Nalazimo se na adresi Luisa Aragonesa 4

Skener 20. apr 201812:49 > 13:05
sport klub

Kad u gradu postane tesno, porodica dobije nekoliko novih članova ili jednostavno poželi da dobije više prostora i ljuljašku u dvorištu, domaćin proda svoj stan u centru i preseli se na periferiju. Tako je i bilo i sa Atletiko Madridom.

Sa obale reke Manzanares, sa južnog oboda centra grada, crveno-beli su završili u Sanblasu, delu grada u kome trenutno dominiraju majstori, skele i bušilice. Gradi se veliki broj zgrada, a centralna građevina je stadion Vanda Metropolitano.

Stigli smo na lokaciju. Metro stanica Estadio Metrpolitano, adresa Luisa Aragonesa 4. Da, onog Luisa Aragonesa. Jednog od najvećih autoriteta španskog fudbala, čoveka koji je tokom igračke karijere imao nadimak Zapatones ili Veliko stopalo. Bio je majstor za slobodne udarce.

Iako je karijeru počeo u Realu iz Madrida, punih 11 godina je igrao za Atletiko, postigao skoro 150 golova i doneo im tri titule šampiona Španije. Godine 1974. izuo je kopačke, obukao odelo i već tri godine kasnije i kao trener osvojio La ligu sa Atletikom.

Reprezentacija Španije je 2008. sa njim na čelu postala šampion Evrope. Kad je preminuo 2014. cela zemlja je tugovala a igrači Atletika su u finalu Lige šampiona nosili dresove na kojima je iznutra zlatnim slovima bilo ispisano Aragonesovo ime. I danas kad se pomene njegovo ime, još u blizini Atletikovih navijača, svi stoje mirno.

sport klub

Atletiko uveliko igra svoje utakmice na Metropolitanu, iako oko samog stadioina i dalje ima šljunka i ograda koji pokazuju da nije baš sve zavšreno. Moraće do 2019, kad će se odigrati finale Lige šampiona. 

Mi smo došli na finale Kupa kralja, možda ne bi bilo loše da neko obavesti i domaćine da se ta utakmica igra.

Na dva dana pre meča nije postojao bilo kakav nagoveštaj odigravanja prvog velikog finala na skupocenom stadionu. Čak ni Tur Metropolitano nije aktuelan ovih dana. Na video bimovima se najavljuju utakmice Atletiko Madrida. Za 25 evra možete ih pogledati protiv Betisa, a za 65 protiv Arsenala. Sad kad je objavljeno da se Arsen Venger povlači sa klupe Arsenala, utakmica će da dobije istorijsku notu pa možda karte i poskupe, iako deluje da teško da mogu da budu skuplje.

Ušli smo u jedine dostupne prostorije stadiona da se raspitamo za akreditacije. Unutra dominira fotografija sa prve utakmice koju je Atletiko odigrao na novom stadionu protiv Atletik Bilbaoa. Ceo stadion je tada imao crveno-bele zastavice.

Ljubazna radnica na grandioznom šalteru ispod Atletikovog grba ne može mnogo da nam pomogne oko samih akreditacija, jer kako kaže, ovde se samo odigrava utakmica, klub nema nikakve veze sa tim. Ipak, pokušava da stupi u kontakt sa ljudima iz saveza:

„Dobar dan, zovem sa Visene Kalde… ovaj, Vanda Metropolitana“. Svi se još navikavaju na novi dom, a reklo bi se da pomalo tuguju i za starim, jer su navijači Atletika bili prilično vezani za svoj stadion. Imaju i čuvenu pesmu koja pominje da se nalaze na obali reke Manzanares. Moraće da ubace nešto novokomponovano.

sport klub

Obišli smo ceo stadion. Danju je u elementu sportske elegancije, ali kažu da je noću visoka moda u pitanju. Glamur na najvišem nivou koji donosi senzacionalna rasveta. Proverićemo.

Pored majstora koji sređuju fasadu, na stadionu zapravo radi jedino Atletikov fan šop. Unutra postoji poseban sektor za prodaju suvenira sa motivima stadiona Visente Kalderon. Naravno, u centru pažnje su dresovi za aktuelnu sezonu. Koštaju 85 evra, plus 16 za sorts.

Možda bih za Toresov i dao toliko, dres Dijega Koste ne bih prihvatio ni kao poklon. Ne zbog igračkih, već estetskih razloga, ali to sad nije toliko važno. Golmanski dres Jana Oblaka je čak 160 evra. Odbrana je prioritet i kod Simeonea i u Atletikovom šopu. Šalovi su 20 evra, štucne 18, majice 25, trenerka 120…

Zapravo, najskuplji su sitni suveniri, jer je šolja 12 evra, neugledni privezak pet, minijaturni medvedići u Atletikovim dresovima koštaju devet… Prodavnica svakako nije glamurozna kao ostatak stadiona ili kao možda one na stadionima Kamp Nou ili Santjago Bernabeu. Poželeli smo sve da snimimo ali smo dobili zanimljivo obrazloženje jednog od zaposlenih. Svojim nagoveštajem engleskog jezika nam je prepričao kako je pre nekih 20 dana oko ponoći neko došao i direktno kolima prošao kroz glavna vrata prodavnice i odneo skoro sve iz nje.

sport klub
sport klub
sport klub
sport klub

Rekoh ja da prilazi stadionu nisu skroz završeni. Međutim, od tada postoje tri, četiri betonske ograde u visini šopa. Podsetilo me je na prilaze egipatskim plažama posle terorističkih napada. Ovo nije bio akt terorizma, več razbojništva, ali kad se analiziraju cene u samom šopu, neko bi rekao da je sirotinja uzvratila udarac.

Pored stadiona je i statua medveda pored drveta jagode, koja je simbol Madrida. Uostalom, medved se nalazi i na Atletikovom grbu. Slikali smo se pored ogromne zastave kluuba, dimenzija 338 metara kvadratnih. Kad dune vetar, zaista izgleda grandiozno. Tu je i natpis „coraje y corazon“, slogan navijača Atletika. Njihova ekipa zaista igra hrabro i srčano u poslednjih nekoliko sezona.

Tako se zove i dokumentarni film posvećen tituli šampiona iz 2014. godine. Film počinje izjednačujućim golom Dijega Godina na startu drugog poluvremena poslednje utakmice sezone na stadionu Kamp Nou. I dan danas se pitam šta je Dijego Simeone rekao svojim igračima u poluvremenu te utakmice. U prvih 10 minuta drugog poluvremena igrali su kao da su se iskrcavali na Normandiju.

Na kraju te utakmice navijači Barselone aplaudirali su igračima Atletika na potpuno zasluženoj tituli. Možda će poneki navijač Atletika uzvratiti u subotu uveče ako Barselona pobedi Sevilju u finalu Kupa na stadionu Vanda Metropolitano. Iščekujemo utakmicu…

Pozdrav iz Madrida!