Okršaj odbrana u Areni

Skener 12. dec 201912:33 > 12:33
Marko Metlas/Euroleague Basketball via Getty Images

Neke od boljih utakmica u Evroligi poslednjih godina Crvena zvezda odigrala je protiv Baskonije. Večeras u Štark areni (19.00 SK1) ekipa Dragana Šakote ima realnu šansu da zabeleži pobedu.

Tim iz Vitorije daleko je od idealne forme ove sezone. Na gostovanjima u Evroligi doživeo je pet vezanih poraza posle startnog trijumfa u Kaunasu. Da večeras počinje plejof u španskoj ligi Endesa, Baskonija ne bi učestvovala, jer je trenutno deveta sa učinkom 6-6.

Povezano

Velimir Perasović je trener ekipe iz Vitorije, ima i sastav uobičajenog kvaliteta za baskijski klub, ima i zdravog Toka Šengeliju, što u prošlosti često nije bio slučaj. Ipak, Baskonija ove sezone nema konstantnost, a što je zanimljivo, ima ozbiljnih napadačkih problema. Ni Pierija Henri ni Luka Vildosa nisu plejmejkeri kojima je kreacija glavni adut i po ofanzivnom rejtingu Baskonija je tek 15. u Evroligi. Doduše, Zvezda je 18. Zanimljivo je da crveno-beli imaju treću najbolju odbranu u takmičenju, a Baskonija petu.

Šengelija je u fantastičnoj formi i igra Baskonije poprilično zavisi od njega. Treći je strelac Evrolige, a čak i trojke šutira sa 44 odsto uspešnosti. Problem Baskonije je što ostali igrači ne daju pravi doprinos, posebno u šutu za tri poena. Met Džening je na svega 25 odsto, Henri i Vildosa takođe nisu u šuterskoj formi. Nik Stauskas je počeo da pogađa u poslednje vreme. Uostalom, i došao je kao NBA pojačanje na poziciji šutera. U reketu su fizički moćni Jusufa Fal, Majkl Erik i Ilimane Diop, centri zahvalni za učinak u odbrani, ali napadački limitirani.

Sve ukazuje na fizički veoma čvrstu utakmicu u Areni, gde će odbrane biti u prvom planu.

Za Baskoniju neće igrati Patrisio Garino i Džejson Grejndžer, koji je već dugo povređen. Luka Vildosa je pod velikim znakom pitanja i njegovo odsustvo bi predstavljalo ozbiljan hendikep za goste.

Kod Crvene zvezde verovatno neće biti Filipa Čovića, koji je povređen, kao i Stratos Perperoglu, dok će se za Branka Lazića videti uoči utakmice.

Ko bude čvršći, zabaležiće pobedu u Beogradu.