosti u Evroligu. Prošle sezone su u tome uspeli pobedivši Zenit u polufinalu, iako nisu igrali preterano dobru košarku. Za ovu sezonu je sastav renoviran, ali se i dalje zna ko je gazda.

Prva opcija u napadu Himkija je Aleksej Šved, druga „treba dodati Švedu loptu“, a treća „daj da šutnemo dok je Šved na klupi“. Trenutno najbolji ruski igrač je prvi strelac Evrolige sa skoro 22 poena po meču, ali za dva šutira ispod 50 odsto, za tri ispod 40. Izuzetno je talentovan strelac i može da uništi protivnika svojim pogocima iz teških pozicija, ali je utisak da na duže staze ipak više košta svoju ekipu. On je i prvi asistent ekipe, ali to i nije čudno pošto mu je lopta stalno u rukama. Nije lako stvoriti homogenu ekipu oko Šveda. U reprezentaciji Rusije u tome je uspeo selektor Sergej Bazarevič, ali deluje da Barcokas nije. Pomalo je idikativno da je ovo druga uzastopna sezona u kojoj se grčki stručnjak suočava sa pričama oko odbijanja od plate. On je Šveda okružio dobrim timskim igračima, Markovićem i Dženkinsom, tu je još Džejms Anderson kao dobar strelac, krila Entoni Gil i Tajler Hanikat su fantastični skakači i na papiru selekcija je stvarno dobro odrađena. Problem je nastao pod košem kad se povredio Tomas Robinson. Bivši pet pik sa NBA drafta je počeo odlično svoju evroligašku karijeru, ali je doživeo prelom šake. Malkolm Tomas je ostao jedini centar, pošto uloga Marka Todorovića nije preterano velika, a Sokolov kao opcija u Evroligi nije za razmatranje. Igra Barcokas i bez centra po potrebi, ali na Tomasu je veliko opterećenje u ovoj fazi sezone. Robinson je na devet utakmica postao drugi najbolji strelac i najbolji skakač ekipe. Odlično je uspostavio pik-en-rol saradnju sa bekovima i možda je pomalo čudno što Himki nije reagovao dovođenjem bar kratkoročne zamene. Čarls Dženkins se vraća u Beograd i sigurno će biti glasno pozdravljen od Zvezdinih navijača. Prema zaslugama. Stefan Marković trenutno nema nikakvu napadačku ulogu u ekipi. U tri poslednje poraza Himkija nije postigao nijedan poen, a protiv Reala je igrao svega 13 minuta. U padu forme je i Džejms Anderson. Drugi najtalentovaniji strelac ekipe na poslednjih sedam utakmica Evrolige ima jednocifren učinak i poprilično mu je opala minutaža. Jedini igrač kome forma ide uzlaznom linijom je Tajler Hanikat. On je prvih devet utakmica propustio zbog povrede, ali trenutno posle Šveda najviše šutira na koš rivala. Procenat za tri je vrlo dobrih 44 odsto. On i Entoni Gil su pravo blago na krilnoj poziciji jer su fantastične atlete. Pritom, Gil šutira baš kad mu se ukaže prilika, pa je trenutno na 63 odsto šuta za tri (12/19).

Može se reći da Himki dolazi u povoljnom trenutku za Crvenu zvezdu u dvoranu Aleksandar Nikolić. Ekipa nije u pravoj formi, protiv Reala je delovala i nezainteresovano. Čini se da trener Barcokas trenutno pokušava da pronađe izlaz iz krize, a direktor Astahov mu je odmogao, pa je Grk i to indirektno pomenuo na konferenciji za novinare posle poraza od Reala. Naravno, iako u turbulentnom periodu, Himki je i dalje ekipa ispunjena iskusnim evroligaškim igračima. Na startu sezone su pobedili Zvezdu sa 85:78. Utakmica je uglavnom bila ravnopravna, ali je domaćin prelomio u drugom poluvremenu. Crveno-beli su od tada napredovali kao ekipa, Himki baš i nije.

Crvena zvezda je odigrala odličnu utakmicu protiv Cedevite. Utisak je da je akcenat pre svega bio na tom duelu i da je to uticalo na drugo poluvreme meča u Istanbulu protiv Efesa. Do kraja sezone ABA lige, crveno-beli verovatno nemaju protivnika koji može da ih ugrozi i akcenat može da se stavi na Evroligu. Pero Antić trebalo bi da bude deo ekipe. Pretprošle sezone je Zvezda u Pioniru savladala Himki sa 96:91 u jednoj od najvažnijih utakmica za plsaman u četvrtfinale. Ne može se reći da su crveno-beli sada favoriti protiv ovako moćnog sastava, ali imaju realne šanse da zabeleže pobedu.