Friedemann Vogel/Getty Images

Dragan Čiča

31.12.2016 | 23.00

"U tebi je srce našeg grada, uragane moj!"

Čarter let sa 81 putnikom, uključujući brazilski fudbalski klub Šapekoense, srušio se u Kolumbiji! Bila je to udarna vest 29 novembra 2016. godine.

Friedemann Vogel/Getty Images

Svet je bio u šoku, Brazil zavijen u crno. Još jedna avionska tragedija, a nije ih bilo malo, prekinula je bajku malenog kluba Iz grada Šapeka u provinciji Santa Katerina. Ekipa je putovala na prvi meč finala Kupa Sudamerikana. Utakmicu nisu odigrali, ali su pobedili! Pobedili su uz pomoć brojnih fudbalskih radnika, funkcionera, igrača, navijača, zaljubljenika u fudbal širom sveta koji su pokazali solidarnost, humanost, saosećanje. Iz nesrećne priče, koja je ujedinila čitav svet nastala je nova, lepša bajka, čiji će se najlepši momenti tek dogoditi.

Klub je osnovan 1973. godine fuzionisanjem Atletiko Šapekoensea i Inderpendijentea i dobio je naziv "Associcao Chapecoense de Futebol". U prve tri dekade postojanja osvojili su dve titule šampiona lokalne provincije, ali ne uspevaju da naprave ozbiljniji rezultat u državnom prvenstvu. Njihov uspon kreće 2009. godine.

U periodu od šest godina prešli su put od četvrtoligaša koji je bio na ivici gašenja do kluba koji se iznenađujuće, bez značajnih ulaganja, plasirao u elitni rang brazilskog fudbala. Uvek su uspevali da prevaziđu svoje mogućnosti. Iako klub sa najmanjim budžedtom I skromnim igračkim kadrom bili su ravnopravan rival svim brazilskim velikanima. Biće ponovo! U to niko ne sumnja. Furacao do Oeste, ili u prevodu Uragan sa zapada duvaće opet.

Pedro Vilela/Getty Images

Zna se da će Šapekoense prvu utakmicu od nesreće u odigrati 29. januara. Možda će ekipu na terenu predvoditi Ronaldinjo i Huan Roman Rikelme koji su izrazili želju da nose zeleno-beli dres. Timovi iz brazilske lige ponudili su im igrače na pozajmicu i predložili da, bez obzira na rezultate, klubu bude obezbeđen prvoligaški status još bar tri godine.

Novina je da će grb kluba od sada imati dve zvezdice. Velika zvezdica nalazi se iznad grba, i predstavlja prvi veliki trofej u klupskoj istoriji, Kopa Sudamerikana. Druga manja zvezdica umetnuta je u slovo F, a označava počast svim žrtvama avionske nesreće.

Ovaj tekst najbolje je završiti rečima iz klupske himne: “Mnogo si toga osvojio hrabrošću i požrtvovanošću. U tebi je srce našeg grada, uragane moj, ti si uvek pobednik!

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Andrej

Tuga

Odgovori 12 0

* Sva polja su obavezna

Brazil: Sve četiri pobede domaćina

Brazil: Sve četiri pobede domaćina

Brazil: Sve četiri pobede domaćina

Odigrana su prva četiri meča prvog kola brazilske Serije A za ovu sezonu i u sva četiri pobede su zabeležili domaći. Među njima do tri boda došli su Flamengo, Šapekoense, Sao Paulo.

Preminuo novinar koji je preživeo tragediju Šapekoensea

Preminuo novinar koji je preživeo tragediju Šapekoensea

Preminuo novinar koji je preživeo tragediju Šapekoensea

Jedan od šestoro ljudi koji su preživeli pad u kojem je život izgubio veći deo brazilskog fudbalskog tima Šapekoensea 2016. godine preminuo je pošto je pretrpeo infarkt.
Loading...