Tomićev uspeh bez harizme

Skener 23. okt 201914:08 > 14:12
KK Crvena zvezda

Milan Tomić je tiho otišao iz Crvene zvezde. Jednostavno se povukao posle lošeg starta sezone. I opšti je utisak da su navijači više srećni nego tužni zbog takvog razvoja situacije. Doduše, navijaču je uvek teško ugoditi i to je normalno.

KK Crvena zvezda mts

Otkako je Nebojša Čović preuzeo crveno-bele kao predsednik, Tomić je posle Dejana Radonjića najuspešniji trener. U svojoj prvoj sezoni vratio je Zvezdu u Evroligu, što nije bio nimalo lak zadatak. U suštini, Tomić je trebalo da bude i Radonjićev naslednik, ali je suviše dugo trajala neizvesnost oko ostanka crnogorskog stručnjaka, pa se to nije dogodilo tog leta. To je verovatno i glavna vrlina Milana Tomića. Sistematičnost u sastavljanju ekipe i u radu uoči sezone.

Povezano

Kad je došao, tražio je da ekipa bude kompletirana pre kraja leta i to mu je omogućeno. Pogodio je sa svim pojačanjima. Igrači poput Stratosa Perperoglua i Mohameda Fajea verovatno nikad ne bi ni došli u Zvezdu da ih Tomić nije pozvao. Ne zato što su nedostižni, već zato što je karijera iskusnog Grka bila u ozbiljnom padu, a Faje je bio značajno ispod radara većih klubova. Tomić je znao šta od njih može da očekuje i izvukao je maksimum.

Crvena zvezda je prošle sezone bila jedan od retkih klubova u Evropi koji nije promenio nijednog igrača. Došao je tokom proleća Kej Si Rivers (nije mnogo pomogao), ali oni koji su počeli sezonu i završili su je u klubu. Usled odličnog pripremnog perioda, crveno-beli su imali izuzetan start sezone i bili su očigledno spremniji od svojih protivnika.

Bilo je padova tokom sezone, nekih prilično loših igara i poraza, izgubljen je i prvi trofej porazom od Partizana u finalu Kupa Radivoja Koraća. Ali je sve vreme fokus bio na osvajanju ABA lige i povratku u evropsku elitu. I Tomić je na kraju sa svojim igračima to uradio. Kad je bilo važno, ekipa je pokazala čvrstinu i hrabrost, čak i bez važnih igrača poput Reglenda i kasnije Perperoglua. Tomiću se mnogo zameralo što ne pokazuje mnogo emocije tokom utakmice, ali vrlo moguće da je mirnoću prenosio na ekipu koja je bila prava i mislila samo na košarku u trenucima kad ona nije baš bila u prvom planu.

KK Crvena zvezda mts

Milan Tomić nije od onih stručnjaka koji rade na harizmu. Ne trudi se da se dopadne ljudima. Ponekad čak suprotno. Ali on je došao u Crvenu zvezdu da radi svoj posao trenera, bez propratnih sadržaja, koji su navijačima i novinarima zanimljivi. Bez maštovitih izjava, bez želje da se ide iznad minimalnog po pitanju svega osim samog terena. Ipak, cilj je ostvario. A imao je značajnih poteškoća sa povredama u plejofu ABA lige.

#related-news_0

Sličan plan imao je i za novu sezonu. Tražio je da se sastavi tim na vreme i to se dogodilo. Možda su mogli da se sačekaju i neki kvalitetniji igrači kasnije, ali on je želeo da ima ekipu na okupu tokom priprema. I na pripremama je sve bilo u redu. I Derik Braun je bio u napadačkom elementu. Delovalo je da je Tomić ponovo pronašao dobitnu formulu.

Glavni deo prošlosezonske ekipe je zadržan, došao je „domaćin“ Dženkins. Od njega i Gista se znalo da šta može da se očekuje. To su i dali na startu. Lorenzo Braun je bio veliki rizik. Na nekim utakmicama dobar, na nekima neupotrebljiv. Tu je nastao dodatni problem, jer se Filip Čović nije snašao sa evroligaškom brzinom košarke. Tomić je posle Primoske rekao da je Derik Braun 100 odsto spreman.

To onda znači da je ili nezainteresovan ili da jednostavno više ne može da bude ni blizu nekadašnjeg nivoa. U svakom slučaju, Zvezdin napad je postao problematičan. Bez prave timske igre, sa rešenjima jedan na jedan. Kad bi i odbrana pala, onda su se dešavali porazi. Nije se Zvezdi na startu ove sezone dogodilo ništa nenadoknadivo. Pobeda i dva poraza u Evroligi zaista nisu skandalozan rezultat. Posebno ako imamo u vidu da je postojala šansa da se pobedi i u Atini i u Tel Avivu, bez obzira na velike rupe u igri.

U ovom trenutku Crvena zvezda je značajno kvalitetnija ekipa i od Krke i od Budućnosti, pa su ti porazi u ABA ligi bili šokantni. Ipak, najveći problem je bio kompleta utisak o igri, u kojoj dolazak novih igrača nije oplemenio igru, već poremetio ranije hijerarhiju i mirnoću pojedinih igrač, poput Bilija Berona. Na početku prošle sezone plejmejker (Džo Reglend) je bio najbolji igrač Zvezde. Ove godine na startu poziija organizatora igre je najviše problematična.

Turkish Airlines EuroLeague

Očigledno je da Milan Tomić nije uspeo u svojoj nameri da pomeri ekipu na potreban evroligaški nivo, iako je doveo pojačanja tog renomea. I nije mogao to da istrpi, pa se u Novom Mestu dogodio tajm-aut sa onim „Igrajte šta hoćete“. Posle toga je zaista delovalo da povratka nema, iako su se Tomić i Čović u ponedeljak dogovorili oko ostanka trenera.

Bez obzira na poteškoće u igri na startu sezone, Crvenu zvezdu očekuje još veoma mnogo mečeva i prilika za rast u formi i deluje da je Tomić otišao prerano. Ali, u tome je suština, niko ga nije oterao, otišao je sam. To znači ili da ima nove planove u karijeri ili da uopšte ne vidi kako bi mogao da prevaziđe probleme u igri ekipe. U oba slučaja, ostanak na klupi bi bio samo nepotrebno gubljenje vremena.

Neočekivano rano, Crvena zvezda se našla u potrazi za trenerom. Glavni srpski stručnjaci već imaju poslove, pa trenutno deluje da bi novi trener Zvezde mogao da bude stranac. Od onih sa evroligaškom reputacijom nameću se imena Ćavija Paskvala i Jorgosa Barcokasa, koji su slobodni.

Nije toliko nerealno da i Saša Obradović najzad postane trener crveno-belih, jer trenutno radi u Monaku koji igra Evrokup, a poziv iz Evrolige po pravilu menja sve. Ako se ništa od toga ne bude realizovalo, svoju šansu čeka i Vladimir Jovanović iz FMP-a, koji do sada besprekorno radi svoj posao u Železniku. Sve će se rešiti veoma brzo, posebno jer Zvezdu u 10 dana očekuje pet utakmica.

Zauvek će ostati upisano da je Milan Tomić trener koji je vratio Crvenu zvezdu u Evroligu. Nije to uradio sa konstantnim osmehom na licu, ni sa karakterističnim tajm-autima, ni skakanjem pored klupe, ni zabavnim izjavama, ni specifičnim odnosom sa navijačima. Ali je uradio.