Šta smo sinoć videli u Lisabonu?

Skener 15. avg 202015:59 > 16:00
REUTERS/Rafael Marchante/Pool

Evo već treću sezonu zaredom fudbaleri Barselone završavaju takmičenje u Ligi šampiona na najbolniji način. Prvo je bio šokantan poraz u Rimu od 3:0, pa u Liverpulu 4:0 i u petak uveče u Lisabonu 8:2.

Ne može Barselona sa Mesijem u ekipi da izgubi istorijskom razlikom, a da nešto ozbiljno nije problematično već duže vreme.

Povezano

Kako je utakmica izgledala? Trener Bajerna Hans-Diter Flik imao je jasan plan od koga nije planirao da odstupi ni pošto je Barselona u prvih 15 minuta utakmice bila vrlo opasna po gol Bavaraca. Imali su četiri velike prilike, od kojih je jedna rešena golom i to Alabe posle nespretne intervencije. Ipak, Bajern je sve vreme igrao presing. I to presing u centralnom delu terena, svesno ostavljajući prostora po krilima, pa su gotovo svi napadi Barse išli preko Albe i Semeda.

Ipak, kako je utakmica odmicala i tih napada je bilo sve manje. Kike Setijen je odlučio da igra u formaciji 4-4-2, što nije uobičajeno, a posebno nije bio uobičajen “dijamant” na sredini terena. Znao je Setijen da se ova utakmica igra pretežno na sredini terena, ali nije mogao ništa protiv Bajernovog trčanja. Trenutno je Barselona pomalo i zatočenik svog starog stila igre, u kome sve mora da ide kroz pas. Uostalom, kad se pogleda konstitucija igrača i ne može da se forsira drugačiji stil. Međutim, od osam primljenih golova, bar polovina je usledila posle izgubljenih lopti pred sopstvenim golom. Štoperi nikako nisu uspevali da pronađu vezne igrače, Mesi je veliki deo utakmice proveo na polovini Barselone u pokušajima da bar nekako učestvuje u igri.

Manu Fernandez/Pool via REUTERS

Kad bi Bajern imao loptu, dete Barselone Tijago Alkantara je kreirao napade. Imao je dovoljno vremena i prostora, pošto su ofanzivni igrači svojim kretanjima potpuno razbijali odbranu Barselone i približavali je golu. Levandovski se često izvlačio na stranu, a Perišić, Miler, Gnabri i Gorecka se ubacivali iz drugog plana. To je kasnije radio i Kutinjo. Praktično kod svakog postignutog gola, Bajern je imao bar četvoricu svojih fudbalera u kaznenom prostoru Barselone. Bavarci su sve vreme igrali visoko, jer u poslednjoj liniji imaju vrlo brze fudbalere koji mogu i da koriguju ukoliko protivnik probije presing.

Dakle, Bajern je mašinerija koja je samlela Barselonu. Ali, ako se pogledaju sastavi timova lako je uočiti način na koji su ove ekipe stvarane godinama. Bajernova ekipa u smislu trošenja novca na dovođenje igrača startne postave koštala je oko 90 miliona evra. Barselona je za Antoana Grizmana uoči ove sezone platila 120 miliona evra. Naravno da se Barsa i dalje uzda u Mesija, Suareza, Busketsa i Pikea, ali nekada su se fudbaleri koji su dolazili u Barselonu savršeno uklapali u sistem i samo ga činili boljim. Sada se uklapaju u lošu igru pa De jong i Grizman nisu unapredili tim.

Očigledno je da u samom klubu situacija nije najbolja i da sve polazi od predsednika Đozepa Marije Bertomeua. On je najavio promene u klubu, ali deluje da je za Barselonu najbolje da promena bude na vrhu. Želi da smeni Erika Abidala jer nije uspeo da ubedi Ćavija ili Kumana da preuzmu ekipu kao treneri. Ako Ćavi u nekom trenutku ne želi da se vrati na Kamp Nou onda definitivno nešto nije u redu, bez obzira na katarske milione. Mesiju na kraju sledeće sezone ističe ugovor što situaciju dodatno komplikuje. Barselona i dalje poseduje vrlo kvalitetan igrački kadar, ali u ovakvim situacijama potreban je veliki trener koji će na svoja leđa preuzeti klub kao što je Klop uradio sa Liverpulom. Više individualni kvalitet Mesija i Suareza ne može da napravi razliku na vrhunskom nivou u borbi za titule.

Manu Fernandez/Pool via REUTERS

Na drugoj strani, Bajern ubira plodove pametne selekcije. Gorecka je po dolasku u Minhen ojačao svoje telo kao igrači koji prvi put odu u NBA. Gnabri je bio veliki talent u mlađim reprezentativnim kategorijama, posle teške povrede lutao u Arsenalu i Vest Brmvič Albionu, na preporuku Bajerna došao u Verder, a sada igra startno krilo u Bajernu. I to odlično. Na drugom krilu je pozajmljeni igrač Intera Ivan Perišić. Miler i Levandovski toliko dugo igraju zajedno da u svakom trenutku znaju šta će onaj drugi da uradi. Jedan od bitnijih igrača je i Tijago Alkantara koji nikad nije postao legitimni član startne postave Barselone. Naravno, kanadski turbo tenk Alfonso Dejvis je otkriće decenije. Dakle, nikakva skupa pojačanja, samo pametno uklapanje u celinu. Za tako nešto bilo je potrebno i da im ne smeta Niko Kovač sa pozicije trenera.

Dakle, Bajern je demonstrirao silu i preuzeo ulogu prvog favorita za osvajanje Lige šampiona. A Barselona je bila primorana da se konačno suoči sa sadašnjošću. Prošlost je bila najlepša moguća za njih, ali možda im je Bajern na Lužu učinio i uslugu. Naravno, ako budu pametni.