Može li Jokić da reši probleme Denvera?

Skener 16. avg 202017:43 > 17:54
Kevin C. Cox Getty Images Sport

Jeste sve neobično, ali košarka se igra u NBA ligi. I bilo je dobrih mečeva u “balonu” u Orlandu. Ipak, većina ekipa je mogla ležerno da igra ne strahujući za svoj plasman, a pošto prednosti domaćeg terena nema, onda je bilo zanimljivo samo pratiti ko će biti osmi na zapadu.

U ponedeljak počinje plejof, to je ono što su sve ekipe čekale. Danas i sutra ćemo se pozabaviti svim serijama i to hronološkim redom, po terminima odigravanja mečeva.

Denver Nagets – Juta Džez

Za Jutu je najvažnije da ne mora da igra protiv Hjustona u prvom kolu plejofa. Reklo bi se da to čak i nije slučajno. Rokitsi im nisu odgovarali ni dok su imali centra, a tek sad… Ovako, u Orlandu nema prednosti domaćeg terena, pa nije toliko bitno da li ste treći ili šesti, a možete sebi da izbarete protivnika. Denver je i dalje blagi favorit u ovoj seriji, ali trenutak za njih nije baš dobar. Vil Barton ima problema sa kolenom, a Geri Heris sa kukom i nisu odigrali nijedan meč u “balonu”. Džamal Marej je odigrao jednu pripremnu utakmicu, onda je propustio prva četiri meča u Orlandu, da bi na poslednje četiri bio prisutan ali bez velikog opterećenja. Njega je mučila povreda zadnje lože, deluje da je zdrav ali sigurno nije u pravom ritmu za početak plejofa.

Ono što smo videli od dva tima u nastavku sezone svakako nije relevantno. Denver je igrao prilično neobavezno, sa ozbiljnim problemima na spoljnim pozicijama Majk Meloun nije uspevao često ni da napravi konkurentne petorke. Čak je izjavio da njegova ekipa igra najlošiju odbranu u “balonu”. Kako i priliči lokaciji Diznilenda, Jokić se uglavnom igrao, nije mnogo forsirao, spremao se za plejof. Imao je tripl-dabl protiv Oklahome, a upravo protiv Jute je napravio razliku u pobedi posle dva produžetka. Majkl Porter Junior je odlično iskoristio odsustvo spoljne linije, igrao je konstantno dobro, videćemo kako će reagovati u plejofu.

Ronald Cortes, Getty Images Sport

Juta je ekipa koja je i pored živog Hjustona, a bez Bojana Bogdanovića šutnula najviše trojki u Orlandu. Primera radi, protiv Denvera su ih ispalili 55. U centru pažnje biće duel Rudija Gobera i Nikole jokića. Gober bi treću godinu zaredom mogao da bude proglašen za najboljeg defanzivca lige. U tome je do sada uspeo samo Dvajt Hauard. Ipak, Jokić je verovatno njegov najteži protivnik. Denver je dobio sva tri meča protiv Jute ove sezone, sa ukupno samo 11 poena razlike, ali je Jokić na proseku od skoro 30 poena. Treba reći i da je srpski centar u “clutch timeu” protiv Jute šutirao nestvarnih 11/17 ove sezone i da je donosio pobede ekipi. Na drugoj strani se istakao Mičel sa 8/18, ali ostatak ekipe je bio na 2/19. Izostanak Bojana Bogdanovića je prilična napadački problem za Jutu, ali povrede su ipak veći problem Denvera. Čak i da se Heris i Barton uključe u ovu seriju, poslednju utakmicu su odigrali 11. marta. Ovaj sastav Jute ima više iskustva u plejofu, što bi moglo da presudi. Da se igra u uobičajenim uslovima, prednost domaćeg terena bi bila važna jer oba tima imaju vrlo dobru atmosferu u hali, a i nadmorska visina nije zanemarljiva. Ovako, sve se svodi na čistu veštinu igrača, bez pritiska sa tribina.Većina ljudi na ovim prostorima će navijati za Jokića. Ipak, izostanak dvojice igrača iz petorke su ogroman problem za Denver, ekipa nije dobro funkcionisala do sada u Orlandu, čak i u trenucima kad se igralo ozbiljno i iz sve snage na pobedu. Blagu prednost dajem Juti u potencijalno vrlo neizvesnoj seriji.

Dalje ide: Juta, 4:2

Toronto Reptors – Bruklin Nets

Jedna od izvesnijih serija. Toronto je potvrdio ove sezone da sistem jako dobro funkcioniše i bez Kavaija Lenarda. Neverovatan je podatak da imaju petoricu igrača sa prosekom poena preko 15. Igraju timski u napadu, ali ipak je glavna snaga odbrana. Iz nje proizvode veliki broj poena u tranziciji, konkretno su treći u ligi u tom parametru. Imaju poteškoća u postavljenim napadima, ali protiv Bruklina to ipak ne bi trebalo da bude slučaj. Netsi su došli u Orlando bez sedmorice igrača koji bi realno bili u rotaciji. Doveli su pet igrača samo za nastavak sezone. Prvi plejmejker im je uglavnom bio 180 centimetara visoki Kris Čioza, koji nikad nije bio draftovan a više je bio u G ligi nego u NBA.

Mitchell Leff/Getty Images

Doduše, sličnu priču imao je i Fred Van Vlit. Čioza defanzivno ne može mnogo, ali je pogađao neke veoma važne šuteve u Orlandu. Lider ove ekipe je Keris Levert, kod koga je lopta gotovo uvek i najveći broj akcija polazi iz pik-en-rola njega i Džereta Alena. Sasvim solidno ga služi i šut, iako mu nije glavno oružje. Sad je potrebno da prvi put predvodi ekipu u plejofu, protiv jedne od najboljih odbrana lige. Neverovatno je da je Bruklin ostvario čak pet pobeda u “balonu”. Slavili su i protiv Milvokija i LA Klipersa, što je fascinantan uspeh bez obzira na ležerniji pristup favorita za titulu. Kad budu okupili ekipu sledeće godine, biće strah i trepet a do tada će se zadovoljiti ovim plasmanom u prvo kolo plejofa. Žak Von je vodio ekipu na ukupno 10 utakmica i dueli sa Reptorsima će biti bonus. A onda će Durent i Irving izabrati novog trenera.

Dalje ide: Toronto, 4:0

Boston Seltiks – Filadelfija 76ers

Neverovatan je podatak da se ove franšize čak 21. put sastaju u plejofu. Ovoga puta neće biti dodatne draži sa tribina, a neće biti ni Bena Simonsa. Filadelfija će pokušati na način stare škole da prođe dalje, gurajući loptu pod koš, dok Boston ima ogromnu prendnost na spoljnim pozicijama. Nekada je Al Horford itekako znao da uspori Žoela Embida, a sada će biti njegov saborac pod košem. Izostanak Simonsa pre svega će biti problem u odbrani, jer je on prvi u ukradenim loptama u ligi i konstantno je na linijama dodavanja. Ipak, postavljeni napad Filadelfije je efikasniji kad su Horford i Embid na parketu bez Simonsa, jer postoji veća pretnja u šutu spolja.

Christian Petersen/Getty Images

Na drugoj strani Kemba Voker ima problema sa levim kolenom, ali kako sam kaže oseća se sve bolje. Džejsonu Tejtumu će svakako biti lakše bez Simonsa na terenu, jer ga je statistički Australijanac čuvao izuzetno dobro. Tejtum je na 33 odsto šuta iz igre ove sezone protiv File.

U novonastalim okolnostima Filadelfija će se maksimalno truditi da uspori igru, a Boston će želeti da pretrčava tešku petorku protivnika sa Horfordom i Embidom. Deluje ipak da Seltiksi imaju više resursa za konačni uspeh, jer je pitanje koliko će Embid moći da izdrži maksimalnu potrošnju tokom mečeva.

Dalje ide: Boston, 4:2

Los Anđeles Klipers – Dalas Maveriks

Svaka čast Luki Dončiću na svemu što radi sa Dalas Maveriksima, ali njihov put biće okončan u prvoj rundi plejofa. Jednostavno, igraju protiv najkompletnije ekipe u ligi i prvog favorita za osvajanje šampionske titule. Klipersi su igrali prilično relaksirano u Orlandu, Pol Džordž i Kavai Lenard su naizmenično odmarali, Lu Vilijams se priključio nešto kasnije, a Montrez Herel će zaigrati u plejofu. Ipak, Kliperse treba gledati kao širu sliku. Ekipa su koja ima najbolji balans odbrane i napada, imaju kompletne igrače, imaju najbolji tandem sa klupe. Imaju i izuzetne resurse za čuvanje Luke Dončića.

Getty Images/Abbie Parr

To mogu da rade i Beverli i Džorž i Lenard, tako da Slovenca očekuje najteži mogući posao. Kristaps Porzingis je bio u dobroj formi u Orlandu, Tim Hardavej je dobro šutirao,ali čini se da se da je sve to nedovoljno za ovakvog protivnika. Dalas ima dobar temelj, ali tek je potrebno izgraditi kompletan sastav. Dončić će se sigurno dobro zabaviti, ali teško da će to biti dovoljno i za jednu pobedu. Za Kliperse sad počinje ono pravo i sa njima nema šale.

Dalje ide: LA Klipers, 4:0