Marjanović za SK: Gledaš Grega – gledaš košarku

Skener 23. avg 201812:15 > 12:22
SK

Centar Los Anđeles Klipersa i reprezentacije Srbije Boban Marjanović bio je jedan od brojnih učesnika tradicionalnog kampa "Košarka bez granica" koji je nedavno održan u Beogradu.

Marjanović je bio oduševljen fizičkim i taktičkim razvojem mladih igrača, a u razgovoru za Sport klub pričao je akciji Orlova u septembru, neverovatnom Gregu Popovića, statusu u timu iz Kalifornije, dolasku Lebrona Džejmsa u Los Anđeles…

„Imao sam neke pokazne vežbe i kada ih gledam pitam se koliko ovi momci imaju godina? Neverovatna fizika tela i mišića, to se već radi sa gumom, trbušnjaci… Video sam kako se ragrevaju, to im je postala rutina. Mi kao smo bili mladi daju nam loptu i kao trčimo, maltene želimo da se igramo. Sad je to neki drugi deo sporta, zagrevaš telo, postižeš temperaturu tela kako bi mogao da se baviš time i na taj način čak i čuvaš telo. Momci su već u ovom uzrastu spremni, radimo akcije, svaki može da zakuca i uradi mnogo stvari. Fizički brže napreduju, ne znam kako, ali izgledaju bolje do nas 100 odsto,“ analizirao je Marjanović momke od 16, 17 godina.

Bobi je od svog bivšeg trenera, legendarnog Grega Popovića, dobijao očinske savete, pogotovo kada je trebalo iz San Antonija da se preseli u Detroit.

Uvek mi je drago da ga vidim, puno emocija… Kad gledaš njega – gledaš košarku. Sve što se zna o košarci on to zna. Kao kad odeš kod roditelja da dobiješ najbolji savet. Svaki trener na svetu pita Grega za mišljenje što je fascinantno. Naravno i igrač. On je bio glavna faca bukvalno. Privukao je mnogo pažnje što i zaslužuje.“

Košarkaški savez Srbije

Bobija očekuje povratak u Los Anđeles i pripreme za novu sezonu. Tokom leta Klipersi su ostali i bez Deandrea Džordana, a stigao je Marćin Gortat.

„Nismo se podmladili, ali smo promenili strukturu tima. Šta očekujem? Očekujem da budemo mnogo bolji i da pokušamo da uđemo u plej-of. Možda naletimo na neki klub koji nam leži i prođemo u drugu, treću rundu… Potrebno nam je vreme za uigravanje sa Dokom Riversom, koji je kao i Greg vrhunski trener,“ kaže Marjanović i dodaje:

„Nisam još razgovara sa trenetom, ima još vremena do početka lige. Znam šta je moj posao, znam šta me je držalo na terenu. Treba da radim bolje i da tako ostane.

Mnogo toga se promenilo i na Zapadu. Gradski rival Klipersa je angažovanjem Lebrona Džejmsa ponovo u centru pažnje. Ionako košarkaški Los Anđeles sada je ponovo u centru pažnje.

Iz ove perspektive, kao da još nije došao, dok ga ne vidim ne mogu da verujem… Kad odem u Los Anđeles verovatno će biti euforija, došao je najbolji igrač u Los Anđeles. Nova draž grada da se oba tima pojačaju i da budu još bolja„.

Reprezentaciju Srbije sredinom septembra očekuju kvalifikacioni mečevi za plasman na Svetsko prvenstvo 2019. godine protiv Grčke i Estonije. Selektor Aleksandar Đorđević će na raspolaganju imati i NBA igrače, izuzev Nikole Jokića, koji će preskočiti i ovu akciju.

Možda bi bilo bolje da je neka nedelja ranije, ne treba mnogo da se spremiš za dve utakmice, to je deset dana. Imali bismo malo vremena da se „sredimo“ za klubove. Mislim da i ovako nije loše, zavisi od lige od trenera od kluba od želje da se pojaviš. Ne pričam samo za sebe, već sve igrače. Malo je nezgodan termin sve organizovati – pripreme reprezentacije, pripreme kluba i uklopiti da svi budu tu i da svi igraju kao tim. Dobra je stvar ovo što su napravili, ali ima i mnogo mana. Ne mogu u februaru ili januaru da igraju jedni igrači, posle drugi tim. Svaki put se menja, nema konstantnosti,“ naglasio je Marjanović.