Negledljiva Zvezda u Barseloni

Skener 10. mar 201815:15 > 15:16
KK Crvena zvezda

Košarkaši Crvene zvezde su se u prvoj utakmici protiv Barselone prijavili za ravnopravno učešće u Evroligi ove sezone, dok su se u Blau Grani i definitivno odjavili.

Košarkaši Crvene zvezde su se u prvoj utakmici protiv Barselone prijavili za ravnopravno učešće u Evroligi ove sezone, dok su se u Blau Grani i definitivno odjavili.

Utakmicu 25. kola su izgubili sa 88:54. Rezultat odlično opisuje šta se sve dešavalo. Ispostavilo se da je za Crvenu zvezdu ova utakmica bila nužno zlo, obaveza koja se mora odraditi. A ako smo nešto naučili ove sezone, crveno-beli ne znaju da odrađuju, ako nisu na 100 odsto svoje igre, doživljavaju neprijatne poraze. Ovo jeste period sezone u kome se ekipa isključivo priprema za finiš sezone i duele u plej-ofu ABA lige, ali igra posle koje kapiten Branko Lazić mora da se izvinjava navijačima svakako ne može da pomogne u iščekivanju duela sa Mornarom. Već sam napisao da u narednom periodu o stanju tima i kvalitetu igara treba suditi samo na osnovu igara u regionalnom takmičenju. Ni tu Zvezda nema prelaznu ocenu. Protiv Igokee u Laktašima, ekipa Dušana Alimpijevića je jedva iščupala pobedu, protiv rivala koji je bio bez četvorice igrača iz rotacije. Ponovo je kombinovana odbrana stvarala probleme, Zvezdini igrači su promašivali spolja, a u odbrani je pik-en-rol opet bio problematičan. Tu utakmicu su dobili na individualni kvalitet i dobru odbranu u poslednjoj četvrtini.

Zvezda je dobru odbranu odigrala i u prvoj četvrtini u Barseloni. Međutim, onda je Dilan Enis poklonio dva poena domaćinu neobjašnjivim potezom u poslednjim sekundama i od tog trenutka je za navijače Crvene zvezde utakmica postala negledljiva. Svetislav Pešić je ovu utakmicu iskoristio da podigne motivaciju i čvrstinu ekipe. Iako u napadu Barselona ima priličnih problema, jer su Navaro, Džekson, Moerman, Vezenkov, Oriola van forme, odbrambeno su uglavnom držali visok nivo. Zvezda je u većem delu sezone imala defanzivnih problema, a od završnog turnira kupa napad je pod velikim znakom pitanja. Eventualno Ročesti je u stanju da pogodi otvoren šut, ostali promašuju. Pokušaji da se razigra Feldin su kontraproduktivni, sa svakim novim šutem je sve manja verovatnoća da će pogoditi. Ako se računaju druga i četvrta četvrtina, one u kojima je Barselona dodavala gas, rezultat je 54:17. Koliko god se kalkulisalo sa energijom igrača, to je nedopustivo. Posebno ako imamo u vidu i da je Barselona daleko od svog idealnog stanja, bez Hange, Sandersa i Serafana.

Takođe, potrebno je da neki navijač poželi da dođe na sledeću utakmicu Evrolige u dvoranu Aleksandar Nikolić. Činjenica je da ih je sve manje, kao i da poseta nije bila srazmerna rezultatima u Evroligi, ali sa igrom kao u Barseloni, poluprazna dvorana je zagarantovana. Odavno smo ustanovili da ova Zvezdina ekipa ne može da igra dobro u kontinuitetu. Protiv Unikahe je uglavnom sve dobro funkcionisalo, protiv Barselone ništa. Ako izuzmemo dobru odbranu u prvoj četvrtini. Sudbina Zvezdine sezone odlučivaće se u tek nekoliko utakmica završnice ABA lige. Da li će tada Zvezda biti na potrebnom nivou za titulu, baš je teško reći.