Tomić za SK: Najteža i najkvalitetnija Evroliga (VIDEO)

Euroleague 2. okt 20198:07 > 8:10
sport klub

Trener Crvene zvezde Milan Tomić pred start nove sezone govorio je za Sport klub o pripremnom periodu, sezoni u Evroligi, ambicijama…

Razgovor je vođen na “medijskom danu“ crveno-belih u Beogradskoj areni.

“Prvo i najbitnije je da nije bilo povreda, osim nekih malih, kao što je ona Branka Lazića, ali to nije bilo ništa strašno. Bila je moja odluka da ne ide sa nama u Atinu, da ne bismo preterali i da se ne bi desilo nešto gore. Sigurno je da smo odradili dobar posao u pripremnom periodu. Odigrali smo tih šest utakmica do sada. Zadovoljan sam timom i igračima, kako rade, kako se ponašaju i kakva je atmosfera u ekipi“, počeo je Tomić za Sport klub.

U Atini su bile dve intenzivne provere protiv ogromng rivala Crvenoj zvezdi. Nisu delovele skroz prijateljski. Igralo se vrlo intenzivno i Zvezda je dobila oba meča protiv Olimpijakosa.

Povezano

“Mislim da nije bitno da li se ta ekipa zvala Olimpijakos, Panatanaikos ili Valensija. Sigurno je da svi timovi idu da pobede i da odigraju što je moguće bolje i onda kada igraju prijateljske utakmice. Za nas je to bio test, dve utakmice u gostima. Olimpijakos je odličan tim. Sigurno je da su i oni hteli da pobede, tako da je to bila dobra provera za nas za Evroligu, da vidimo gde se nalazimo i kakav su naše mogućnosti u ovom trenutku. Sigurno je da je potrebno da se još dosta radi i napreduje. Jer, Evroliga ove godine će biti zaista teška, sa dosta utakmica i dosta putovanja, zajedno sa ABA ligom. To je četiri utakmice u nedelju dana, plus putovanja. Tako da, treba se spremiti dobro, ne samo što se tiče košarkaškog dela, već i psihičkog dela i oporavka“.

Mnogi iskusni igrači su došli u ekipu Crvene zvezde. Koliko će ekipa biti drugačija u odnosu na prethodu sezonu, da li će sistem biti isti i šta će biti najveća snaga?

“Ti iskusniji igrači koji su došli pomoći će u ovom trenutku i tokom cele sezone onima koji nemaju toliko iskustva u Evroligi. Moći će da ih upute šta treba raditi na terenu i van terena. Opet vam ponavljam da je vrlo bitan oporavak posle svih tih utakmica. Da li će se nešto promeniti u odnosu na prošlu godinu? Hoće način treniranja jer kada igraš toliko utakmica nemaš vremena i nemaš prostora da treniraš. Treniraće se više u sali za sastanke i za video, nego na terenu. Igrači će morati da budu spremni, na tome smo radili u ovom pripremnom periodu. Postojaće jedan dan u kome ćemo moći da pripremimo utakmicu, a da nećemo moći da treniramo. Biće samo skauting i video i igraš utakmicu. To je jedina razlika u odnosu na prošlu sezonu gde smo imali malo više vremena“.

sport klub

Došla su odlična pojačanja na evroligaškom nivou. Koliko su se dobro uklopili?

“I Derik i Gist i Lorenco su provereni igrači, znam ih još od ranije. Sigurno je da će biti velika pomoć za moj tim. To su igrači koji znaju da igraju, koji imaju želju i koji će sigurno pomoći Crvenoj zvezdi da uradi nešto dobro ove sezone“.

Prilično brzo su se uklopili u ekipu.

“Zato što su odlični karakteri. Rekao sam vam još ranije da ne biram igrača samo zbog toga kako on igra na terenu, već i zbog toga kakav mu je karakter, kako se ponaša u svlačionici i sa saigračima“.

Da li je jedna od najvažnijih stvari za prošlu sezona bila upravo ta što ste pogodili sa svim pojačanjima i da li mislite da bi to mogao da bude slučaj i ove godine?

“Nadam se. Moja filozofija je da se ima dobra atmosfera u ekipi, da nemamo loših karaktera i da se ne kvari hemija ekipe. Sa druge strane, iskren sam sa igračima i uvek im kažem kakva je njihova uloga u timu. Jer, kada god potpisuješ nekog igrača, trener mora da mu objasni koja je njegova uloga. Ne koliko će minuta igrati, to nikada nisam rekao, on mora da zasluži te minute na terenu, ali treba im objasniti šta se očekuje od njih, kako bi bili bolji i kako bi nešto dobro uradili“.

Lorenco Braun je prvi put u Evropi, igraće na vrlo odgovornoj poziciji plejmejkera. Deluje da se do sada dobro snašao. Kako to vama deluje?

“Odlično se snašao. Sigurno da ni njemu nije lako igrati prvu sezonu u Evropi. Totalno drugi način takmičenja, druga i pravila. Ali, on se uklopio od prvog dana sa saigračima, timom i na terenu. On je vrlo pametan igrač, koji razume sve što mu kažem i tražim od njega. Često imate igrače koji dođu iz NBA, pa ne razumeju šta im kažu treneri jer jedan je način igre u Americi, a drugi je u Evropi. Lorenco se brzo uklopio i mislim da će imati dobru sezonu“.

sport klub

Koje su ambicije Zvezde ove sezone u Evroligi?

„U Evroligi, ABA ligi i u našem prvenstvu da se igra i priprema utakmicu po utakmicu, pa ćemo da vidimo dokle ćemo da doguramo“.

Zvezda je dovela iskusne igrače i stvorila se atmosfera među navijačima da bi Zvezda ove godine u Evroligi mogla da igra značajnu ulogu. Koliko je realna ta euforija?

“Radi se o 34 utakmice. Mislim da ne bi bilo realno, niti bi bilo dobro da u ovom trenutku možemo da kažemo nešto više, dokle možemo da doguramo i šta možemo da uradimo. Najbolje je da svi razmišljamo na taj način, utakmicu po utakmicu i da vidimo gde ćemo doći“.

Šta očekujete u Evroligi generalno, nevezano za Crvenu zvezdu? Prethodnih nekoliko sezona glavni timovi su uglavnom bili u istim sastavima i znao se odnos snaga. Međutim, ovog leta došlo je do velikih promena u glavnim timovima. Kako vi sada vidite tu raspodelu snaga?

“Imate prvih pet ekipa, u koje spadaju Fener, Efes, Barselona, Real i CSKA. To je pet ekipa i ostalih 13 za tri mesta? Za prolazak u osam, je l‘ tako? A od tih 13 ekipa imate Olimpijakos, Panatanaikos, Makabi, Himki i da ne gledamo dalje. Hoću da kažem da je ova godina jedna od najtežih godina. Najteža i najkvalitetnija Evroliga što se tiče timova. Mislim da svaka ekipa može da dobije svaku. Kada smo naveli ovih pet timova, ne znači da oni nisu nepobedivi, i oni se mogu dobiti. Vrlo je bitan budžet, ali misli da je vrlo bitna i hemija ekipe“.

Zvezda ima ozbiljan raspored na početku Evrolige. Da li je dobro da se odmah odmere snage sa najboljima?

“Pokazaće se to u budućnosti. Uvek postoje dve opcije, kao i u životu generalno. Da imamo lak raspored, svi bi rekli ‘Eto, lak raspored, četiti utakmice ćemo dobiti‘ i tako dalje… Imamo Panatanaikos, Fener, Makabi i Barselonu. Da li je bolje tako ili nije, pokazaće se“.

Vi lično počinjete sezonu kao glavni trener ekipe u Evroligi. Koliko je to izazov za vas?

“Jeste, ali provedenih deset godina u Evroligi u Olimpijakosu, pa i ovaj Media day, to je nešto poznato za mene i sigurno je da sam srećan što sam u ovom trenutku prvi trener i što ću biti u Evroligi. Ali, to gledam kao i prošle godine. Velika radost i sreća što ćemo biti u Evroligi. Prvo za tim, a onda i za mene“.