Zvezda u gostima kod omiljenog rivala

Euroleague Basketball via Getty Images

Crvena zvezda večeras od 20.45 (SK1) igra protiv svog omiljenog protivnika u Evroligi. Ekipa Dragana Šakote gostuje Armaniju u Mediolanum Forumu, a u poslednjih nekoliko sezona Zvezda je četiri puta pobedila Milaneze bez ijednog poraza.

Ove sezone Armani igra dobro i nalazi se na četvrtom mestu Evrolige sa učinkom 7-4.

Etore Mesina je uspeo da stabilizuje ekipu kojoj je konstantnost bila najveći problem godinama. Doduše, i sada osciliraju u Palakanestru gde imaju čak četiri poraza, ali fokus je na evropskom takmičenju i tu je za sada sve u redu. Imali su seriju od šest pobeda, a trenutno su u padu jer su dobili samo jednu od četiri utakmice.

Povezano

Znamo kakvu košarku je forsirao Etore Mesina u CSKA, odbrana je bila granitna, a utakmice često neefikasne, ali kako je i sam rekao, košarka se promenila, pa sada njegova ekipa ipak igra nešto brže. Mnogo zavise od šuta za tri poena, ali sa 42 odsto u proseku su trenutno najbolji u Evroligi.Zvezda je do sada imala problema u branjenju linije za tri, pa bi to mogao da bude jedan od ključeva ove utakmice.

Takođe, veoma je važno kako će crveno-beli braniti Luisa Skolu. Centri koji igraju na njegov način do sada su stvarali velike probleme teškim unutrašnjim igračima Zvezde. Poslednji primer bio je Dubljević u Beogradu. Ako imamo u vidu godine, zaista je fascinantno koliko je Argentinac konstantan, a ima i veliku minutažu. Arturas Gudaitis se još u potpunosti nije oporavio od povrede kolena. Ekipu pokreće Serhio Rodrigez. Prethodnog leta je odmarao i svež je ušao u sezonu, što se oseća u njegovim igrama. Najbolji je strelac (15.1) i asistent (5.7) ekipe. NBA pojačanje Šelvin Mek se nije još najbolje snašao, pa se oseća kad Rodrigez nije u igri. Nemanja Nedović je uoči sezone imao intervenciju na kolenu pa još nije pronašao pravi ritam, iako je bilo utakmica na kojima je ulazio u prepoznatljive serije pogodaka. Jedan od najvažnijih igrača u ekipi je iskusno srpsko krilo Vladmir Micov. Zbog povrede stopala on neće igrati protiv Zvezde, što je olakšavajuća okolnost. Etore Mesina ga poznaje još iz CSKA, ima veliko poverenje u njega, a Micov je jedan od onih igrača koje odlukuje konstantnost. U njegovom odustvu očekuje se veća minutaža za Erona Vajta. Majkl Rol je na 50 odsto šuta za tri poena.

Crvena zvezda je u Ljubljani ponovo pokazala slabosti i česte padove u igri. Jedina ekipa koju je Crvena zvezda pobedila ove sezone a da je imala učinak od preko 50 odsto jeste Himki u Beogradu. A računaju se i Evroliga i ABA liga. Zbog toga bi jedna dobro odigrana utakmica na teškom gostovanju u Milanu itekako bila potrebna timu Dragana Šakote. Ključna će biti odbrana linije za tri poena.

Crveno-beli bi standardno trebalo da budu bez Perperoglua i Derika Brauna, a pod znakom pitanja je i kapiten Lazić. Iako je Armani svakako favorit, Zvezda može da odigra rasterećenije u Milanu i da pokuša da napšravi iznenađenje. Uostalom, ovog protivnika su navikli da pobeđuju.