CSKA obaveza za Zvezdu, Budućnost prioritet

Skener 5. apr 201814:20 > 14:26
Turkish Airlines EuroLeague

Sneg je okopnio i Moskva ume da bude lepa u ovo doba godine. Uvek je i privilegija igrati protiv CSKA u Evroligi. Ipak, ovoga puta, da je neko pitao igrače i stručni štab da li im se ide na okršaj sa Moskovljanima, verovatno bi propustili.

Turkish Airlines EuroLeague

Jer to je još jedan naporan put koji podrazumeva ustajanje u četiri ujutro u trenucima kad je već sve rešeno na tabeli Evrolige. Sledeće nedelje crveno-beli će verovatno odigrati četiri utakmice od ponedeljka do petka protiv Budućnosti u finalnoj seriji ABA lige koja život znači.

Zbog svega ovoga trener Dušan Alimpijević će verovatno ponovo morati da pribegava maksimalnoj radspodeli minutaže među svojim igračima. Nešto slično viđeno je u duelima protiv Panatinaikosa i Fenerbahčea i nije se dobro završilo po crveno-bele. Međutim, olakšavajuća okolnost je ta što bi u Moskvi ishod bio isti kakva god da bi se Zvezda pojavila u dvorani Megasport.

CSKA je tim koji je do sada ubedljivo najviše pokazao u Evroligi. Praktično su jedini koji su sve vreme bili konstantni, bez ijednog meča u kome su doživeli neki neprijatan poraz i igrali ispod svakog nivoa. Svima ostalima se dogodilo bar poneko stradanje. Dimitris Itudis ozbiljno doživljava i utakmice VTB lige, a kamoli Evrolige, tako da je pristup igrača uglavnom vrlo profesionalan. Zbog toga je poraz Armejaca u Kaunsau u prošlom kolu još jedna otežavajuća okolnost za Zvezdu. Itudisov sistem je oslabljen za odlazak Miloša Teodosića, ali to ove sezone nije nikakav problem.

Serhiju Rodrigezu je bilo potrebno malo vremena da se navikne na novi tim, ali već sad deluje kao da je veoma dugo u Moskvi.. Međutim, najveću razliku pravi Kori Higins, koji je hijerarhijski porastao i samo potvrdio koliko je puzdan strelac. Nando De Kolo igra ono svoje, ali čini se da mu je sve manje znoja potrebno da dođe do svojih brojki. Dolazak Otela Hantera svakako je učvrstio reket, ono što je bilo potrebno posle skupog iskustva sa uredno povređenim Džoelom Frilendom. Naravno, Vil Klajburn radi sve što je potrebno, odbrana na protivničkim plejmejkerima, u napadu pokrivanje i pozicije četiri, mada Itudis to izbegava kad god može. Ne igra Klajburn onako konstantno kao u Darušafaki, ali sa ovoliko opcija u ekipi to i nije potrebno.

CSKA je već uveliko počeo pripremu za plej-of Evrolige i utakmica sa Crvenom zvezdom će poslužiti u te svrhe. Koliko su moćni kod kuće, najbolje opisuje podatak da su sedam puta ubacili preko 90, a čak tri puta preko 100 poena. Imali su problema sa povredama Hajnsa, Hantera i posebno Vestermana, ali sada su svi zdravi i ekipa podiže formu za ono najvažnije. U ponedeljak su u VTB ligi defanzivno uništili ekipu Uniksa i rutinski slavili sa 80:63. U Beogradskoj areni je CSKA u prvom delu sezone demostrirao silu i pobedio sa 85:59. SVa je prilika da igrače Crvene zvezde očekuje ubedljiv poraz u ruskoj prestonici, ali to u ovom trenutku nije ni važno. Sva pažnja usmerena je na duele sa ekipom Budućnosti.

Pogledajte RASPORED i TABELU.