Zvezda preskače Berlinski zid

Skener 19. nov 201914:13 > 14:14
Euroleague Basketball via Getty Images

Košarkaše Crvene zvezde večeras od 20 časova očekuje duel u istočnom delu Berlina, protiv Albe. Zajedničko za dva tima je što su od poslednje četiri utakmice izgubili po tri.

Jedina pobeda Zvezde bila je protiv Igokee kod kuće, dok je Alba savladala Panatinaikos u Atini. Ekipe su u veoma napornoj seriji utakmica i Alba će prvi put igrati u Berlinu još od 3. novembra. Sve vreme su bili na putovanjima, dok su crveno-beli u tom periodu bili u Beogradu.

Povezano

Alba ima najstarijeg trenera u Evroligi, Aita Garsiju Renesesa. On ima 72 godine, ali daleko od toga da ekipa igra staromodnu košarku. Zapravo, igraju u najbržem ritmu, sa drugim najvećim procentom poena posle asistencija i velikim brojem šuteva za tri poena. Najgore što može da vam se desi jeste da uletite u njihovu mašinu, što se dogodilo Panatinaikosu i koštalo je posla Argirisa Pedulakisa. Aito je preuzeo Albu 2017. godine i stvorio tim koji je veoma zabavan za gledanje. Dva puta zaredom su vicešampioni Nemačke, a bili su drugi i u Evrokupu. U Nemačkoj je bio prejak Bajern, u Evropi Valensija.

Berlinci su u Atini prekinuli seriju od šest evroligaških poraza. U polovini tih neuspeha primili su preko 100 poena i to sve na gostovanjima. Imaju problema sa povredama. Lider ekipe Pejton Siva povredio je butinu i trebalo bi da propusti duel sa Crvenom zvezdom, dok je NBA pojačanje na poziciji krilnog centra Tajler Kavano zaradio tešku povredu zgloba i nećemo ga gledati na parketu pre 2020. godine. Izuzetni švedski šuter Markus Erikson trebalo je idealno da se uklopi u ovaj sastav, ali je više vremena do sada proveo na tribinama nego na terenu.

Utisak je da je za atomsku košarku kakvu forsira Aito potrebna šira igračka rotacija i da bi to mogla da bude šansa Crvene zvezde. Sav teret pao je na islandskog plejmejkera Martina Hermansona, spretnog Litvanca Rokasa Gedraitisa i MVP-a Evrokupa iz prošle sezone, Luka Sikmu. Sva trojica su proveli između 65 i 75 minuta na parketu u duelima protiv Panatinaikosa i Ludvigzburga.

Euroleague Basketball via Getty Images

Hermanson može da bude veoma nezgodan, najbolji je asistent ekipe i odlično čita igru, ali je na samo 18 odsto šuta za tri ove sezone, što je za njega neuobičajeno. Gedraitis je prototip modernog igrača na poziciji tri, veoma je okretan za 201 centimetar visine, brz je u kontrama, odlično se oslobađa za šut za tri, a pogađa sa 44 odsto uspešnosti. Luku Sikmi su protiv Panatinaikosa nedostale tri asistencije za tripl-dabl učinak, izrazito je snažan i radi sve što je neophodno za ekipu.

Kamerunski centar Lendri Noko odlično je započeo sezonu, ali nije bilo realno da nastavi u tom ritmu, od Nilsa Gifaja očekuje se precizan šut za tri poena, Johanes Timan i Tim Šnajder umeju da doprinesu ulaskom sa klupe. Jonas Matisek je mladi reprezentativac Nemančke i usled povrede Sive ima mnogo veću minutažu na poziciji plejmejkera. Alba po imenima zaista nije sastav koji uliva strah, ali njihova snaga je u timskoj igri.

Crvena zvezda nije u dobroj formi i puna samopouzdanja posle tesnih poraza od Asvela i Partizana. Džejms Gost neće igrati u Berlinu i Kaunasu, a za dalje ćemo videti. Verovatno neće biti ni Stratosa Perperoglua, a u sastav se vraća Derik Braun posle individualnog rada na poboljšanju stanja tela. Zvezda igra potpuno drugačije od Albe, ima mnogo lošiju napadačku egzekuciju i mnogo manje asistencija od rivala. Ipak, Berlinci imaju najlošiji defanzivni rejting u takmičenju, dok je Zvezda treća, odmah posle Makabija i CSKA.

Iako trenutak nije dobar, protivnik poput Albe mogao bi da pomogne Crvenoj zvezdi da pokuša da pronađe izlaz iz krize igara i rezultata. Promene svakako jesu potrebne, ali to ne znači da Alba, i u ovakvom trenutku, ne može da se pobedi. Mercedes Benc arena nalazi se pored spomenika koji je ostao od Berlinskog zida. Zvezdi je potrebno da preskoči zid problema u kojima se nalazi i da zaigra košarku kakvu bi po sastavu ekipe trebalo da igra.